2022-05-25 17:14:58 | Son Güncelleme : 2022-05-25 18:24:59

Bugüne kadar neden kendim yapmadım diyeceksiniz! 2 dakikada hazır evde mayonez tarifi!

Patates kızartmalarınızın ayrılmaz ikilisi olan ketçap ve mayonez, sofralarınızın da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Sandviçlerinizde, salatalarınızda sıklıkla kullandığınız mayonez ise hem Türk mutfağında hem de dünya mutfağında sevilen lezzetlerden biri. Peki mayonezi evinizde hızlıca yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Bugüne kadar neden hazır aldık dedirtecek, hızlı ve kolay yapımı ve enfes lezzetiyle evde mayonez tarifini sizler için derledik…

100 gram market mayonezinde 400 kalori varken, evinizde az yağ ile yapacağınız mayonezde bu oran düşecektir.
fotoğrafı büyüt
Fotoğrafı Paylaş
100 gram market mayonezinde 400 kalori varken, evinizde az yağ ile yapacağınız mayonezde bu oran düşecektir.

Dünyanın en tanındık lezzetleri arasında yer alan mayonez, çok sayıda yemeğin vazgeçilmez yardımcılarından biri olarak kabul ediliyor. Genellikle marketlerden satın aldığınız bu lezzeti evinizde de kolaylıkla yapabilirsiniz. İşte bugüne kadar yapmadığınıza pişman olacağınız, hem katkısız hem de lezzetli evde mayonez tarifi ve püf noktaları…

EVDE KOLAY YAPIMI İLE MAYONEZ TARİFİ MALZEMELERİ

Evlerinizde kolaylıkla yapabileceğiniz ve hem katkısız hem de enfes lezzetiyle bu zamana kadar nasıl düşünemedim diyeceğiniz kolay mayonez tarifi için gerekli olan malzemeler aşağıdaki gibidir:

  • 2 adet yumurtanın sarısı
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 400-500 ml ayçiçek yağı ya da zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı su
  • Bir limonun yarısı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

 

EVDE MAYONEZ NASIL YAPILIR?

Öncelikle mayonez yapımı için yumurtanın beyazının değil sarısının kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

  • Kırılan yumurtaların sarısı dikkatli bir şekilde bir karıştırma kabının içerisine alınır. Yumurta beyazının kesinlikle kalmamış olmasına dikkat edilmelidir.
  • Karıştırma kabının altına soğuk ve nemli bir bez koyulur. Bu, yoğun bir çırpma işleminde karıştırma kabının kaymaması için oldukça önemlidir.
  • Daha sonra çırpma işlemine ara vermeden bir tatlı kaşığı su ilave edilir. Yağın da yarısı yavaşça akıtılır ve bu şekilde yağın karışıma çok daha iyi bir şekilde karışması sağlanır.
  • Yağın dökülme aşamasının mümkün olduğunca ağır olması önemlidir. Hatta damla damla dökülmesi makbul olandır. Yağın tamamen bir anda dökülmesi, mayonezin doğru bir kıvamda olmasını engelleyecektir.
  • Çırpma işlemine devam edilirken, hardal da tıpkı yağda olduğu gibi oldukça yavaş bir şekilde karışıma ilave edilir. Hardal mayonez için şart olan malzemelerden biri değil. Dilerseniz eklemeyebilirsiniz.
  • Mayonez kıvamını bulana kadar yağın diğer kalan kısmı da karışıma yavaşça eklenir ve çırpma işlemine devam edilir.
  • Bu sırada limon suyu da istenilen ekşiliğe göre ilave edilir.
  • Daha sonra geriye kalan malzemeler mayonezin içine dahil edilir. Öncelikle tuz, ardından da karabiber koyulur ve çırpma işlemine devam edilir.
  • Tüm malzemelerin güzelce karıştığından emin olana kadar devam eden çırpma işlemi, karışım kıvamına ulaştığında sona erdirilir.
  • Hazırlanan mayonez cam bir kaba ya da kavanoza koyularak dolapta saklanır.
  • Afiyet olsun…

 

EVDE MAYONEZ TARİFİ PÜF NOKTALARI

Kıvamı yerinde bir mayonez yapabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır:

  • Özellikle mayoneze eklediğiniz yağın damla damla olacak şekilde çırpma işlemine devam edilirken eklenmesi gerekir. Bu mayonezin daha kıvamlı olmasını sağlayacaktır. Aksi takdirde bu kıvamı yakalamanız neredeyse imkansız.
  • Tarifte yer alan hardal, mayonez yapımı için zorunlu malzemeler arasında bulunmuyor. İsteğe göre hardalı çıkarabilirsiniz.
  • Yumurtaların sarısını kullanmanız da oldukça önemli. Sarısını beyazından ayırırken, beyazının karışmamasına özen göstermelisiniz. Hakiki mayonez için yumurtanın sadece sarısının kullanılması gerekir.
  • Tarifte yer alan yağın tamamını kullanmayabilirsiniz. İl etapta eklediğiniz yarısından sonra geride kalan diğer yarısını eklemek zorunda değilsiniz. Evde mayonez yaparken daha az yağlı ve düşük kalorili bir mayonez elde etmek istiyorsanız yağı az kullanabilirsiniz.
  • Tüm malzemeler, çırpma işlemi devam ederken eklenmelidir. Bu mayonezin daha kıvamlı ve daha lezzetli olması için oldukça önemlidir.

 

MAYONEZ KAÇ KALORİ?

İçinde bulunan malzemeler nedeniyle oldukça kalorili ve kolestrolü yüksek olan soslar arasında yer alan mayonez, özellikle diyet döneminde uzmanlar tarafından yasaklanan besinlerden biri olma özelliği taşıyor. Fakat marketlerden aldığınız mayonezle, evde yaptığınız mayonez arasında farklılıklar oluşacaktır. 100 gram market mayonezinde 400 kalori varken, evinizde az yağ ile yapacağınız mayonezde bu oran düşecektir. Fakat diyabet, hipertansiyon ve kalp rahatsızlığı olan bireylerin, mayonez kullanımından önce bir doktora başvurmaları gerekmektedir.

MAYONEZİN BULUNUŞU

Fransız mutfağına ait bir lezzet olan mayonez, çiğ yumurta sarısı ve yağ karışımından elde edilmektedir. Çok sayıda salatanın ana malzemelerinden biri olan mayonez, 1756 yılında Richelieu Dükü’nün Menorca’yı işgalinin ardından dükün aşçısının yerel bir sos olan aioli bo sosundan sarımsağı çıkararak kullanmasıyla ortaya çıkmıştır. Mayonez ismi de Richelieu Dükü’nün işgal etmiş olduğu Mahon limanından gelmektedir.