2022-05-28 16:32:37 | Son Güncelleme : 2022-05-28 16:36:19

Manda yoğurdunun namını geride bırakacak taş gibi yoğurt mayalama yöntemi ile hazır almaya son! Püf noktalarıyla evde yoğurt mayalama

Sağlıklı bir yaşam için gıdaların olabildiğince evde yapılmasına özen gösterilmeli. Ancak çoğu kişi kıvamını tutturamamaktan ve yoğurdun sulanmasından şikayetçi. Sizi bu şikayetlerden kurtaracak ve muhteşem bir kıvam tutturmanızı sağlayacak püf noktaları sizler için araştırdık. Peki evde taş gibi yoğurt nasıl mayalanır? İşte Manda yoğurdunun bile namını geride bırakacak taş gibi tam kıvamında yoğurt mayalamanın püf noktaları…

Evde taş gibi yoğurt mayalamak artık çok kolay
fotoğrafı büyüt
Fotoğrafı Paylaş
Evde taş gibi yoğurt mayalamak artık çok kolay

Yoğurt tüketimi sağlık için oldukça önemlidir. Ancak son zamanlarda endüstriyel gıdaların artması ile birlikte evde yoğurt yapmak neredeyse yok denecek kadar azaldı. Evde yoğurt mayalamak çok basit bir işlem olmasına karşın kıvamını tutturmak bazen güç olabiliyor. Özelikle ev yoğurdunun sulanmasından dolayı hazır yoğurt tercih edenlerin sayısı oldukça fazla. Peki yoğurdu kıvamında mayalamak mümkün mü? diye soranlar için cevabımız kesinlikle evet! İşte evde taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktaları…

KAVANOZDA TAŞ GİBİ YOĞURT NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

  • 2,5 litre sut
  • 1 kaşık yoğurt (biz önceki yaptığımız yoğurdumuzdan mayayı kullandık. Sizde organik yoğurt yoksa, hazır yoğurdunuzun sulu olmayan kısmından kullanın. Süzme yoğurt tarzında, kıvamlı bir yoğurt olmalı)

HAZIRLANIŞI:

  • Önce tencereyi sudan geçirip, sütü ekleyin.
  • Sütün içine bir fincan tabağı koyun ve ocağın altını açın. Bu sütün taşmasını önleyecektir. Sütünüzü tencerenize koyduğunuz seviyeye bakın.
  • Sütü orijinal seviyesinin bir parmak altına düşene kadar kaynatmaya devam etmelisiniz. Sütün içindeki suyun buharlaşıp kaybolmasını sağlamak istiyoruz. Fazla pişirmezseniz yoğurdunuz sulu olur.
  • Kaynattıktan sonra sütü bir kepçe yardımıyla kavanozlara dökün. Mayalamak istediğiniz yere getirin ve mayaladıktan sonra hareket ettirmek iyi olmayacağı için sabitleyin. Hatta kavanozların altına masa örtüsü bile serdik. Bu şekilde ısı kaybı olmaz. Alttan sütün ısı kaybını koruyoruz.
  • Saklanan kavanozlar, mayalanma sıcaklığına ulaşıp ulaşmadıklarını görmek için zaman zaman kontrol edilmelidir. Serçe parmağımızı bardağın ortasına sokarak 10'a kadar sayabildiğimizde, yani parmağımız ısıya dayanabiliyorsa, 10 saniyeye kadar mayalanma sıcaklığına ulaştığını anlamak için. Tek başına sayarsak, ısırıklar 7'den sonra parmağınızda hissedilmelidir. Aksi takdirde süt ılık olur ve istediğimiz sonucu alamayız.
  • Eğer bulabilirseniz ısı ölçer edinin. Böylece sütün sıcaklığını tam kıvamında tutturmuş olacaksınız. Sütün sıcaklığı 43-44 derece olmalıdır. Eğer daha soğuk olursa yoğurt mayalanmaz, daha sıcak olursa yoğurt sulanır.
  • Tam kıvamına gelen sütün içinden 1 yemek kaşığı sütü alıp mayayı yaptığımız 1 yemek kaşığı yoğurdu bir kapta karıştırıp homojen hale getirmeye çalışıyoruz.
  • Ardından her kavanoza bir çay kaşığı maya ekleyin ve 5-6 tur karıştırın. Amaç mayayı tüm noktalara yaymaktır.
  • Mayalama işleminden sonra kavanozların üzerini delikli süzgeç ile kapatıp ince bir beze sarın. Buharın veya suyun kaçmasını önlemek için süzgecin sadece üst kısmı açık kalmalıdır.
  • Üzerine ikinci bir bez atmalısınız. Burada bu ikinci bezle sarılmalıdır. Resimleri paylaştım, açıklayıcı olacaktır.
  • Sabah 12'de mayalandırdık ve sabah 8'de buzdolabına koyduk.
  • Buzdolabında bütün bir gece beklemek Taş gibi yoğurt elde etmemizi sağlar. Afiyet olsun.
Etiketler

Kaan29 Mayıs 2022 10:45

Akşam 12 de yazacağıma sabah 12 de yazmış