Tgrt Haber
09 Ocak 2018 10:32

TSK personel alımı nasıl yapılır | Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı başvuru şartları nelerdir

TSK personel alımı nasıl yapılır ve Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı başvuru şartları nelerdir? Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, askeri öğrenci aday belirleme sınavlarıyla alakalı önemli bilgiler paylaştı. TSK'ya personel alımı ile alakalı tüm bilmek istedikleriniz bu haberde. 2018 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığımız için 2 bin 427 subay, 2 bin 657 astsubay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız için 693 subay, 836 astsubay, Hava Kuvvetleri Komutanlığımız için 341 subay, bin 899 astsubay, Özel Kuvvetler Komutanlığımız için ise 300 subay, 600 astsubay olmak üzere toplam 3 bin 761 subay ve 5 bin 992 astsubayımızın yetiştirilmesi planlanmaktadır.

TSK personel alımı nasıl yapılır |  Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı başvuru şartları nelerdir
milli savunma üniversitesi,sınav,askeri sınav

TSK personel alımı nasıl yapılır ve Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı başvuru şartları nelerdir? 2018 Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı ne zaman, sınav başvuruları ne zaman başlayacak, Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı 18 Mart 2018 tarihinde yapılacak. Sınav 18 Mart 2018 Pazar günü uygulanacaktır. Sınav saati ve süresi kılavuz yayınlandıktan sonra sitemize eklenecektir.2018 Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı Giriş Belgeleri ne zaman yayınlanacakSınav giriş belgelerinin sınavdan 10 günde önce ais.osym.gov.tr adresinden alabilirsiniz.

Subaylar ve Astsubaylar için tek sınav yapılacak

Astsubaylar ve subaylar için tek sınav yapılacak. Birinci sınav, yerleştirmede kullanılacak puanları belirleyecek olan sınav değil. Sadece zaman kazanmak amacıyla, ikinci sınava çağrılacak olan adayların seçimi ve belirlenmesi amacıyla kullanılacak. İkinci aşamada, birinci sınav sonuçları kullanılmayacaktır.

Canikli, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Astsubaylar ve subaylar için tek sınav mı yapılacak?" sorusunu Canikli, "Tek sınav yapılacak. Birinci sınav, yerleştirmede kullanılacak puanları belirleyecek olan sınav değil. Sadece zaman kazanmak amacıyla, ikinci sınava çağrılacak olan adayların seçimi ve belirlenmesi amacıyla kullanılacaktır. İkinci aşamada, birinci sınav sonuçları kullanılmayacaktır." diye yanıtladı.

"Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, meslek yüksekokulu mezunlarına kısa dönem askerliğin gündemde olduğunu söyledi. Bu konu sizin gündeminizde midir?" sorusu üzerine Canikli, Özlü'nün bu konuyla ilgili bir açıklama yapacağını söyledi. Canikli, "Bu konu, Sayın Bakanımızın açıklamasından sonra daha net bir şekilde kamuoyu tarafından öğrenilmiş olacak." dedi.

"Harp okullarına ve astsubay meslek yüksekokullarına başvurular beklenen düzeyde olmadı mı?" sorusuna Canikli, "Başvurularda hiçbir problem yok. Tarihi rekorlar söz konusu. Tarihin en büyük başvuruları yapılmıştır geçtiğimiz yıl. O anlamda herhangi bir problem yok. Tam tersine gençlerimizin, milletimizin bu konudaki teveccühü bizi ziyadesiyle memnun etmektedir." yanıtını verdi.

Canikli, geçen yıl sınavlara müracaatla ilgili yeteri kadar bilgi sahibi olmaya bir çok insanın başvuramama gibi bir durumla karşılaştığını hatırlatarak, bu gibi durumların ortaya çıkmasını engellemek amacıyla bu toplantıyı yaptıklarını kaydetti.

