Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Nisan 2014 09:24

Zeybekci, 'Moody's değerlendirmesi sorunlar içeriyor'

Zeybekci, Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü negatife çevirmesine ilişkin, Moody's'in değerlendirmesinin sorunlar içerdiğini belirtti.

Zeybekci, 'Moody's değerlendirmesi sorunlar içeriyor'
Ekonomi Bakanı, Nihat Zeybekci,Moody's

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü negatife çevirmesine ilişkin, Moody's'in değerlendirmesinin birçok açıdan sorunlar içerdiğinin ve sağlam bir temele oturmadığının çok açık olduğunu belirtti. Zeybekci, yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu Baa3 olarak teyit ederken, görünümünü durağandan negatife çevirdiğini ifade etti. Moody's'in kredi notuyla değil, görünümle ilgili bir değişiklik yaptığını anımsatan Zeybekci, şunları kaydetti:
"Moody's'in değerlendirmesinin birçok açıdan sorunlar içerdiği ve sağlam bir temele oturmadığı çok açıktır. Moody's, Türkiye'nin kredi görünümünde durağandan negatife yapılan değişikliği iki nedene bağlamaktadır: 1- Artan siyasi belirsizlik ve küresel likiditedeki azalış nedeniyle ülkenin dış finansman pozisyonu yatırımcı kararlarını olumsuz etkilemiştir. 2- Artan siyasi belirsizlikler ile üretimi destekleyecek yapısal reformların azalacağı beklentisi orta vadeli büyümeye ilişkin belirsizlik oluşturmuştur.  Moody's'in görünümle ilgili sonucu yanlıştır çünkü tespitleri doğru değildir. İlk olarak ülkemizde yerel seçimlerin ardından çok daha belirgin ve öngörülebilir bir siyasi süreç yaşıyoruz. Hükümetimiz, yüzde 45'in üzerinde oy alarak milletimiz nezdindeki desteğini artırmış bulunmaktadır. Bu sonuç ile 12 yıllık politik istikrar pekişmiş ve siyasi belirsizlik iddiaları, amacı ne olursa olsun bir bahane olmaktan çıkmıştır. Türkiye'de siyasi atmosfer hiç bu kadar 'belirli' olmamıştır." Zeybekci, tüm komplolara karşın, hükümetin dik duruşu ve yapısal reformların gücüyle ekonominin güçlü kaldığını ve makroekonomik göstergelerin olumlu seyretmeye devam ettiğini belirtti. Ekonomiye olan güvenin devam etmesinin birçok çevreyi rahatsız ettiğini ifade eden Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının ABD'de yaşanan son finansal kriz başta olmak üzere birçok ekonomik gelişmeyi ıskaladıkları ve yanlış yorumladıkları değerlendirmesinde bulundu. Bu nedenle derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerinin her geçen gün daha fazla sorgulandığını vurgulayan Zeybekci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Moody's'in bugün yaptığı açıklamaya rağmen ülkemiz ekonomisinin temel verileri çok farklı bir trende işaret etmektedir. Şubat ayında, tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracat değeri olan 13,2 milyar doları yakalamış bulunuyoruz. 2014 Ocak-Şubat döneminde de ihracatta şimdiye kadar ilgili dönemlerde görülen en yüksek değere, 25,6 milyar dolara ulaştık. İlk üç ayda ihracatımızdaki artış devam etti ve 38,6 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. Bu gelişmeyi destekler mahiyette sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 arttı. Cari açık, bir önceki yılın aynı ayına göre, 2014 Şubat ayında yüzde 37,3 azalarak 3,2 milyar dolar, Ocak-Şubat döneminde yüzde 25,5 azalarak 8,1 milyar dolar oldu. Enerji hariç cari denge ise 2014 Şubat ayında 849 milyon dolar, Ocak-Şubat döneminde ise 337 milyon dolar fazla verdi. Net doğrudan yatırımlar, Ocak-Şubat döneminde yüzde 33,1 artarak 1,8 milyar dolar oldu." Bakan Zeybekci, Türkiye'nin CDS primi giderek düşerken dış yatırımlar ile üretici ve tüketici nezdinde ekonomiye güvenin yeniden artış eğilimine girdiğini belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...