Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 May 2014 14:04

Muhteşem Yüzyıl'da büyük şok!

Ekranların en çok izlenen dizisi Muhteşem Yüzyıl, sona eriyor. Bu hafta yayınlanacak yeni bölümde izleyenleri şaşırtacak bir gelişme yaşanıyor

Muhteşem Yüzyıl'da büyük şok!
muhteşem yüzyıl,büyük şok,muhteşem yüzyıl dizisi,ekranların sevilen dizisi

Tarih kitaplarında eceliyle ölen Rüstem Paşa'nın Atmaca tarafından öldürüldüğü dikkat çekiyor. Yayınlandığı günler izleyenleri ekran başına kilitleyen Muhteşem Yüzıl'ın kadrosunda da birbirinden ünlü oyuncular yer aldı.
İşte Muhteşem Yüzyıl'ın efsane karakterleri.Kanuni Sultan Süleyman Yavuz Sultan Selim'in ardından tahta geçen 10'uncu Osmanlı padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman'ı Halit Ergenç canlandırıyor. ilk bölümde avlanma sırasında Piri Mehmed Paşa'nın gönderdiği ulaktan babasının öldüğünü öğrenen Sultan Süleyman İstanbul'a gelir ve tahta oturur. Hükümdarlığı 46 yıl süren Sultan Süleyman 7 Eylül 1566'da vefat eder.
Sultan Süleyman'dan 4'ü şehzade 5 çocuğu olan Hürrem Sultan Osmanlı tarihinin en güçlü kadınlarından biridir. Hürrem, 1558 yılında yakalandığı bir hastalıktan dolayı hayatını kaybeder.
Ayşe Hafsa Sultan Nebahat Çehre'nin oynadığı Ayşe Hafsa Sultan; Kanuni Sultan Süleyman, Hatice Sultan, Beyhan Sultan, Şah Sultan ve Fatma Sultan'ın annesi, Yavuz Sultan Selim'in eşidir. Dizide anılan adıyla Valide Sultan, Kırım Hanlığı'nın valisinin kızıyken Yavuz Sultan Selim'e "hediye" edilmiştir. Yavuz Sultan Selim öldükten sonra ise Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olduğundan dolayı valide yani anne unvanını kullanmaya başlamıştır. Valide Sultan haremin sahibidir ve padişahın önünde eğilmeme hakkına sahip tek insandır. Dizide Nigar Kalfa ile Pargalı İbrahim'in yasak aşklarını öğrenince rahatsızlanarak felç geçirmiş ve 1534 yılında ölmüştür.
Pargalı İbrahim Paşa Dizinin kilit karakterlerinden biri olan ve Okan Yalabık'ın hayat verdiği Pargalı İbrahim, Parga şehrinden Manisa'ya getirilerek devşirilmiştir. Henüz Kanuni Sultan Süleyman'ın şehzade olduğu dönemde onunla arkadaşlık kurmuş ve Kanuni'nin maiyetine girerek can yoldaşı olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman padişah olduktan sonra ise onunla birlikte İstanbul'a gelerek hasodabaşısı olan Pargalı, Mahidevran Sultan'a olan bağlılığı ile dikkat çeker. 1523 yılında Sultan Süleyman sadrazam Piri Mehmed Paşa'yı emekli edince vezir-i azamlığa gelmiştir. Hatice Sultan'la gizli bir aşk yaşamışlar ve evlenmişlerdir. Kibri, kendisini padişaha denk hatta padişahtan daha üstün görmesi ve Hürrem Sultan'ın entrikaları sonucu vezir-i azam iken Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle boğularak öldürülmüştür.
Rüstem Paşa Hırvatistan'dan devşirilen, saraya seyis olarak gelen ve Hürrem Sultan'a olan bağlılığı sayesinde yükselen devlet adamı. Ozan Güven tarafından canlandırılan Rüstem Paşa, Kanuni Sultan Süleyman döneminde vezir-i azamlığa getirilmiş ve Mihrimah Sultan ile evlenerek Kanuni'nin damadı olmuştur. Her ne kadar 28 Mayıs Çarşamba günü ekranlara gelecek 137'nci bölümde Atmaca karakterinin elinde can verecek olsa da, Rüstem Paşa'nın tarih kitaplarında eceliyle öldüğü yazılıdır.
Şehzade Mustafa Mahidevran Sultan'ın oğlu. Kanuni Sultan Süleyman'ın ilk şehzadesi ve gözbebeği şehzade. Halkın ve askerin gözünde tahtın sahibi. Kanuni'den sonra tahta geçeceği düşünülen veliaht şehzade. Görev yeri olarak taht sancağı Manisa'ya atanmış, Hürrem Sultan'ın oyunları yüzünden sancak yeri değiştirildikten ve uzun bir entrika sürecinden sonra babasının emriyle canı alınmıştır. Şehzade Mustafa'yı Mehmet Günsür canlandırmıştır.
