Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Temmuz 2015 12:52

Türkiye ile ABD arasında kritik anlaşma!

Maliye Bakanı Şimşek 'Türkiye ile ABD hükümetleri arasında, finansal açıdan karşılıklı bilgi değişimi yapılmasını öngören anlaşma yarın imzalanacak' dedi.

Türkiye ile ABD arasında kritik anlaşma!
ABD-Türkiye, maliye bakanı, mehmet şimşek,

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile ABD hükümetleri arasında, finansal açıdan karşılıklı bilgi değişimi yapılmasını öngören anlaşmanın yarın imzalanacağını bildirdi. Şimşek, anlaşma uyarınca, Türk finansal kuruluşlarındaki ABD'li hesap sahipleri hakkındaki belirli bilgilerin ABD'ye, ABD finansal kuruluşlarındaki Türkiye mukimi hesap sahiplerine ilişkin belirli bilgilerin de Türkiye'ye iletileceğini söyledi. 
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Şimşek, ABD tarafından vergi konularında bilgi değişimi yapılmasına yönelik, farklı ülke politikaları ve hukuk sistemlerini gözeten anlaşma modellerinin hazırlandığını ifade etti. 
Bu kapsamda iki model hazırlandığını anlatan Şimşek, "Model 1"in karşılıklılık esasına dayandığını, "Model 2"nin ise sadece ABD'ye bilgi verilmesine yönelik olduğunu kaydetti. 
Aralarında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Avrupa Birliğine (AB) üye devletler ile G20 ülkelerinin tamamına yakınının da bulunduğu 100'den fazla ülkenin, ABD ile bu kapsamda uluslararası anlaşma yaptığı bilgisini veren Şimşek, şu ana kadar ABD ile 61 ülke arasında "Model 1", 7 ülke ile de "Model 2" anlaşması imzalandığını bildirdi. 
'MODEL 1' ANLAŞMASI YARIN İMZALANACAK!

Konu üzerinde kendilerinin de bir süredir çalıştıklarını anlatan Şimşek, yapılan değerlendirmeler sonucunda ABD ile "Model 1" kapsamında karşılıklılık esasına dayalı olarak anlaşma akdedilmesi yönünde politika oluşturulduğunu söyledi. 

Bakan Şimşek, bu kapsamda Türkiye ile ABD hükümetleri arasında yürütülen müzakerelerin sonuçlandığını belirterek, anlaşmanın yarın imzalanacağını ifade etti. 

ANLAŞMA NELER GETİRİYOR?

Anlaşmanın neler getireceğine ilişkin de bilgi veren Şimşek, Türk finansal kuruluşlarının ABD'li hesap sahipleri hakkında belirli bilgileri tespit ederek Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) yıllık olarak bildireceğini ve bu bilgilerin GİB aracılığıyla ABD'ye iletileceğini söyledi. 

Şimşek, aynı şekilde ABD Gelir İdaresi (IRS) tarafından da ABD finansal kuruluşlarındaki Türkiye mukimi hesap sahiplerine ilişkin belirli bilgilerin Türkiye'ye bildirileceğini kaydetti. 

'VERGİ KAYIP VE KAÇAKÇILIĞIYLA ETKİN MÜCADELE'

Türkiye ile ABD arasında imzalanacak söz konusu anlaşma ile vergi kayıp ve kaçağıyla etkin mücadele edileceğini dile getiren Şimşek, ayrıca vergiye gönüllü uyumun artırılması açısından iki ülke arasındaki iş birliğinin kuvvetlendirilmesinin amaçlandığını söyledi. 

Bakan Şimşek, tarafların düzenli bilgi değişiminde bulunmasını sağlayacak anlaşmanın TBMM'de onaylandıktan sonra yürürlüğe gireceğini sözlerine ekledi. 

ANLAŞMANIN DETAYLARI


Model 1'e göre temin edilecek ve raporlama yapılacak bilgiler şunlar: 

Türkiye açısından her bir bildirimi zorunlu ABD hesabıyla ilgili olarak; 

- Hesap sahibinin adı, adresi, ABD vergi kimlik numarası, 

- Hesap numarası, 

- Bildirim yapan finansal kuruluşun adı ve kimlik numarası, 

- İlgili takvim yılının veya diğer uygun bildirim süresinin sonu itibarıyla veya hesabın böyle bir yıl içerisinde kapatılması halinde hesabın kapatılmasından hemen önceki hesap bakiyesi veya değeri. 

ABD açısından her bir bildirimi zorunlu Türkiye hesabına ilişkin olarak ise; 

- Türkiye mukimi olan hesap sahibinin adı, adresi, Türk vergi kimlik numarası, 

- Hesap numarası, 

- Bildirim yapan finansal kuruluşun adı ve kimlik numarası, 

- Ödenen veya alacaklandırılan toplam brüt tutarlar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...