Tgrt Haber
01 Nisan 2021 10:54 - Güncelleme : 25 Mart 2022 17:52

Bebeğin ilk banyosu nasıl yapılır? Bebek ne ile yıkanmalı?

Her ne kadar uzmanlar yenidoğan bebeklerin bir yıl boyunca banyo yaptırılmaması gerektiğini söylese de kültürümüzde yenidoğan bebeklerin bakımına rutin olarak banyo da eklenir. Peki, yenidoğan bebekleri ne zaman yıkamalıyız? Bebekler yıkarken nelere dikkat etmeliyiz? Bebek şampuanı nasıl seçilmeli?, Bebek banyosu malzemeleri nelerdir?, Bebek ne ile yıkanmalı?, Bebeğin ilk banyosu nasıl yapılır?, Bebekler haftada kaç kez yıkanmalı?, Tek kişi bebek nasıl yıkanır? Bebekleri yıkarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?" gibi merak edilen tüm soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz...

Bebeğin ilk banyosu nasıl yapılır? Bebek ne ile yıkanmalı?

Çiçeği burnunda anneler bebeklerini banyo yaptırırken üşütüp hasta olmasından çok korkarlar. Her anne söz konusu bebeği olunca annelik duyguları gereği hassas olur. Bu sebeple anneler için bebeklerini yıkamak başlı başına bir olay. Oysa basit birkaç tedbirle bebeğinizi sağlıklı bir şekilde yıkayabilir ve üşümelerini de önleyebilirsiniz.

Bebeğin ilk banyosu nasıl yapılır?, Bebek ne ile yıkanmalı?

Bebekler ilk suyu deneyimlediklerinde korkup ağlayabilirler. Ancak bir süre sonra suya alışır ve banyo yapmak artık onlar için bir keyfe dönüşür.

Evet şimdi gelin bebeğinizi yıkamak için yapılması gerekenlere kısaca bir gözatalım.  

Bebek Banyosu İçin Hangi Malzemeler Gerekir? 

Aslında yenidoğan bebeğin banyosu oldukça kolaydır. Fakat bunun için kritik birkaç bilgiyle başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan bebeğinizi kendiniz rahatlıkla ve sağlıklı bir şekilde yıkayabilirsiniz. Evet, şimdi ilk yapmanız gereken şey banyo ihtiyaç listesini almak olacaktır. 

Bebeğin ilk banyosu nasıl yapılır?, Bebek ne ile yıkanmalı?

Bebek banyosu için alınacak listede: 

  • Katlanabilir bebek küveti ve filesi
  • Bebek bornoz seti
  • Banyo süngeri
  • Banyo termometresi
  • Bebek sabunu ve bebek şampuanı

almanız yeterli olacaktır...

Bebek Bakımlarında Hangi Ürünler Kullanılmalı?

Öncelikle bu malzemelerin içinde kimyasal ürünler kullanılmaması çok önemli. Çünkü yenidoğan bebeklerin cildi nötral veya alkali pH'a (pH: 6,5-7,5) sahiptir. Yaklaşık bir ay sonra ise bebeklerin pH değeri normal düzey olan (pH: 5,0-5,5) erişir. Doğdukları zaman cildi çok hassas olan bebeklerin zararlı bakterilerden korunması, faydalı flora bakterileriyle kaplanması bebeğin enfeksiyon kapmaması için önem taşır. Bu sebeple bebek cildine uygulanacak; krem, losyon şampuan ve sabunların cildine zarar vermemesi gerekir. Özellikle yenidoğan bebekler yıkanırken sadece ılık su ile yıkanması yeterli olacaktır.

Bebeğin ilk banyosu nasıl yapılır?, Bebek ne ile yıkanmalı?

Bu arada suyu hazırlamadan bebeğin yıkanması için kullanacağınız tüm malzemeleri bebek küvetinin yanına getirmeniz işlerinizi kolaylaştıracaktır. Böylece bebeğiniz suyun içerisinde uzun süre kalmamış olacaktır. Diğer taraftan, bebeğin küvette yalnız kalmasının önüne geçmiş olacaksınız. Isıttığınız suyun 35° olmasına özen gösterin. Suyun sıcaklığını ölçmek için bir su termometresi ile ısıyı kontrol edebilirsiniz. Termometreniz yoksa parmaklarınız ile değil dirseğinizle suyun ısısının normal olup olmadığını kendiniz de kontrol edebilirsiniz. Çünkü eller ısıyı tam olarak algılamanızı engelleyebilir. 

Bebeğin ilk banyosu nasıl yapılır?, Bebek ne ile yıkanmalı?

Burada bir uyarı yapmamız gerekir. Maalesef birçok anne hassasiyetlerinden dolayı bebeğin banyo yapacağı odayı adeta hamama çeviriyor. Bunun bebek için çok sağlıklı olmadığını belirtmiş olalım.. Çünkü bu ısı ile bebeğiniz ateşlenebilir. Banyo yaptıracağınız odanın her zamanki oda sıcaklığı dediğimiz 21° de olması ideal olan oda sıcaklığıdır. 

Bebeğin ilk banyosu nasıl yapılır?, Bebek ne ile yıkanmalı?

Bebeğinizin banyosundan öcne onun karnının doyduğuna ve uykusunu aldığından emin olun. Yoksa ne bebeğiniz banyodan keyif alabilir, ne de siz yavrunuzun ağlamasına dayanabilirsiniz.. Bu sebeple bebeğinizi uykusunu almış, karnı doymuş bir vaziyette yıkayın ki hem bu sayede bebeğinizin korkmasının da önüne geçmiş olursunuz. Bebeğinizi özellikle suya ilk koyduğunuzda yavaş ve dikkatli bir şekilde hareket etmeli ve onunla sakin bir ses tonu ile konuşmalısınız. Ayrıca önce ayaklarını suya sokmanız 5-10 saniye sonra kalçasını ve en son gövdesini suya sokmanız da korkmasını önlemeniz için oldukça önemli bir ayrıntıdır...

Bebeğin ilk banyosu nasıl yapılır?, Bebek ne ile yıkanmalı?

Bebeğinizi yıkarken cildini tahriş edici lif veya benzeri şeyler kullanmayın. Çok yumuşak bir süngeri ya da ellerinizi kullanmanız isabetli bir karar olur.  Çünkü bebeğin cildinin tahriş olmaması gerekir. Bebeğinizi yıkadıktan sonra bebek yağı ile cildini nemlendirmeyi unutmayın...

Sağlıklı günler diliyoruz tüm anne ve tatlı bebeklerine...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...