Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Nisan 2014 16:31

TBMM idam kararlarını kınamaya hazırlanıyor

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Meral Akşener başkanlığında toplandı.

TBMM idam kararlarını kınamaya hazırlanıyor
tbmm,meclis,idam kararları,kınama,

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, Türk dünyasındaki son gelişmelere yönelik gündemdışı konuşmasına Hükümet adına yanıt verdi. Mısır'da 3 Temmuz 2013'de darbe olduğunu hatırlatan İşler, darbe olduğunda dünyada sesi çıkan tek ülkenin Türkiye olduğunu dile getirdi. İşler, güçlü bir şekilde darbeyi kınadıklarını, darbecilere karşı mücadele başlattıklarını, uluslararası toplumu darbeye karşı çıkmaya, sesini yükseltmeye çağırdıklarını anlattı.Uluslararası toplumdan, başta AB ve ABD olmak üzere, güçlü ses çıkmadığını vurgulayan İşler, darbenin, dil ucuyla kınanarak geçiştirildiğini söyledi.
İşler, Afrika Birliği'nin bile Mısır'ın üyeliğini askıya aldığını, AB'nin bunun gerisinde kaldığını ifade etti. İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bütün dünya o darbeye sessiz kalırken dünyada tek güçlü ses çıktı o da Türkiye'den çıktı, darbeyi şiddetle kınadık. Sayın Başbakanımız ve o zamanki bakanlarımız, milletvekillerimiz bu darbeyi şiddetle kınadı. Darbeyi kınarken de ilkesel davrandık. Yapmış olduğumuz konuşmalarda şunun altını çizdik: Biz Türkiye olarak darbelerden çok çekmiş bir milletiz. Darbelerin acısını görmüşüz, her bir darbenin ülkeyi on, yirmi yıl geriye götürdüğünü yaşayarak öğrendik. İlkesel olarak darbelere karşı çıktık. Kendimiz için istemediğimiz bir şeyi Mısırlı kardeşlerimiz için de istememiz söz konusu değil. Bundan dolayı o gün, o onurlu duruşu sergiledik. Bugüne kadar da tavrımızı devam ettirdik."
"Bütün dünya idam kararlarına da sessiz kaldı"
İşler, o gün sessiz kalan medeni dünyadan destek, cesaret alan darbecilerin, geri adım atacakları yerde sürekli ileri adım attıklarını, meydanlarda binlerce kişiyi katlettiklerini kaydetti.O zaman da kimsenin sesinin çıkmadığını dile getiren İşler, "Yine en gür ses bizden, Türkiye'den, AK Parti Hükümetinden ve Sayın Başbakanımızdan çıktı" dedi.İşler, darbecilerin sadece öldürmekle yetinmediğini, tutuklamalara başladığını, darbeye maruz kalan Hürriyet ve Adalet Partisi, Müslüman Kardeşler teşkilatı mensuplarının, sorgusuz, sualsiz tutuklandığını anlattı.Göstermelik mahkemelerle, yarım saat içinde otomatiğe bağlanmış olarak 529 idamın çıktığı yargılamayı bütün dünyanın seyrettiğini belirten İşler, şunları kaydetti: "Bütün dünya bu idam kararlarına da sessiz kaldı. Yine o zaman da idam kararını eleştiren yegane ses bizden, Türkiye'den çıktı. Dünyanın neresinde zulüm, haksızlık varsa her yere sesimizi çıkarıyoruz. Uygurlar, Mynmar, Kırım, Türk dünyasıyla da ilgileniyoruz. Mısır'da bütün dünyanın gözü önünde katliamlar yaşandı, bunlara yegane ses çıkaran biziz. O zaman bizi eleştirdiniz. Sayın Kılıçdaroğlu, meydanlarda Rabia işareti yaptığımız için bizi eleştirdi. Sayın Başbakanımızı, Mısır'da genç kız öldüğü için ağlıyor diye eleştirdiler. Zulüm neredeyse sesimizi yükselttik. Bundan sonra da yükseltmeye devam edeceğiz. Bu idamları onaylamıyoruz, mücadelemizi sürdüreceğiz." İşler, AK Parti Grup Başkanvekili, Türkiye -Mısır Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mahir Ünal'ın, Mısır'dakiidam kararlarını eleştiren, kınayan ortak deklarasyon için bir çalışma başlattığını bildirdi. İşler, bu konuda ortak deklarasyon yayınlanmasını temenni ederek, "Geçmişte darbelerden çok çekmiş, birkaç kez darbeye maruz kalmış, darbe dolayısıyla kapısına kilit vurulmuş parlamentonun sesinin gür çıkması, ortak sesle dünyaya seslenmesi, haksız idam kararlarını kınaması, parlamentomuz, Türkiye Cumhuriyeti, demokrasimiz için onur, şeref, gurur kaynağı olacaktır" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...