Tgrt Haber
04 Mart 2022 12:01 - Güncelleme : 25 Mart 2022 17:40

Marteniçka nedir? Marteniçka bilekliği ne zaman takılır, nasıl yapılır?

Son günlerde en çok merak edilenlerin başında marteniçkanın ne olduğu konusu geliyor. Mart ayının gelmesiyle birlikte marteniçka bilekliği gündem oldu. Peki marteniçka nedir? Marteniçka bilekliği nasıl yapılır, ne zaman takılır? İşte Marteniçka hikayesi...

Marteniçka nedir? Marteniçka bilekliği ne zaman takılır, nasıl yapılır?

Marteniçka nedir? Son günlerde en çok merak edilen konuların başında geliyor. Özelikle son günlerde birçok kişide görülen marteniçka bileklikleri bilmeyenler için merak uyandırıyor. Mart ayının gelmesiyle birlikte çoğu kişide marteniçka bileklikleri görülmeye başlandı. Tarihi çok eskilere dayanan geleneklerden biri olan marteniçkanın hikayesi çok merak ediliyor. Peki nedir bu marteniçka? Marteniçka bilekliği neden ve ne zaman takılır, nasıl yapılır? İşte tarihin eğlenceli geleneklerinden olan marteniçkanın hikayesi..

MARTENİÇKA NEDİR?

En keyifli geleneklerden biri de şüphesiz Marteniçka... Bulgar ve Balkan geleneği olan marteniçkaya göre insanlar 1 Mart'ta yani baharın müjdecisinin gelmesiyle beraber kırmızı beyaz bileklikleri takmaya başlıyorlar. Sevdiklerine huzur, sağlık dileyerek hediye edilen kırmızı beyaz bileklikler Mart ayının sonuna kadar takan kişinin bileğinden çıkmaz. Marteniçkalarda kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise sağlık ve gücü temsil eder. Marteniçka, baharın gelişinin en önemli simgelerinden birisi haline gelmiştir.

Marteniçka nedir? Marteniçka bilekliği ne zaman takılır, nasıl yapılır?

Martipi ya da martenitsa olarak da adlandırılan marteniçka, Balkan ve Trakya coğrafyasından çıkmış en güzel geleneklerden biridir. Ülkemizde ve komşu ülkelerde hala devam eden bu gelenek, bahar ayının müjdesiyle beraber yapılmaya başlanır.

Marteniçka, Martipi ya da Martenitsa adıyla anılan, Balkan ve Trakya'da Mart'ın gelişiyle birlikte, tüm ay boyunca bileklere takılan ve uğruna inanılan bileklikler ve süslemelerin adıdır. Bu bileklikler her ne kadar eski bir Bulgar geleneği olarak bilinse de, Balkan coğrafyasında, hatta Türkiye'de de Balkan göçmenlerinin de bulunması etkisiyle her Mart ayında kutlanan bir gelenektir. İnsanlar baharın gelişini, güneşin gökyüzünde yer edişini ve güzel bir ay geçirilmesini ümit ederek, bileklerine bu kutlamalara ait olan bileklikleri takarlar.

MARTENİÇKA BİLEKLİĞİ NE ZAMAN VE NEDEN TAKILIR?

Balkan geleneği olan Marteniçkaya göre insanlar birbirlerine hediye edilen kırmızı beyaz bileklikleri baharın gelmesiyle yani 1 Mart ile birlikte bileklerine takarlar. Marteniçka takan insanlar ilk kırlangıç veya leylek görüldüklerinde en yakın çiçek açmış ağaca bilekliklerini bağlarlar.

Marteniçka nedir? Marteniçka bilekliği ne zaman takılır, nasıl yapılır?

MARTENİÇKA HİKAYESİ NEDİR?

Bulgaristan kültüründe marteniçkaya dair çeşitli efsaneler bulunmaktadır. Bunlardan biri de Baba Marta''dır. (Marta Nine) Baba Marta, günümüze kadar korunmuş en saygın gelenekler arasında yer almaktadır.

Bulgarlar, 1 Mart'tan itibaren Baba Marta (Marta Nine) günlerinin başladığına inanmakta ve yakınlarına "martenitsa" olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye etmektedir.

Marteniçka takıları, meyve ağaçlarına, evlere, ev hayvanlarına da takılabilmektedir. Bu şekilde yeni başlayan tarım yılının da bereketli ve verimli olması için dilekler tutulmaktadır.

Marteniçka nedir? Marteniçka bilekliği ne zaman takılır, nasıl yapılır?

İlk marteniçkalar, sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapılırdı ve nazardan korunmak için insanlara ve hayvanlara takılırdı. Bazı bölgelerde bu bükülmüş kırmızı-beyaz sicime altın veya gümüş para bağlanırdı ve bu hastalıklardan korunmak için bir simge olarak kullanılırdı.

Eskiden kırmızı-beyaz yünden yapılan martenitsalara, püskül, top, insan gibi değişik şekiller verilebilmektedir.

Martenitsaların tarihinde en önemli yere sahip olan şekiller ise "Pijo ve Penda" adıyla bilinen kırmızı ve beyaz ipten yapılmış kuklalardır. Martenitsalarda kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise sağlık ve gücü temsil eder.

MARTENİÇKA BİLEKLİĞİ NASIL YAPILIR?

İnanışa göre bu bileklikler parayla asla satın alınmaz ve sadece hediye olarak edinilebiliyor. Tamamen el yapımı olan bu bileklikler bahar ayı öncesi takılarak, baharın müjdecisi kırlangıçlar veya leylekler görüldüğünde çiçek açmış bir ağaca veya çiçeğe bağlanarak dileklerin kabul olacağına inanılıyor.

Marteniçka nedir? Marteniçka bilekliği ne zaman takılır, nasıl yapılır?

Siz de sevdiklerinize birer marteniçka bilekliği yapıp hediye etmek ister misiniz? Marteniçka bilekliğini yapmak ise oldukça kolay. İşte marteniçka yapımı...

MARTENİÇKA YAPIMI

Marteniçka nedir? Marteniçka bilekliği ne zaman takılır, nasıl yapılır?

  • Kırmızı ve beyaz iplikleri, bilek boyundan biraz uzun gelecek biçimde kesin.
  • Daha sonra beyaz ve kırmızı ipin uçlarını birbirine bağlayın.
  • Düğüm noktası ortaya gelecek şekilde bir elinizle, kırmızı ipin boşta kalan kısmının ucundan kavrayın ve ipi gergin tutun.
  • Diğer elinizle beyaz ipin boşta kalan ucundan tutun ve gerdirmeyi bırakmadan beyaz ipi saat yönüne doğru çevirin.

Marteniçka nedir? Marteniçka bilekliği ne zaman takılır, nasıl yapılır?

  • İpi çevrilmekte zorlandığı anda gerdirmeyi bırakın.
  • Kırmızı ve beyaz ipin birbirine dolandığını gördüğünüzde diğer uca da düğüm atın.

İşte marteniçkanız hazır… Mutluluk ve şans getirmesini dileyerek marteniçkayı bileğinize takın ya da sevdiğiniz birine hediye edin…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...