Tgrt Haber
25 Ocak 2021 11:44 - Güncelleme : 25 Mart 2022 17:53

Kayak Nedir? Kayak Nasıl Yapılır? 2021 Yılı Kayak Tatili Yerleri

2020 yılında başlayan koronavirüs salgını herkesi eve hapsetti. Neredeyse bir yıldır evlerinden dışarı çıkamayan tatilciler kış tatilini de es geçmedi. Kışın tatil denilince akla ilk bembeyaz karlarla örtülü kayak merkezleri geliyor elbette. 2021 yılının kış aylarını kayak yaparak geçirmek isteyen tatilciler hangi dağda doyasıya karın tadını çıkartıyor merak ediyorsanız haberimize okumaya devam edin.. İşte 2021 yılı kayak tatili yapabileceğiniz en güzel yerler...

Kayak Nedir? Kayak Nasıl Yapılır? 2021 Yılı Kayak Tatili Yerleri
Ucuz kayak tatili,Kayak tatili yerleri,Türkiye kayak tatili merkezleri,Uludağ Kayak tatili,Kayak tatili isimleri,Kayak tatili yerleri isimleri,Kış tatili,Kayak Nedir Nasıl Yapılır? 2021 Yılı Kayak Tatili Yerleri

Kış turizminin vazgeçilmezi kayak yapmayı pandemi de kimseye unutturamadı. Yılda bir kez de olsa beyaz zeminde doyasıya kayak tatili yapmak için ülkemizde muhteşem kayak rotaları bulunuyor. Kayak ve tatili bir arada yapmak isteyen tüm amatör ve profesyonel kayakçılar için hazırladığımız bu rotalar ilginizi çekebilir.

İsterseniz bu rotalara bakmadan önce kayak sporunu biraz tanıyalım mı?

Kayak Nedir?

Kayak Nedir Nasıl Yapılır? 2021 Yılı Kayak Tatili Yerleri

Bembeyaz kar üzerinde kayak ekipmanları yardımıyla ilerlemeye kısaca kayak sporu diyebiliriz. Kayak, küçük yaşlardan itibaren yapılabilen bir spor dalı olduğu için ülkemizde ve dünyada ki kayak merkezlerinde belli yaş aralıklarındaki çocuklar için de özel pistler yer alır. 

Kayak Nasıl Yapılır?

Kayak malum aliniz öncelikle kar olan alanlarda yapılır. Bu alanlar çeşitli tekniklerle, farklı zorluk seviyesine sahip pistlerden oluşur. İlk kez kayak sporunu deniyorsanız bir profosyonel gibi kayak yapmanız mümkün değil. Bu spor için öncelikle öğrenmeniz gereken şey kayak için kullanılacak ayakkabı yani kızakların nasıl kullanılacağını öğrenmeniz gerekecek.

Evet kayak takımları ya da ayakkabıları özel olarak üretilir ve çoğunda ayağa bağlanabilmesi için kilit noktalar bulunur. Diğer taraftan kızakların kemerleri yardımıyla ayakkabıları ayağınıza uygun pozisyonda tutabilirsiniz. Kayaklara paralel bir şekilde yerleştirdiğiniz ayakkabılardan sonra batonları da aynı şekilde yerleştirdikten sonra gerekir. 

Kayak Nedir Nasıl Yapılır? 2021 Yılı Kayak Tatili Yerleri

İlk defa kayak yapmaya çalışanlar için ilk başta düz bir alanda adım atma antrenmanları yapılması önemlidir. Bu alanda ayakta sabit durmayı, batonlar yardımıyla ileri-geri adım atmayı pratik yapa yapa öğrenmelisiniz. Evet, dengede durmayı, ileri geri gidip gelmeyi öğrendikten sonra kar sapanı ya da ilerleyen zamanlarda slalom gibi artistik hareketlere ya da tekniklere geçiş yapabilirsiniz. Bu işin en önemli noktası denge..