"FETÖ 15 Temmuz öncesi büyük hakimiyet kurmuştu"

"Harp Okullarında 15 Temmuz öncesinde okumuş olanlara ilişkin yeni bir inceleme söz konusu olabilir mi? Geçmişe yönelik bir eleme çalışması gibi bir düşünce var mı?" sorusu üzerine Canikli, FETÖ'nün, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarına giriş sınavlarında 15 Temmuz öncesi çok büyük bir hakimiyet kurduğunu hatırlattı.

FETÖ'nün kendi kontrolü dışında hiçbir öğrencinin TSK'ya giremeyeceği şekilde bir sistem kurduğunu belirten Canikli, 15 Temmuz öncesi Harp Okullarında okuyanlarla ilgili bir değerlendirmenin yapılmayacağını söyledi.

"Emekli Korgeneral Doğan Temel, Diyarbakır'da 7. Kolordu Komutanlığı görevini yürüttüğü sıralardaki anılarını kitap haline getirdi ve 'F-16 ile UFO kovalamıştık' diyor. Bu konuda ne dersiniz?" sorusu üzerine Canikli, bu konuda bir bilgiye sahip olmadığını kaydetti.

"120 çoktan seçmeli soru sorulacak"

Canikli, ikinci seçim aşamalarında başarılı olan ve olumlu sağlık raporu alan adayların, fiziki yeterlilik testleri ve mülakattan aldıkları puanlar ile üniversite sınavı puanları dikkate alınarak, aday değerlendirme puanının tespit edileceğini ve buna göre asil ve yedek listelerin belirleneceğini söyledi.

İkinci aşama sınav sistemine çağrılacakları belirlemek amacıyla ÖSYM tarafından 18 Mart'ta yapılacak sınavın, temel yeterlilik testi ağırlığında olacağını, Türkçe, temel matematik, sosyal bilgiler ve fen bilgisi konularında toplam 120 çoktan seçmeli soru sorulacağını belirten Canikli, eğitim ve öğretime süresinde başlayabilmek için böyle bir düzenleme yaptıklarını kaydetti.

Sınav başvuralarının yarından başlayarak, 15 Şubat'a kadar devam edeceğini bildiren Canikli, sınav başvurularının ÖSYM tarafından alınacağını ifade etti. Canikli, "Biz, Milli Savunma Bakanlığı ve Milli Savunma Üniversitesi olarak gençlerimize sesleniyoruz. Onları bu şerefli ordunun bir mensubu olmaya, geleceğin komutanı olmaya çağırıyoruz. Gelin bu şerefli ordunun sizler de bir mensubu olmak için başvurunuzu yapın. Kapımız bütün gençlerimize açık. Gelin, tarihi şanlı zaferlerle dolu, dünyanın en güçlü ordularından biri olan TSK'da subay ve astsubay olarak sizler de yerinizi alın." diye konuştu.

2018 SUBAY MAAŞLARI

Subay olabilmek için adayların üniversite mezunu olması gerekmekte olup uzun dönem askerlik yapan kişiler asteğmen rütbesinde başlamaktadır. Genel olarak asteğmenlerin 4 bin - 4 bin 200 lira civarında maaş aldığı bilinmekte olup üsteğmen 4 bin 600 yüzbaşı 4 bin 800 binbaşı 5 bin 000, yarbay 5 bin 900, albay 6 bin 700 lira olarak takip etmektedir. (Tazminat ücretleri net olarak bilinmediği için subayarın maaşları bu verilen tutarlardan daha yüksek olabilmektedir)

Yukarıda rütbelere göre subayların maaşları verilmiştir. Net olarak maaşlar verilmiş olup bu maaşlara tazminat, görev yeri, görev sayısı, görev yapılan şehir, subayın ailesi, okuyan çocuğunun olup olmama durumu, kıdem durumu gibi pek çok etken maaşların artmasına yardımcı olmaktadır. Bu yüzden subaylar ve rütbelere arasında da maaş değişiklikleri meydana gelebilmektedir.

