Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 May 2014 10:44

TRT Belgesel Ödülleri sahiplerini buldu

TRT Belgesel Ödülleri'nde ulusal profesyonel kategoride birinciliğe layık eser bulunamazken, ikinciliği, yönetmenliğini Mehmet Özgür Candan'ın yaptığı 'Çalıkuşu' adlı belgesel kazandı.

TRT Belgesel Ödülleri sahiplerini buldu
TRT, Belgesel Ödülleri, çalışkuşu

Ödüller, TRT'nin Tepebaşı stüdyosunda yapılan törenle sahiplerini buldu. Amatör ve profesyonel belgesel filmcileri desteklemek, yerli ve yabancı belgeselcileri buluşturan bir platform meydana getirmek amacıyla düzenlenen yarışma, bu yıl uluslararası ve ulusal olmak üzere 2 ana kategoride, ulusal yarışma ise amatör ve profesyonel olarak 2 alt kategoride yapıldı. 35 ülkeden 350 filmin katıldığı yarışmada, ulusal profesyonel kategoride birinciliğe layık eser bulunamadığı açıklandı. Bu kategoride Mehmet Özgür Candan'ın yönettiği "Çalıkuşu" ikincilik ödülünü alırken, yönetmenliğini Tayfun Belet'in yaptığı "Çırak" Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'ne layık görüldü.
Ulusal amatör kategoride, Aydın Kapancık'ın yönettiği "Fırtına" birincilik, yönetmenliğini Ahmet Onmaz'ın yaptığı "Hasret Çiçekleri"  ikincilik ödülünü alırken, Muhammet Beyazdağ'ın yönettiği "Zarok" İstanbul Şehir Üniversitesi Özel Ödülü'nü, Engin Uğan'ın yönettiği "Anadolu'nun Çatısında" ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'nü kazandı.
TRT Belgesel Yarışması'nda uluslararası kategoride Shosh Shlam ve Hilla Medalia'nın yönettiği İsrail-Amerika ortak yapımı  "Web Bağımlıları" belgeseli birinci, İngiltere, Amerika ve Belarus ortak yapımı, yönetmenliğini Madeleine Sackler'in yaptığı "Belarus'un Sakıncalı Unsurlarının Tehlikeli Eylemleri" ikinci oldu. İsviçre yapımı, Luc Schaedler'in yönettiği "Suyun İzi: Çin'den Gelen 3 Mektup" ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'ne layık görüldü.  Uluslararası kategoride birincilik ödülünü İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu açıkladı, ikincilik ödülünü de TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin verdi. Törende, belgesel filmciliğe katkılarından dolayı yönetmen Tevfik Şenol'a onur ödülü verildi.
Ödüle layık görülen ancak törene katılamayan yönetmenler Luc Schaedler ve Shosh Shlam'ın video mesajları konuklara izletildi. İlk kez 2009'da Türk belgeselciliğinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla ulusal düzeyde ve "TRT Belgesel Film Yarışması" adıyla düzenlenen "TRT Belgesel Ödülleri", 2010'da kapsamı genişletilerek uluslararası kimlik kazandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...