Dengeyi kurduktan sonra kar sapanı için kayaklar ters V şekline getirilip kayak yapılırken yavaşlamak ve durmak da önem arz eder. Slalom ise bacakların ve vücudun sağ-sol şeklinde ilerlemesi tekniğidir. Kontrollü bir şekilde kayabilmenin kolay tekniklerinden biri de hiç kuşkusuz slalom yaparak kayabilmektedir. 

Kayak için Gerekli Malzemeler

kayak nedir

Kayak yapabilmek için en önemli şey ekipmanlardır. Yani doğru düzgün kayak yapmak istiyorsanız ayaklarınıza uygun ayakkabılar ve kaliteli ekipmanlara ihtiyacınız olacak. 

Kayak takımlarını da tanıyalım...

Kayak Takımı Nedir?

Kayağa giderken alınması gerekenler arasında ilk sırada kayak takımı gelir. Kayak seçimi için sporcuların boy, kilo ve uzmanlık seviyesinin bilinmesi gerekir. Arka kısmı dar, ucu kıvrık ya da dikdörtgen şeklinde farklı kayak takımları vardır. Bu kavisler ve esneklik gibi özellikler dönüş sırasında sporcuların performansının da belirleyicisidir. Spora yeni başlayacakların, seçecekleri kayak takımı için profesyonellerden yardım alması tavsiye edilir.

Kayak Batonu

Batonlar, dönüşlerde ve kayak üzerinde dengede kalmaya yardımcı olur. Eğimli pistlerde dengede kalmak, düz alanlarda ise hız kazanmak için batonlar kullanılır.

Kayak Ayakkabısı

Bilek üstüne kadar çıkan uzun ayakkabılar sert ya da hafif formlarda deri plastikten üretilir. Bilekleri de saran bu ayakkabılar ayak ve bileği sabit tutabilmesi için özel olarak tasarlanır. 

Bağlama (Fiksasyon)

Ayakkabıların ön ve arka kısmında kullanılan bağlama, kayak ve ayakkabıların sabit durmasını sağlar. Belli ölçelere sahip olan bağlamalar sert plastik materyallerden üretilir.

Kıyafetler

Kayak kıyafetleri, karda hareket etmeyi kolaylaştırmasının yanı sıra ıslanmaya dayanıklı yapıdadır. Kayak montu, kayak pantolonu, kayak gözlüğü, kayak eldiveni, kayak içliği, kayak beresi, boyunluk gibi kıyafetlerin yanı sıra kayak kaskları da mutlaka kullanılması gereken ekipmanlar arasındadır. Çocuk kayak kıyafeti ise daha küçük boyutlarda, farklı yaş gruplarına uygun olarak üretilir.

Kıyafetlerde gözalıcı renkler moda

Kayak ve snowboard kıyafetlerinin rengi, 2021 yılında fıstık yeşili, pembe, fuşya, turkuaz montlar, pantolon, bere ve kaşkollar; kar beyazıyla hoş bir kontrast gibi kombinasyonlardan oluşturuyor. Bu sene kayak tulumları yerine, takım halinde satılan kayak pantolonu ve kayak montu tercih eden ise bir hayli fazla. Erkekler için kırmızı, siyah, sarı ve gri tonlar, kadınlar için pembe, fıstık yeşili, bayrak kırmızısı, turuncu, turkuaz gibi can alıcı renklerden oluşan kıyafetler ilgi çekiyor.

Kayak Ne Zaman Yapılır?

Kış mevsiminin sporu olan kayak ülkemizde aralık ayında başlar mart ila mayıs aylarına kadar devam eder. Ancak 2021 yılında ülkemize geç gelen kar çoğu kayak merkezinin geç açılmasına sebep oldu. Üstüne bir de yaşanan pandemi elbette kayak merkezlerinin faaliyetlerini erteledi.

Ancak ocak ayında çoğu merkez açılış yapıp kayak sporu sevenleri ise ağırlamaya başladı...  

