Kışlık köz patlıcan hazırlamanın püf noktası... Evde hemen yapmanız mümkün
Editör: Erdoğan Kan / Kaynak: tgrthaber.com.tr
Fırında köz patlıcan hazırlamak ve kışa saklamak oldukça kolaydır. Bu püf noktalarını uygulayarak, lezzetli ve köz patlıcan konserveleri hazırlayabilirsiniz.

TGRTHaber’in derlediği bilgilere göre; Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan köz patlıcan, evde kolayca hazırlanabilir ve uzun süre saklanabilir. Ancak, doğru tekniklerle hazırlanmadığı takdirde, lezzeti ve tazeliği kaybolabilir. Bu içeriğimizde, sizlere fırında köz patlıcan hazırlamanın püf noktalarını ve patlıcanları kışa nasıl saklayabileceğinizi anlatacağız.
FIRINDA KÖZ PATLICAN NASIL YAPILIR?
- Patlıcanların seçimi: Fırında köz patlıcan yaparken, patlıcanların boyutları aynı olmalıdır. Ayrıca, taze ve sağlam patlıcanlar seçilmelidir.
- Patlıcanların hazırlanması: Patlıcanların sap kısımları kesilerek, üzerlerine çizikler atılmalıdır. Bu işlem, patlıcanların fırında daha kolay pişmesini sağlayacaktır.
- Patlıcanların közlenmesi: Patlıcanlar, közleme işlemi için fırında ya da ocak üzerinde közlenir. Fırında közleme yaparken, patlıcanlar önceden ısıtılmış fırına yerleştirilir ve yaklaşık 40-45 dakika boyunca pişirilir. Ocak üzerinde közleme yaparken ise, közleme teli üzerinde patlıcanlar ara sıra çevrilerek pişirilir.
- Patlıcanların soyulması: Kızarmış patlıcanlar, fırından çıkarıldıktan sonra bir süre dinlendirilir ve daha sonra kabukları soyulur. Kabukları soyulduktan sonra patlıcanlar, bir kaba alınarak ezilir.
- Patlıcanların servisi: Ezilmiş patlıcanlar, zeytinyağı, sarımsak ve limon suyu ile karıştırılır. Servis edilmeden önce, üzerine maydanoz yaprakları eklenir.
KÖZ PATLICAN KIŞA NASIL HAZIRLANIR?
- Patlıcanların hazırlanması: Köz patlıcanları, hazırlandıktan sonra soğumaları için bir süre bekletilmelidir.
- Saklama kapları: Köz patlıcanlar, cam kaplarda veya plastik kapaklı kaplarda saklanabilir.
- Saklama koşulları: Köz patlıcanlar, buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir. Daha uzun süre saklamak isterseniz, derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Saklama süresi: Derin dondurucuda saklanan köz patlıcanlar, 6 ay kadar tazeliğini korur.
- Servis önerileri: Saklanan köz patlıcanlar, çeşitli yemeklerde kullanılabilir veya ara öğünlerde tüketilebilir.
Önemli Not: Derin dondurucuda saklayacaksanız mutlaka derin dondurucu poşetlerinde saklayın. Cam kavanozlar derin dondurucuda patlama ihtimali yüksek ürünlerdir.
KONSERVE YAPIN
Lezzet.com.tr sitesinde ise közlenmiş patlıcan konservesinin tarifi paylaşıldı. İşte o tarif;
Malzemeler;
- 1 kg patlıcan
- Zeytinyağı
- 1 kg domates
- Tuz
- 1-2 baş sarımsak
Nasıl Yapılır?
İlk olarak patlıcanları sudan geçirin ve kağıt havlu ile kurulayın. Kürdan ile üzerine minik delikler açın.
Patlıcanları ocağın üzerinde, fırın ızgarasında veya mangalda közleyebilirsiniz.
Közlenmiş işleminden sonra patlıcanların kabuklarını soyun.
Bu esnada domatesleri de fırın ızgarasında közleyin.
Patlıcan, sarımsak ve domatesleri küçük küçük doğrayın ve rondodan geçirin.
Ezilmiş malzemeleri kavanoza aktarın. Üst kısmında 2 parmak kalınlığında boşluk bırakın.
Üzerine bolca zeytinyağı ekleyin ve kapaklarını kapatın.
Hazırladığınız konserveleri ters çevirerek bir saat bu şekilde bekletin.
Ardından buzdolabında ya da güneş almayan ılık bir ortamda konservelerinizi muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun.