Tgrt Haber
21 Ocak 2016 20:41

İki lider Davos'ta Ada'nın geleceğini konuştular

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis ilk kez uluslararası bir platformda Ada'nın geleceğini konuşarak el sıkıştı.

İki lider Davos'ta Ada'nın geleceğini konuştular
davos, kktc,

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis İsviçre’nin Davos kasabasında bu yıl 46'ncısı düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ikinci günüde WEF Başkanı Klaus Schwab moderatörlüğünde "Kıbrıs'ı Birleştirmek" başlıklı özel oturumda bir araya geldi.Kıbrıs Türklerinin siyasi eşitliğe dayalı bir federasyonun oluşturulması konusunda kararlılığını sürdürdüğünü belirten Akıncı, “Aynı jenerasyona ait olan iki lider olarak hiç durmadan ortaklaşa kabul edilebilir bir çözüme ulaşılması için çalışıyoruz. Bunun Ada'yı birleştirmek için son deneme olduğunun da farkındayız” şeklinde konuştu.

Türkiye’den Ada'nın kuzeyine ulaşan suyun Ada'nın tamamı ile paylaşılabileceğini dile getiren Akıncı, Kıbrıs’ın elektrik hatlarının Türkiye üzerinden AB ve Ortadoğu ile entegre bir enerji hattı haline getirilebileceğini söyledi. Akıncı, “Bütün bunlar ancak Kıbrıslı Türkler ve Rumlar sadece birbirlerini geleceğin ortakları olarak görebilirse ve birleşmiş bir Kıbrıs’ın oluşturulabilmesi için odaklanırsa yapılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

“Enerji kaynaklarının ihtilaf kaynağı olmasına izin vermemeliyiz"

Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis konuşmasında, Avrupa'nın derin bir krizden geçerken kendisinin ve KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Kıbrıs'ı birleştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Geçen yılın mayıs ayından bu yana her iki tarafın da yoğun şekilde görüştüğünü anlatan Anastasiadis, “Ülkemizi bölünmüş bir adadan ortak bir vatana dönüştürmek, birlikte yaşayabilmeyi sağlayabilecek, barışçıl bir işbirliğini oluşturacak bir anlaşmaya ulaşmaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Kıbrıs müzakerelerinin olumlu bir havada ilerlediğine işaret eden Anastasiadis, “Kıbrıs probleminin tüm fasıllarını kapsayan görüşmeler, bazı önemli ve temel konularda farklıların devam etmesine rağmen birçok konuda birlikte hareket edilerek ortak bir anlayışla sonuçlandı" dedi.

Anastasiadis, Ada'daki sorunların çözümüne ilişkin görüşmelerin “adayı saran umut iklimi” çerçevesinde çözülmesi yolunda birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladı, her iki toplumun hassasiyetinin dikkate alınacağını söyledi.

Akıncı ve Anastasiadis oturumun sonunda el sıkışarak kameralara poz verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...