Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Ekim 2021 23:17

10 ülkenin Osman Kavala bildirisine tepki! Büyükelçiler Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

ABD, Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu 10 büyükelçiliğin Osman Kavala ile ilgili yayımladığı bildirgeye Türkiye'den tepki geldi. ABD, Almanya ve Fransa dahil 10 ülkenin Ankara'daki büyükelçileri, Osman Kavala'ya ilişkin açıklamaları nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

10 ülkenin Osman Kavala bildirisine tepki! Büyükelçiler Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
Osman Kavala,bakan soylu,bildiri

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan ortak paylaşımda, Osman Kavala'nın 4 yıldır tutuklu olmasının Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne gölge düşürdüğü ileri sürüldü. Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulundular.

FUAT OKTAY'DAN TEPKİ

ABD dahil 10 ülkeden gelen Osman Kavala 'serbest kalsın' çağrısına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan tepki geldi. Oktay, "Hadlerini aşarak 'siyasetin yargıya müdahalesini' talep etmişlerdir." dedi.

BAKAN SOYLU: BİLDİRİ DEMOKRASİYE GÖLGE DÜŞÜRÜYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye Cumhuriyeti, demokratik hukuk devletidir. Büyükelçilerin yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez. Tavsiye ve telkininiz, hukuk ve demokrasi anlayışınıza gölge düşürmektedir” ifadelerini kullandı.

BAKAN GÜL: DİPLOMATLAR SAYGIYLA MÜKELLEFTİR

Bakan Gül, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Diplomatlar, kabul edildikleri devletin hukukuna saygıyla mükelleftir. Anayasamıza göre mahkemelerimize tavsiye ve telkinde bulunmak hiçbir büyükelçinin haddi değildir. Hukukun üstünlüğüne gölge düşüren şey de bu had ve hudut bilmezliktir” ifadelerine yer verdi.

ŞENTOP: BÜYÜK BİR HAD BİLMEZLİKTİR

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, “Türkiye’de ‘devam eden dava’ hakkında, TBMM'de soru sormak ve görüşme yapmak bile anayasa tarafından yasaklanmışken, mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek başka ülkelerin büyükelçilerinin hakkı değildir; büyük bir haddini bilmezliktir” dedi. Şentop, Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına ilişkin on ülke büyükelçisine seslendi. Şentop şunları kaydetti:
“Türkiye'de ‘devam eden dava’ hakkında, TBMM'de soru sormak ve görüşme yapmak bile anayasa tarafından yasaklanmışken, mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek başka ülkelerin büyükelçilerinin hakkı değildir; büyük bir haddini bilmezliktir. İşinize bakın” dedi.

SÖZCÜ ÇELİK: TÜMÜYLE REDDEDİYORUZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, "Ülkemizde görev yapan diplomatların Türk yargısını etkilemeye yönelik beyanatları kabul edilemez. Türkiye Cumhuriyeti egemen bir hukuk devletidir ve Türk yargısı bağımsızdır. Ülkemizde görev yapan diplomatların kendi ülkeleri ile ülkemiz arasındaki ilişkilere katkı yapmalarından memnuniyet duyuyoruz. Buna karşın ülkemizin egemenliği konusundaki yanlış beyanatlarını en güçlü şekilde reddediyoruz.Tüm diplomatik makamların ülkemizin egemenliğine, Türk yargısının bağımsızlığına saygı duymaları ve içişlerimize müdahaleden kaçınmaları zorunludur. Aksi bir tutum, diplomasiyle bağdaşmayan bir sorumsuzluktur" ifadelerini kullandı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...