Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 May 2014 16:10

Yeni medya gazetecilik anlayışını kökten değiştiriyor

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Karakaya, 'Yeni medya, dünyada olduğu gibi ülkemizde de gazetecilik anlayışını kökten değiştiriyor' dedi.

Yeni medya gazetecilik anlayışını kökten değiştiriyor
yeni medya, gazetecilik, gazetecilik anlayışı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce düzenlenen "Sosyal Medya ve Yeni Politikalar" başlıklı konferans, Troya Kültür Merkezi'nde başladı. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, konferansta yaptığı konuşmada, küreselleşmeyi etkileyen en önemli faktörlerden birinin, iletişim alanında meydana gelen değişiklikler olduğunu bildirdi. Dünyada 1960'lardan sonra başlayan teknolojik gelişmelerle medya ve iletişimin yapısının tamamen farklı bir boyuta taşındığını belirten Karakaya, şöyle devam etti:
"Tarihsel arka planda 'dördüncü güç' ve 'kamunun sesi' olma iddiasıyla faaliyet gösteren geleneksel medya, insanların ihtiyaç duydukları bilgiyi neredeyse tek başına sağlamaktaydı ancak son yıllarda ortaya çıkan yeni iletişim pratikleri, zaman, mekan ve coğrafi uzaklık konjonktürlerinin oluşturduğu sınırlılıkları ortadan kaldırmış, birey odaklı, çok yönlülüğü mümkün kılacak bir formata bürünmüştür. Yaşanan bu dönüşüm sonucunda 'yeni medya' olarak adlandırdığımız yeni bir iletişim kavramı ortaya çıkmıştır. 'Yerel ağ' da denilen internet, zaman içinde gelişen ve neredeyse bütün dünyayı saran bir iletişim ağı haline gelmiştir. Bugün neredeyse dünyanın bütün coğrafyalarında devlet hizmetleri, güvenlik birimleri, okul ve hastane gibi kurumlar, şirketler ve medya alanındaki kişisel bilgisayarlar birbirlerine bağlanmış durumdadır."
Karakaya, yeni medyanın, klasik gazetecilik anlayışını da kökten değiştirdiğini vurguladı.  
Gazeteciliğin farklı bir boyuta taşındığına işaret eden Karakaya, şunları söyledi: "Günlük yaşantımızın hemen hemen her alanında giderek yaygın bir şekilde kendisine yer bulan, neredeyse insan vücudunun bir uzantısı haline gelen, cep telefonları, tablet bilgisayarlar ve taşınabilir belleklerle gelişen yeni medya, dünyada olduğu gibi ülkemizde de gazetecilik anlayışını kökten değiştiriyor. Bugün artık sadece okuyan değil okuduğunu paylaşan, yorum yapan, paylaşan, beğenisini ve hoşnutsuzluğunu dile getiren bir okuyucu kitlesine haber yapılmaktadır. Bu da iletişimin, eğitimin, gazetecilik pratiklerinin ve bu konuda yapılan çalışmaların tekrar gözden geçirilmesini ve yeni medya anlayışına nasıl uyum sağlanabileceğinin anlaşılmasını gerekli kılmaktadır. Yeni medya mecrası, sayısız enformasyon akışı sağladığı gibi ne yazık ki spekülatif ve doğruluğu araştırılmamış gerçek dışı fikirlerin de dolaşıma girmesine, insanların özel hayatlarının gereğinden fazla deşifre edilmesine ve bilgi kirliliğine neden olmaktadır. Bu anlamda yeni medya olanaklarının bilinçli kullanılması ve bilgi kirliliğinin en aza indirilmesi için konu hakkında araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüten iletişim fakülteleri ve basın mensuplarına önemli görevler düşmektedir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...