Tgrt Haber
14 Ağustos 2014 11:28

ABD medyasından Erdoğan yorumu

ABD medyası, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesini 'gücünü pekiştirdi' ve 'Yeni Türkiye'yi domine etmeye devam edecek' şeklinde gördü.

ABD medyasından Erdoğan yorumu
ABD medyası, erdoğan yorumu, cumhurbaşkanı,

Türkiye'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kazanılması üzerine ABD Başkanı Barack Obama, Erdoğan'ı telefonla arayarak tebrik ederken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, kutlama mektubu gönderdi. Türkiye'de ilk kez yapılan seçimlerle cumhurbaşkanı olan Başbakan Erdoğan'a tüm dünyadan olduğu gibi ABD ve uluslararası kurumlardan da tebrik mesajları gelmeye devam ediyor.
Seçimlerin hemen ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, ABD Başkanı Obama'nın, "Başbakan Erdoğan ile bu yeni görevinde çalışmayı sabırsızlıkla beklediği" ifadesini kullanmış, Obama'nın aynı şekilde Erdoğan'ın yerine geçecek başbakanla da çalışmayı arzuladığı ve önümüzdeki günlerde Erdoğan'ı arayacağı ifadesine yer verilmişti.
Bu açıklamanın üzerinden çok geçmeden Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayan Obama, Erdoğan'ı Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle tebrik etti.
Başkan Obama'nın telefon konuşmasında, Erdoğan'ın pazar günü yaptığı ''balkon konuşması''nı övdüğü ve ilk doğrudan seçilen cumhurbaşkanı olmasının Türkiye'nin daha da ileriye taşımak açısından tarihi bir fırsat olarak gördüğü kaydedildi.
Suriye ve Irak konusunda yakın işbirliği önemine değinilen görüşmede, bölgeye yayılan terör tehdidi konusundaki yakın işbirliğinin önemi üzerinde de durulduğu belirtildi.
Gazze'de ateşkes çabalarının da ele alındığı görüşmede, Obama'nın Erdoğan'a, Türkiye'nin savunmasız Suriyeliler ve Iraklılar'a sağladığı insani yardım çabalarından dolayı memnuniyetini dile getirdi. İki liderin, yardımın devamı için yakın işbirliği konusunda hem fikir oldukları görüşmede, yeni Irak hükumeti konusundaki umutlarını dile getirdikleri kaydedildi.
BM Genel Sekreteri Ban'dan özel kutlama mektubu
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Başbakan Erdoğan'ı cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla kutlayan bir diğer liderdi. BM Sözcülüğü, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un Erdoğan'ı kutlayan mektubunda, ''Türkiye'nin tarihi oylamasının övgüyle karşılandığını'' ifade ettiği belirtildi. Ban'ın mektubunda, cumhurbaşkanlığı seçimini ilk kez halk oyuyla demokratik ve başarılı bir şekilde yapan Türkiye'yi tarihi seçiminden dolayı takdir ettiği bilgisi de yer aldı.
ABD basını geniş yazdı
Türkiye'deki seçimler ABD basınında geniş şekilde yer alırken, seçimin ilk defa doğrudan halk tarafından yapılması ve Başbakan Erdoğan'ın ''Yeni Türkiye'' vurgusu basında önce çıktı. Bir çok Amerikan medyası, başbakanlığa geldiği günden bu yana ''Türkiye'yi değiştiren bir lider'' olarak belirtilen Erdoğan'ın, halk oyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı sıfatıyla siyasi alanda daha da güçlendiği ve bu ivmenin hız kesmeden değişim ve ilerlemesinin devam edebileceği görüşünü dile getirdi.
Erdoğan'ın seçim başarısını, ''kolay bir zafer'' olarak belirten ve Erdoğan'ın Türkiye'nin en az 5 yıllık siyasi hayatına hükmedeceğini yazan New York Times, Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde askeri vesayeti gerilettiğini ve ülke ekonomisini iyileştirdiğine dikkat çekti.
Wall Street Journal da, Erdoğan'ın, 12 yıllık başbakanlık kariyerinin ardından ezici bir zaferle Türkiye'nin ilk doğrudan seçilen cumhurbaşkanı pozisyonunu aldığını ve siyasi gücünü pekiştirdiğini yazdı. Aynı gazete, Başbakan Erdoğan'la ilgili en son yazısında ise, ''Türkiye'nin Yeni Sultanı'' başlığını kullandı.
CNN televizyonu, Anadolu Ajansı'na dayandırarak verdiği haberinde, Başbakan Erdoğan'ın ülkenin ilk doğrudan seçilen cumhurbaşkanı'' olacağını duyururken, Edoğan'ın zafer konuşmasındaki ''Milletimiz için çalışmaya devam edeceğiz, ülkemize hizmete devam edeceğiz'' sözlerinden alıntı yaptı.
CNN'nin haberinde ayrıca, Erdoğan'ın  ''İleri demokrasi ve demokrasi standartlarının egemenliği için mücadeleye devam edeceğiz'' açıklamasına da yer verildi.
Washington Post gazetesi de Erdoğan'ın seçim zaferini, Türkiye'nin güçlü lideri olarak yerini sağlamlaştırdığı ifadesiyle vermeyi tercih etti.
Foreign Affairs dergisi
ABD'nin en etkili düşünce kuruluşu olarak bilinen Dış İlişkiler Konseyi'nin yayınladığı Foreign Affairs dergisinin internet sitesinde, ''Cumhurbaşkanı Erdoğan'' başlıklı yazıda, Başbakan Erdoğan Atatürk ve Turgut Özal ile kıyaslandı.
Erdoğan'ın Atatürk'te olmayan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) sadakati ve politika belirleme konusunda hazır bir mekanizmaya sahip olduğuna dikkat çekilen yazıda, Özal'ın siyasete girmeden önce 1980 cunta sonrası ekonomisti olduğu belirtilirken, Erdoğan'ın ise yetenekli bir amatör futbolcu olduğu ve Refah Partisi'nde siyasete başladığı  kaydedildi. Dergide, Başbakan Erdoğan'ın 2023 planına göre, Türkiye'nin dünyanın 10. büyük ekonomisi hedefi olduğu da hatırlatıldı.
Yazıda ayrıca, cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın, Türkiye'nin Ortadoğu'da lider bir rol oynamada başarılı olduğu, İran ve Arap ülkeleriyle yakın siyasi ve ticari ilişki kurduğu, Başbakan'ın Türkiye'deki azınlıklarla uzlaşmak için ciddi çabaları olduğunun da altı çizildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...