Kayak Nedir? Kayak Nasıl Yapılır? 2021 Yılı Kayak Tatili Yerleri

Türkiye’nin Kayak Merkezleri Nereler? Türkiye'de Kayak Nerede Yapılır?

Türkiye’de uluslararası turnuvaların da düzenlendiği tam donanımlı çok sayıda kayak merkezi bulunuyor.

İşte o kayak merkezleri...

Erciyes, Kayseri​: Şehir merkezine 25 km uzaklıkta bulunan Erciyes Kayak Merkezi, yaklaşık 2400 metre yükseklikte bulunuyor. Kasım ve mayıs ayları arasında hizmet veren kayak merkezinde hem tatilciler, hem de sporcuların konaklaması için çok sayıda otel bulunuyor.

Erciyes de orman örtüsü yok. Bu da kayak yapmayı kolaylaştırıyor. Burada toplam 32 kayak pisti bulunuyor. Her pistin bölgesine göre de farklı zorlukları yer alıyor. 

Suni karlama da yapılan Erciyes’te kayak sporunun yanı sıra kar uçurtması ve kar voleybolu etkinlikleri de yapılıyor.

Palandöken, Erzurum: 2200-3200 metre yükseklikte bulunan Erzurum'un Palandöken kar merkezi, Türkiye’nin en önemli kayak merkezleri arasında yer alıyor. Hem amatörlere hem de profesyonellere yönelik farklı zorluklarda 22 adet kayak pisti bulunan Palandöken’de kayak sezonu ekim ve mayıs aylarında başlıyor. 

Ilgaz Dağı, Çankırı: Ilgaz Milli Parkı içinde bulunan Ilgaz Dağı 2850 metre yüksekliğe sahip. Profesyoneller için 3 farklı pist, amatör sporcular için de antrenman alanı bulunuyor. Kayak sporuna yeni başlayanlar Ilgaz Dağı’nda eğitim de alabilir.

Sarıkamış, Kars: Çamurlu Dağı üzerinde bulunan Sarıkamış Kayak Merkezi yaklaşık 2500 metre yüksekliktedir. 5 etaptan oluşan kayak pisti 12 kilometre boyunca devam eder. Orman örtüsü ile çevrili bölge sporculara görsel şölen de yaşatır. Aralık ayından mart ayına kadar bölgede kayak yapılabilir. 

Uludağ, Bursa; Kayak denince medyanın da etkisi ile ilk akla gelen yer Uludağ... Yani ülkemizin en en popüler yeri hiç kuşkusuz Uludağ kayak merkezi kış turizminin en önemli merkezleri arasında yer alıyor. Yüksekliği 1750-2500 metre arası olan Uludağ’da 11 adet kayak pisti bulunuyor. Amatörler ve profesyoneller, farklı seviyelerdeki bu pistlerde antrenmanını rahat rahat yapabiliyor. Snowboard, alpin gibi çeşitli kayak teknikleri de Uludağ’da bulunan pistlerde yapılabilmektedir.

Kartalkaya, Bolu; 1850-2220 metre yüksekliğe sahip olan Kartalkaya Kayak Merkezi, Köroğlu Dağları üzerinde bulunuyor. Profesyonel anlamda snowboard da yapılabilen Kartalkaya’yı aralık-mart ayları arasında ziyaret edebilir gönlünüzce kayağın tadını çıkartabilirsiniz..

Davraz, Isparta; Davraz göl manzaralıdır. Ve yüksekliği de 2635 metredir. Burada 12 adet kayak pisti bulunuyor. Eğirdir Gölü manzarasına sahip olan pistler sık çam ağaçları ile çevrilidir. Davraz’da kayak sezonu aralık ve mayıs ayları arasında başlıyor.

Ovacık, Tunceli; Yetişkinler için 1200 metre, çocuklar içinse 300 metre uzunluğunda kayak pistleri bulunan Ovacık Kayak Merkezi her yaştan sporcuya ev sahipliği yapar. Yılın dört ayı kullanılabilen merkez, kristal kar kalitesi ile öne çıkar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...