SUBAY NASIL OLUNUR

Subay olmak için adayların kuvvet komutanlıklaarı tarafından yayımlanan ilanları incelemesi gerekmektedir. Yine subay olmak için Milli Savunma Üniversitesi öğrenci alımı yapmaktadır. Subay öğrencisi alımına en az lise mezunu adaylar başvuru yapabilmekte olup adayların Yükseköğretime Geçiş Sınavına girmiş olması gerekmektedir.

PERSONEL ALIMI 2018'DE DE DEVAM EDECEK

Bakanlık personel alımına yönelik çalışmalarına bu sene de devam edecek. Türk Silahlı Kuvvetlerinin personel ihtiyacının karşılanmasına yönelik bu yıl içinde 3 bin 755'i subay, 5 bin 375'i astsubay, 13 bin 213'ü uzman erbaş ve 20 bin 595'i sözleşmeli erbaş ve er olmak üzere toplam 42 bin 938 personel alınması planlanıyor.

BAŞVURULAR NE ZAMAN?

2018 yılında subay olmak isteyen yada TSK bünyesinde kuvvet komutanlıklarında çalışmak isteyen vatandaşlar alımların ne zaman yapıldığını aramaya başladılar. Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri personel alımları ilan olarak kamuoyuna duyurulacaktır. İlanlar yayımlandıkça başvurular, nitelikler ve tarihler hakkında bilgi verilecek olup İşin Olsa ekibi olarak bizlerde siz değerli okuyucularımızı konu hakkında bilgilendireceğiz. İlanlardan ilk haberdar olmak için lütfen mobil uygulamamızı ve sosyal medya hesabımızı takip ediniz.

TSK SÖZLEŞMELİ ER BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak, En az ilköğretim veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olup, askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış ve düzeltilmemiş nüfus kaydına göre 01 Ocak 2017 tarihi itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1992 tarihi ve sonrasında doğanlar), En az ilköğretim ve yurt dışındaki dengi okul mezunu olup, askerlik hizmetine başlamamış veya askerlik hizmetini tamamlamamış olanlardan, düzeltilmemiş nüfus kaydına göre 01 Ocak 2017 tarihi itibariyle 20 yaşından gün almış ve 25 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1992 tarihi ile 31 Aralık 1997 tarihleri arasında doğanlar), Askerî okullardan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilmemiş olmak, Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önce subay, astsubay, uzman jandarma veya uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er olarak istihdam edilmemiş olmak, Kamusal hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak, Cezaları ertelenmiş, seçenek yaptırımlarından birisine çevrilmiş, genel ya da özel af kanunları kapsamına girmiş veya haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi; Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, halkı askerlikten soğutmak, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama ile zimmet, irtikâp, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, yalan tanıklık, yalan yereyemin, suç uydurma, cinsel saldırı, cinsel taciz, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, fuhuş, gayri tabii mukarenet, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar ile kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından, Firar, amir veya üste fiili taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat ve isyan suçlarından, 22 Mayıs 1930 tarihli ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 148’inci maddesinde belirtilen suçlardan birisinden mahkûm olmamak, Taksirli suçlar hariç olmak üzere bir suçtan bir ay veya daha fazla hapis cezası ile mahkûm olmamak, Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği, irtibatı veya iltisakı bulunmamak, Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için Birlik Komutanlıklarından Nitelik Belgesi (TABLO-2) almış olmak, Askerlik hizmetini yapmakta iken “Askerliğe Elverişli Değildir” olarak terhis edilmemiş olmak, Boy ve kilo oranları tablosunda (TABLO-3) belirtilen değerler içerisinde bulunmak, Öğrenimini kendi adına yapmış olmak veya herhangi bir kurum veya kuruluşa karşı hizmet veya tazminat yükümlülüğü bulunmamaktır.