Mahidevran Sultan Nur Fettahoğlu'nun hayat verdiği Mahidevran Sultan, Kanuni Sultan Süleyman'ın şehzadelik günlerinden beri gözdesi olan haseki sultandır. Kanuni tahta çıkmadan önce doğan Şehzade Mustafa'nın validesidir. Arnavut kökenli bir aileden gelen ve asıl adı Rosne Pranvere olan sultanın Hürrem Sultan ile olan çekişmesi karakterin dizideki en önemli özelliğidir. Hürrem Sultan'la giriştiği iktidar kavgasında Valide Sultan, Hatice Sultan ve Pargalı İbrahim'in desteğini almıştır. Valide Sultan'ın felç geçirmesi ile birlikte haremi yönetme görevini almıştır fakat Hürrem Sultan'ın gayretleriyle bu görevden azledilerek bir şehzade annesi olarak görev gereği Manisa Sarayı'na, oğlu Şehzade Mustafa'nın yanına gitmiştir. Oğlunun katlinden sonra uzun bir süre Bursa'da yokluk içinde yaşamaya mahkum edilmiştir.
Hatice Sultan Valide Sultan'ın ve Yavuz Sultan Selim'in kızı, Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşidir. Ailesinin isteği ile İskender Paşa ile evlenmiş, ancak kısa bir süre sonra eşi ölünce genç yaşta dul kalmıştır. Kanuni Sultan Süleyman'ın tahta çıkmasıyla birlikte hasodabaşı olan Pargalı İbrahim ile gizli bir aşk yaşamış, ilerleyen bölümlerde ise evlenmişlerdir. Hatice Sultan'ı Selma Ergeç canlandırmıştır.
Mihrimah Sultan Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın kızı, vezir-i azam Rüstem Paşa'nın eşi. Pelin Karahan tarafından canlandırılmıştır.
Şehzade Selim Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğlu, 11. Osmanlı padişahı. Kardeşi Şehzade Bayezid ile girdiği taht mücadelesinden babası Kanuni Sultan Süleyman'ın desteğiyle galip çıkmıştır. Padişah olacak son kişi olarak bakılan Şehzade Selim'in alternatifi kalmayınca Sultan Süleyman'dan sonra tahta geçmiştir. Şehzade Selim'i Engin Öztürk canlandırıyor.
Nurbanu Sultan Şehzade Selim'in hasekisi. Venedikli soylu bir ailenin kızı olan Cecilia Venier-Baffo Barbaros tarafından köle olarak payitahta getirilmiştir. Şehzadelik döneminde Sarı Selim'i kendisine aşık etmeyi başarmış ve daha sonradan oğlu III. Murad 'ın tahta çıkmasıyla Valide-i Atik Sultan unvanını almiştir. Tarihte Hürrem Sultan'dan sonraki en güçlü haseki sultandır. Nurbanu Sultan'a dizide Merve Boluğur hayat veriyor.
Şehzade Bayezid Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğlu. Kardeşi Sarı Selim ile girdiği taht mücadelesinde yenilmiş ve İran Şahı'na sığınmıştır. Bu hareketi sebebiyle 1561 senesinde babası Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle 5 oğluyla birlikte boğdurulmak suretiyle öldürülmüştür. Şehzade Bayezid'i dizide Aras Bulut İynemli canlandırıyor.
Şehzade Cihangir Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan 4'üncü oğlu. Fiziksel rahatsızlıkları bulunması sebebiyle sancak istememiştir. Az sayıda sefere katılmıştır. Öz kardeşleri tarafından bile dışlanmıştır. Cihangir'in en çok sevdiği kardeşi hep Şehzade Mustafa olmuştur. Ağabeyinin 1553 tarihinde Nahcivan Seferi sırasında padişahın otağında boğdurulması sebebiyle buna dayanamayan Cihangir aynı sene Halep'te hayatını kaybetmiştir. Babası Kanuni, onun adına Cihangir adlı semt kurdurmuştur. Şehzade Cihangir'e dizide Tolga Sarıtaş hayat vermiştir.
Şehzade Mehmed Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın ilk oğlu ve Şehzade Mustafa'nın erkek kardeşi. Şehzade Mustafa'ya rakip olduğu düşünülünen ve Sultan Süleyman'nın gözbebeği olan şehzade. Ölümü ise şüphelidir. Çiçek hastalığı sonucu öldüğü yazılsa da, Şehzade Mustafa'ya rakip olması dolayısıyla Mahidevran Sultan tarafından dolaylı yoldan öldürüldüğü dizide işlenmiştir.
Afife Hatun (Sabina Toziya) Kanuni Sultan Süleyman'ın süt annesi ve İstanbul müderrislerinden Yahya Efendi'nin annesi. Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan yani valide sultanın sütü kesilince bebeği Süleyman'ı emzirmiştir.
Zal Mahmut Paşa (Suat Karausta) Rüstem Paşa'ya hizmet eden ve başarısıyla paşa olmaya hak kazanmış devlet adamı.Rivayete göre Şehzade Mustafa'yı boğduğu söylenir.
Taşlıcalı Yahya (Serkan Altunorak) Yaşadığı dönemin Fuzûlî'den sonra en ünlü mesnevi şairi ve dukakinzade. Şehzade Mustafa'nın sağ kolu ve can yoldaşı. Şehzade Mustafa'nın ölümü nedeniyle yazdığı Şehzade Mersiyesi ile ünlüdür.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...