Tgrt Haber
16 Haziran 2021 11:48

ABD ile yeni dönem: Diplomasi trafiği başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden’ın NATO zirvesindeki görüşmesinin yankıları sürüyor. Görüşmenin ardından Türkiye ve ABD arasında hem ticari hem savunma alanında üç koldan diplomasi trafiği başlayacak.

ABD ile yeni dönem: Diplomasi trafiği başlıyor
türkiye,abd,diplomasi,politika

NATO zirvesindeki Cumhurbaşkanı Erdoğan-Biden zirvesi sonrası Türkiye ve ABD arasında üç koldan yoğun diplomasi görüşmelerine start verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden Brüksel’deki NATO liderler zirvesinde bir araya geldi. İkili S-400'lerden FETÖ’ye, Afganistan’dan terör örgütü PKK/YPG’ye kadar pek çok konu masaya yatırdı.

İki ülke arasındaki diplomatik görüşme liderlerle sınırlı kalmayacak. Ankara - Washington hattında yoğun bir diplomasi trafiği başlayacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’la, Millî Savunma Bakanı Hulûsi Akar ise ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile zirvede gündeme gelen konuların detaylarını görüşecek.

S-400, F-35 VE PKK/YGP KONULARI GÖRÜŞÜLECEK

Bakanlar düzeyindeki görüşmelerde özellikle üç konu; Türkiye’nin Rusya’dan aldığı savunma sistemi S-400'ler, parasını ödediği halde Türkiye’ye verilmeyen F-35 uçakları ve ABD’nin PKK-YPG’ye ısrarla vermeyi sürdürdüğü destek öne çıkacak.

ÇAVUŞOĞLU, AKAR VE KALIN DEVREYE GİRİYOR

Bakanların önünde ayrıca Afganistan’da Kabil havalimanının güvenliğinin Türkiye, Pakistan ve Macaristan tarafından sağlanmasıyla ilgili detaylar da olacak. Çavuşoğlu ve Akar’ın görüşmelerine destekse Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan gelecek. Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile sürekli temasta olacak.

ERDOĞAN VE BIDEN YÜZ YÜZE GÖRÜŞECEK

Görüşmelerdeki son dönemecin tarihi ise eylül ayı olacak. Eylül'de New York’ta gerçekleştirilecek olan BM Genel Kurul toplantısı için ABD’ye seyahat edecek Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Biden ile tekrar yüz yüze görüşecek. Diplomasi trafiği sonrası gelinen nokta iki lider tarafından istişare edilecek.

Öte yandan Erdoğan, o ziyaretinde New York Türk evini de ziyarete açacak. 171 metre yüksekliğindeki bina dışişleri bakanlığının yurt dışında yaptığı en büyük yatırım olma özelliği ile dikkat çekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...