Tgrt Haber
16 Mart 2022 09:18 - Güncelleme : 16 Mart 2022 09:25

Mercedes’i yaptırım telaşı sardı: 2.2 milyar dolarlık yatırımı risk altında

Alman otomotiv devi Mercedes, Rusya’ya bulunan 2.2 milyar dolarlık yatırımların savaş nedeniyle risk altında olduğunu duyurdu. Volkswagen'den geçtiğimiz günlerde gelen açıklamada ise savaşın Avrupa’yı daha fazla etkileyeceği belirtilmişti.

Mercedes’i yaptırım telaşı sardı: 2.2 milyar dolarlık yatırımı risk altında

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimine başlamasının ardından gelen yaptırım kararları küresel piyasaları alt üst etti. Otomotiv sektörünü de etkileyen savaş Alman devi Mercedes’i telaşlandırdı. Volkswagen CEO'su Herbert Diess’in geçen günlerde yaptığı açıklamasında, durumun beklenenden daha tehlikeli olduğunu ve savaş sürecinin, Avrupa ekonomisini koronavirüs pandemisinden daha fazla olumsuzluğa yol açacağını söylemişti.

2.2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM RİSK ALTINDA

Savaşın dünya çapında otomotiv sektöründe ciddi tedarik sorunlarına neden olacağını uyaran Volkswagen'den sonra bir açıklama da Alman otomotiv devi Mercedes'ten geldi.

Mercedes, Rusya'da bulunan tam 2.2 milyar dolarlık yatırımlarının savaş nedeniyle risk altında olduğunu duyurdu. Mercedes'in düzenlediği mali toplantıda, Rusya'nın ithalatı durdurma kararı almasının üreticinin bölgedeki operasyonlarının sonunu getireceği ifade edildi.

MERCEDES’İN PROJELERİ TEHLİKE ALTINDA

Rusya'nın aldığı yeni "yabancı yatırım" kararı otomobil üreticilerini zor durumda bırakıyor. Bu karara göre Rus hükümeti, hisselerinin yüzde 25'inden fazlası yabancı sermayeye ait olan işletmeleri kontrol altına alabilecek. Bu yasa eğer parlamentodan geçerse, hükümet yabancı yatırımların hisselerini Rusya'ya satmasına izin verecek.

Bu da Mercedes'in tüm operasyonlarının tehlikeye gireceği anlamına geliyor. Örneğin, Mercedes'in 2019 yılında Vladimir Putin'in katılımı ile açtığı Moskova tesisi direkt olarak hükümetin eline geçmiş olacak. E-Serisi sedan ve SUV modelleri üreten bu tesis yılda 20 bin adetlik kapasiteye sahip.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...