UZMAN ERBAŞ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Adaylar başvurularını http://www.msb.gov.tr genel ağ (internet) adresinden çevrimiçi (online) olarak yapacaktır. Halen silahaltında olan adaylar çevrimiçi başvurularını yaptıktan sonra, kıt’a özlük dosyalarının muhafaza edildiği ilk amirine (nitelik belgelerinin hazırlanması için) müracaat edeceklerdir. Adayların çevrimiçi (online) başvuru formunu doldurmalarını müteakip en son aşamada, her bir aday için aday numarası otomatik olarak bilgisayar tarafından verilecek ve adayların başvuruları bu aday numaraları ile başvuru merkezinde kayda girecektir. Başvurunun tamamlanmasını müteakip bütün işlemlerde bu aday numarası kullanılacağı için, adayların bu numaraları kaydederek muhafaza etmeleri önem arz etmektedir. Çevrimiçi (online) başvuru formu T.C. kimlik numarası, adı, soyadı ve aday numarası bilgileri girilmek suretiyle son müracaat tarihine kadar güncellenebilecektir.

350 ŞEHİT YAKINI, GAZİ VE GAZİ YAKINIMIZIN ATAMA KURASI

3713 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesine göre Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca hak sahibi olduğu tespit edilerek Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilen (350) şehit yakını, gazi ve gazi yakınının atama kurası, 04 Aralık 2017 Cuma günü Devlet Personel Başkanlığı’nda noter huzurunda gerçekleştirildi. Hak sahiplerinin atama teklifleri yapılırken, atanmayı istedikleri ilk il tercihleri ile öğrenim durumları dikkate alındı. 350 istihdam hakkı sahibinden; 83’ünün öğrenim durumları itibariyle ihraz ettikleri unvanlar dikkate alınarak; fizyoterapist, mühendis, öğretmen, ressam, tekniker ve teknisyen unvanlı kadrolara, 124’ünün memur unvanlı kadrolara, 135’ inin hizmetli unvanlı kadrolara, 8 kişinin ise işçi kadrosuna atama teklifleri gerçekleştirildi. Atananların 197’si erkek, 153’ü kadındır. İlgililer atama teklif sonuçlarına 04/12/2017 tarihi saat 17.00 itibariyle http://euygulama.dpb.gov.tr/DPB_WEB/SorguSehitGaziAtama.aspx adresinden ulaşabilirler.

İlgililerin atama işlemleri, yazıların kurumlara ulaşmasından itibaren başlayacak olup bundan sonraki süreçte istihdam hakkı sahiplerinin, kurumların atama işlemlerini tamamlamalarını müteakiben kendilerine tebliğde bulunmasını beklemeleri gerekmektedir.

8 BİN PERSONEL İHRAÇ EDİLDİ

Bu süreçte Türk Silahlı Kuvvetlerinden, FETÖ ile organik bağı tespit edilen 150 general, 4 bin 630 subay, 2 bin 167 astsubay, bin 210 uzman erbaş ve sözleşmeli er ile 411 sivil memur ve işçi olmak üzere toplam 8 bin 568 personel ihraç edildi. Söz konusu ihraçların ardından oluşan personel açığını kapatmak için çalışmalara başlayan Milli Savunma Bakanlığı, bin 763 subay, 4 bin 135 astsubay, 3 bin 698 uzman erbaş, 6 bin 162 sözleşmeli erbaş ve er, 92 sivil memur olmak üzere toplam 15 bin 850 personel temini gerçekleştirdi.

Milyonlarca gence iş umudu olmaya devam eden TSK subay alımlarına ilişkin merak ettiğiniz detaylar haberimizde. TSK'nın personel ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalar kapsamında bu yıl 42.938 personel alınacak. Bunların 3 bin 755'ini subay, 5 bin 375'ini astsubay, 13 bin 213'ünü uzman erbaş ve 20 bin 595'ini sözleşmeli erbaş ve erler oluşturacak. Peki merak edilen 2018 subay alımları ne zaman başlayacak. Askeri personel alımı başvuru şartları neler? FETÖ ile irtibatı olan binlerce rütbeli askerin görevden alınması ile birlikte TSK personel alımına devam diyor. Bu bağlamda binlerce alım yapacak olan TSK 2018 yılında da bu alımlara devam edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...