Tgrt Haber

Haşlanmış yumurtayı mandalina soyar gibi soyma tüyosu! Kabuk kalıp halinde çıkıyor...

09 Ekim 2023 15:59 - Güncelleme : 09 Ekim 2023 16:06
Editör: Göktuğ Efil / Kaynak: TGRT Haber

Haşlanmış yumurta kabuklarını kolayca ve hızlıca soyma tekniği. Ev hanımlarının işini kolaylaştırıyor

Haşlanmış yumurtayı mandalina soyar gibi soyma tüyosu! Kabuk kalıp halinde çıkıyor...
Yumurta

Kahvaltıda sıklıkla tüketilen haşlanmış yumurta, çoğu zaman kolayca soyulamayabilir. Böyle durumlarda dikkatli davranılmazsa elde kesiklerin oluşması bile mümkün. Birçoğumuz için eziyet haline gelen yumurta kabuğu soyma işlemi bu yöntemleri bildiğiniz zaman çocuk oyuncağına dönüşüyor. 

Rafinera.com'da yer alan bilgilere göre, haşlanmış yumurtanın kolayca ve hızlıca soyulması için dikkat etmeniz gereken püf noktalar şunlar:

  • Haşlamadan önce yumurtayı iyice yıkayıp, yuvarlak olan ucundan küçük bir delik açın. Haşlandıktan sonra yumurtayı dik olarak tutarken bu deliğin içine kuvvetle üfleyin. Kolayca soyulduğunu göreceksiniz.
  • Yumurtalarınızı kaynar sudan çıkarıp hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Soğuk su yumurtaya hem şok etkisi yapar hem de kabuğun gözeneklerinden girerek soymanızı kolaylaştırır.
  • Yumurtalarınızı haşladığınız suyun içerisine bir tutam tuz veya karbonat atın. Bu yöntem de yumurtalarınızın kabuklarının kolay soyulmasını sağlar.
  • Bardak yöntemi de oldukça etkili bir yöntemdir. Bir bardak soğuk suyun içine haşladığınız yumurtayı atın ve avucunuzla ağzını kapatarak kuvvetle sallayın. Cam bardağın içinde kabuğu çatlayan yumurtanız kolay bir şekilde soyulacaktır.
  • Yumurtayı hafif tezgaha vurup bir kaç yerinden çatlattıktan sonra, iki avucunuzun arasında hafifçe bastırarak sağa sola çevirin. Yumurtanız bu işlemden sonra çok daha rahat soyulacaktır.
  • Yumurtanızı kabukluyken tam ortadan keskin bir bıçakla kesip bir tatlı kaşığı yardımıyla kabuk ve iç tarafından çevirerek de kolayca soyabilirsiniz.

 

SOĞUK SUDA BEKLETEBİLİRSİNİZ

Haşlanmış yumurtanın kolayca soyulması için soğuk su yöntemini söyleyen aşçı İbrahim Candere, "Bu metot için haşlayıp oda sıcaklığına gelmesini beklediğiniz yumurtaları bir kase suyun içinde en az 1 saat mümkünse 3-4 gün buzdolabında tutmanız gerekiyor. Gerçekten yumurta kabuğundan çok kolay ayrılıyor ancak birincisi beklemeyi göze almalı, ikincisi de soğuk yumurta yemeye razı olmalısınız. Ancak örneğin yumurta dolması için soğuk servis edilecek ya da sonradan yeniden pişecek çok sayıda haşlanmış yumurta soymanız gerekiyorsa bu metottan şaşmayın." ifadesini kullandı.

O zaman haşlanmış yumurta ile yapabileceğiniz pratik bir tarif verelim....

Haşlanmış yumurta kapaması, Türk mutfağında oldukça yaygın bir kahvaltı yemeğidir. İşte haşlanmış yumurta kapaması tarifi:

Malzemeler

- 4 adet haşlanmış yumurta
- 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
- 1 adet büyük boy domates, doğranmış
- 1 adet yeşil biber, doğranmış
- 1 adet tatlı biber (isteğe bağlı), doğranmış
- 1 diş sarımsak, doğranmış veya rendelenmiş
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber (isteğe bağlı, acı sevenler ekleyebilir)
- Tuz ve karabiber, damak zevkinize göre
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Maydanoz veya yeşillikler (servis için)

Yapılışı

1. Haşlanmış yumurtaları soyup bir kenara alın.

2. Geniş bir tavada tereyağı veya margarini eritin. Üzerine doğranmış domates, yeşil biber, tatlı biber ve sarımsağı ekleyin. Sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte kavurun.

3. Sebzeler kavrulduktan sonra biber salçasını ekleyin. Salçayı kavurduktan sonra içine toz kırmızı biberi ekleyebilirsiniz.

4. Sebzelerin üzerine haşlanmış yumurtaları ekleyin. Yumurtaların üzerine tuz ve karabiber serpin.

5. Yumurtaları spatula veya kaşık yardımıyla ezmeden karıştırın, sebzelerle harmanlayın.

6. Ayrı bir tavada sıvı yağı ısıtın ve karışıma ekleyin. Birkaç dakika daha kısık ateşte karıştırarak pişirin.

7. Yumurtaları servis tabağına almadan önce üzerine ince doğranmış maydanoz veya yeşillikler serpiştirerek servis yapın.

Etiketler
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.