Tgrt Haber
01 Haziran 2021 08:13

ABD-Türkiye yakınlaşması! Bakan Çavuşoğlu'ndan kritik açıklama

Atina’ya kritik bir ziyaret gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, bu ay yapılacak Erdoğan-Biden görüşmesi hakkında “ABD’den saat ve gün önerileri geldi, üzerinde çalışıyoruz. Amerika’da bizle yakın çalışma arzusu var. Sorunları aşmamız lazım” dedi

ABD-Türkiye yakınlaşması! Bakan Çavuşoğlu'ndan kritik açıklama
mevlüt çavuşoğlu,AB,Türkiye,ABD,erdoğan,biden,sİHA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yunanistan ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Yunanistan ile ilişkiler başta olmak üzere Bakan Çavuşoğlu, 14 Haziran’daki NATO liderler zirvesi, AB ile ilişkiler, ABD’nin S-400 konusundaki tutumu, Mısır ile normalleşme, Rusya’nın seyahat yasağı, Suriye, Libya ve Filistin konusunda kritik açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları;

ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

ABD ile ilişkilere ilişkin önceden devam eden görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirten Bakan Çavuşoğlu, yeni yönetimin Türkiye ile daha iyi ilişki içinde olma arayışını gördüklerini söyledi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın Ankara ziyaretini hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, yaptıkları telefon görüşmesinde gelecek günlerde ya kendisinin Washington’a gideceğini ya da ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Türkiye’ye geleceğini söyledi.

ABD İLE S-400 KONUSU

Brüksel’deki görüşmede ABD’ye S-400 meselesi dahil bütün meseleleri nasıl halledileceğine dair önerilerini ilettiklerini belirten Çavuşoğlu, “Bir non-paper verdik. ABD’ye bu kâğıdı verdikten sonra son telefon görüşmemizde, Blinken’a cevap bekliyoruz diye hatırlattık” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN – BIDEN GÖRÜŞMESİ

cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasında planlanan görüşmeye ilişkin de konuşan Bakan Çavuşoğlu, konuyla ilgili ABD’den saat ve gün önerisi geldiğini belirterek konunun üzerinde çalıştıklarını söyledi. Amerika’nın Türkiye ile yakın çalışma arzusu olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Biden telefonda Cumhurbaşkanı’mıza ‘Siz de istiyorsanız biz sizinle yakından çalışmak istiyoruz’ dedi ama aynı zamanda var olan sorunları aşmamız lazım.” dedi.

“S-400 TAMAMEN BİZİM KONTROLÜMÜZDE OLACAK”

S-400’ün yüzde 100 Türkiye’nin kontrolünde olacağının altını çizen Bakan Çavuşoğlu, “O yüzden pek çok mühendisi, teknisyeni Rusya’ya gönderdik eğitim için ve burada hiç Rus askeri ve uzmanı bulunmayacak” dedi.

Bakan Çavuşoğlu geçtiğimiz günlerde Suriye’de yapılan seçimeler ilişkin ise “Seçimler şeffaf değil, demokratik değil” ifadelerini kullandı.

RUSYA’NIN TÜRKİYE’YE SEYAHAT KISITLAMASI

Rusya’nın Türkiye’ye yönelik uyguladığı seyahat kısıtlamasına ilişkin Bakan Çavuşoğlu, “ 'Ruslar bize kesinlikle bunun ‘siyasi bir tarafı yok’ diyor. Tamamen sağlık sebebi deniliyor. Putin de Cumhurbaşkanı’mıza öyle dedi. Rakamlar da düştü umarım açarlar. Çünkü Rus turist de Türkiye’ye gelmeyi çok istiyor” dedi. Ukrayna ile ilişkilere de değinen Çavuşoğlu, “Ukrayna ile ilişkilerimiz yeni değil, herhangi bir değişiklik de yok. Kırım konusundaki tutumumuz da belli” ifadelerini kullandı.

POLONYA’YA SİHA SATIŞI

Bakan Çavuşoğlu, geçtiğimiz günlerde Polonya’ya yapılan Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile ilgili de açıklamalarda bulundu. SİHA’lara dünyadan çok talep olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Endonezya’dan başka yerlerden ama Romanya ve Polonya konusunda çok ciddi bir değişiklik oldu. Bunlar daha önce savunma sanayii ürünlerini satın alırken, ‘AB ve NATO üyesi ülkelerden satın alma’ gibi bir kriter koymuşlardı. Her ikisi de bunu değiştirdi” dedi.

BAE İLE İLİŞKİLER

Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ilişkilerine ilişkin de konuşan Bakan Çavuşoğlu, “BAE Dışişleri Bakanı Abdullah ramazanda beni aradı. Ondan sonra herhangi bir görüşme olmadı. Ama farklı kanallardan olumlu mesajlar geliyor. Zaten bizim tarafımızdan onlara karşı bir şey olmadığı için onların olumlu olması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

YUNANİSTAN ZİYARETİ

Yunanistan ziyaretine de değinen Bakan Çavuşoğlu, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile dostluklarının eskiye dayandığını belirterek “2004’te, sonra o 2009’da Strazrburg’dan ayrıldı, Bakan oldu. Sonra görevi bitince tekrar geldi. Yemek iyi geçti. Genel konular konuştuk. Bazı bölgesel konuları konuştuk. Afganistan’ı görüştük” dedi.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Bakan Çavuşoğlu son olarak Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Haziran zirvesinde ilişkiler ile ilgili ne yönde karar alınacağını beklediklerini söyleyen Çavuşoğlu, “İki defa Brüksel’de mini TR-AB zirvesi yaptık. O ortak bildiriyi kelimesi kelimesine müzakere ettik, taslağı da biz hazırlamıştık zaten. Sonuçta komisyona Türkiye ile müzakere yetkisi mi verecek, basit bir karar mı alacak? Johanson geldiği zaman kendilerine ‘2016 18 Mart bildirisini göçmeni durdur, parayı al’ politikasını kabul etmediğimizi söyledik. Bildirinin içindeki unsurların yerine gelmesi lazım. Gümrük Birliğinin güncellenmesi için vize serbestîsi gibi bu konularda birkaç kelimeye takılıp ha bire oyalıyor AB” dedi.

'AB'DEN SOMUT ADIM GELMEDİ'

Türkiye’nin AB’ye göç mutabakatının nasıl güncelleneceği ile ilgili somut önerilerini bir ay içinde yaptığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Daha o gün bugündür, AB’den somut, yazılı bir geri dönüş gelmedi. Bir belirsizlik var. Sadece ‘Türkiye’ye daha fazla para verelim, kaçak göçü durdursun’ olmaz. Bu kadar basit bir ilişki değil. Belki bu durum, Yunanistan’ın işine gelebilir, doğru ama tam anlamıyla Türkiye-AB ilişkisi olmaz” ifadelerini kullandı.

ABD’DEN TÜRKİYE’YE KRİTİK ZİYARET

Bakan Çavuşoğlu, son olarak ABD BM Daimî Temsilcisi Linda Thomas Greenfield’ın cuma günü Türkiye’ye geleceğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...