Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Nisan 2014 15:03

10 milletvekili Meclis'ten ayrılıyor

Belediye başkanı seçilen 10 milletvekili, Meclis'ten yerel yönetimlere gidecek.

10 milletvekili Meclis'ten ayrılıyor
yerel seçimler,belediye başkanı seçilen milletvekilleri,meclis'ten ayrılıyor,yerel yönetimlere girecek

30 Mart'ta yapılan yerel seçimlere 26 milletvekili belediye başkanı olabilmek için aday olurken,10 milletvekili yarışı kazandı. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık (Ağrı), BDP Siirt Milletvekili Gültan Kışanak (Diyarbakır Büyükşehir), AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin (Gaziantep Büyükşehir), AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur (Balıkesir), AK Parti İstanbul Milletvekili Enver Yılmaz (Ordu Büyükşehir), AK Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel (Antalya Büyükşehir), CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu (Kırklareli), CHP Edirne  Milletvekili Recep Gürkan (Edirne), CHP EskişehirMilletvekili Kazım Kurt (Eskişehir Odunpazarı ilçesi) ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk (Mardin Büyükşehir) belediye başkanı seçildi.  
2972 sayılı Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarlıkları ve ihtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un "İl Genel Meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile belediye başkanlarının adaylığı''nı düzenleyen 17. maddesinde, belediye başkanı seçilen milletvekilleriyle ilgili düzenleme yer alıyor. 1993 yılında yapılan düzenlemeyle,  milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarlar mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek veya aday gösterilebilmek için görevlerinden istifa etmek zorunda değil. Milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık bir şahıs uhdesinde birleşemiyor. Bu görevlerin birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanacak. Bu süre içinde tercih haklarını kullanmayanlar, seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılacak.
Düzenleme uyarınca, il veya ilçe seçim kurulunun belediye başkanı seçilen milletvekiline bildirimde bulunacak. Milletvekilleri,  bildirimin kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde tercihte bulunacak. Meclis açısından işlem yapılabilmesi için milletvekiline yapılacak bildirimin Genel Kurul'un bilgisine de sunulması gerekiyor.
Gökçek ve Çerçioğlu örnekleri...
Meclis'te yakın geçmişte belediye başkanı seçilen milletvekilleriyle ilgili yaşanmış örnekler bulunuyor. Düzenlemenin çıktığı 1993 yılından sonraki ilk örnek, Refah Partisi milletvekili iken Ankara Büyükşehir Belediye Bakanı seçilen Melih Gökçek, diğeri ise CHP Aydın Milletvekili iken 2009 yılında Aydın  Belediye Başkanı seçilen Özlem Çerçioğlu oldu. Gökçek ile ilgili bildirim Meclis'e ulaşmadığı içinTBMM Başkanlık Divanı 7 Eylül 1994'te toplanarak konuyla ilgili karar aldı, bu kararın 8 Eylül 1994 tarihli birleşimde Genel Kurul'da okunmasıyla süreç tamamlanmıştı.
Meclis yetkilileri, belediye başkanı seçilen milletvekillerinin kendilerine yapılan bildirimi TBMM'ye de sunmalarını bekliyor.  Geçmiş örnekler göz önünde bulundurulduğunda, bu bildirimlerin yapılıp Genel Kurul'da bilgiye sunulmasıyla milletvekillerinin milletvekillikleri düşecek.
10 milletvekilinin belediye başkanlığını tercih ederek TBMM üyeliğinden ayrılmasıyla, Meclis'te siyasi partilerin sandalye dağılımı da değişecek. 10 milletvekilinin varsa komisyon üyelikleri nedeniyle, grupların komisyonlardaki üye sayıları da değişecek. TBMM Başkanlığı, gruplara komisyonlarda düşecek üyelikleri yeniden belirleyecek ve bunları yazıyla gruplara bildirecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...