Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Ağustos 2021 17:09

ABD'nin PKK'ya "Sincar'dan çekil" uyarısı ne anlama geliyor?

Dünya Afganistan'a kilitlenirken ABD'nin Erbil Başkonsolosu Robert Palladino’nun Sincar çıkışı dikkatlerden kaçtı. Terör örgütü ile işbirliğini doğrulayan Palladio'nun PKK/PYD'ye "Sincar'dan çekilin" uyarasını değerlendiren Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, “Bu Türkiye’nin tezlerini ve elini güçlendirdi. Afganistan’daki saldırılardan hemen sonra yapılması ABD’de Joe Biden ile Donald Trump kanadı arasındaki savaşın ne denli kızıştığının işareti. ABD, bundan sonra sahada dara düşecek” dedi.

ABD'nin PKK'ya "Sincar'dan çekil" uyarısı ne anlama geliyor?
Erbil Başkonsolosu Robert Palladino,PKK/PYD,Afganistan,Sincar

ABD'nin Erbil Başkonsolosu Robert Palladino, terör örgütü PKK'nın Sincar bölgesindeki varlığını doğrulayan açıklamasının yankıları sürüyor. PKK ve Haşdi Şabi'nin Sincar’dan çekilmesi yönünde çağrı yapan Palladino’nun açıklamaları uzun süredir devam eden ABD-PKK ilişkilerinin altını çizer nitelikte. Peki, Palladino’nun açıklamaları ne anlama geliyor. Bu çıkışın Afganistan’daki saldırılarla bir ilişkisi var mı? Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, Başkonsolos Palladino’nun açıklamasını Türkiye’nin ABD ile PKK/YPG arasındaki ilişkisine yönelik tezlerini ve uluslararası arenada elini güçlendirdiğini söyledi. Açıklamaların ABD içerisinde ulusalcı Donald Trump ile küreselci Joe Biden arasındaki çatışmanın bir yansıması olduğunu vurgulayan Başbuğ, “Bu açıklama, Afganistan’da Kabil Havalimanı’ndaki bombalı saldırı ile başlayan Joe Biden’ı yıpratma sürecinin bir devamıdır. Zamanlama iyidir. ABD’yi bütün sahada dara düşürecek bir harekettir” tespitinde bulundu. 

ABD'nin PKK'ya

BU AÇIKLAMA EN GÜNCEL DELİL

Başbuğ, Başkonsolos Palladino’nun açıklamasının Türkiye açısından önemini şöyle anlattı:

“ABD, Sincar ve Mahmur’da varlığını inkar ediyor, terörle işbirliğini yok sayıyordu. Sadece DEAŞ ile mücadelede sahada varlık gösteriyorum, diyordu. ABD’den bir yetkilinin bu cümleleri kurması ABD’nin yalanını ortaya çıkarıyor ve Türkiye’nin tezlerinde ne denli haklı olduğunu gösteriyor. Türkiye zaten ABD’nin ve İran’ın Sincar bölgesinde PKK’yi desteklediğine dair tezlerini delilleri ile ortaya koydu. Bunu da yeni bir delil olarak sahaya sunacaktır. Ancak karşımızda maalesef ikiyüzlü bir siyaset var. O yüzden operasyonları devam ettirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin bölgeye yapacağı operasyonlarda herhangi bir çatlak çıktığında ABD’ye karşı kullanacağı en güncel delil bu olacak.” 

AÇIKLAMA BİDEN’IN ABD’SİNİ SAHADA SIKIŞTIRACAK

Başkonsolosun açıklamasının ABD’nin iç siyaseti ve Afganistan’da yaşananlarla bağlantısı olduğunu belirten Başbuğ, “Bu açıklamanın Afganistan’da yapılan bombalı eylemlerle ciddi bir bağlantısı var. Afganistan’daki olaylar ABD’nin muhalefet kanadı tarafından çok kullanıldı, kaybeden Joe Biden oldu. ABD’de Biden istifa etsin diye fikri bir ayaklanma var. Aslında iki ayrı ABD var, birincisi küresel güçlerle işbirliğine giden Joe Biden kanadı, diğeri ise milliyetçi olan Donald Trump kanadı. Bir oldubitti ve hile ile seçimi kaybeden Trump kanadının da istihbarat çalışmaları yapıyor. Bu savaş ABD senatosunun askerlerle kuşatılmasına kadar vardı, Trump bırakmasa öldürülebilirdi. Bu savaş halen devam ediyor. Kabil Havalimanındaki saldırıları DEAŞ görünümlü yapıya ABD istihbaratı yaptırdı gibi görünüyor. Hatırlarsanız Trump, El Kaide ve Taliban’ı ABD kurdu demişti, bu iddiaları doğrulayacak şekilde bir çıkış Başkonsolosluktan geldi. Bu, ABD’nin PKK’ya destek verdiğinin itirafıdır. Bu ABD’deki iç savaşın kızıştığını gösteriyor. Afganistan’da Biden’ı yıpratma sürecinin bir devamıdır. Afganistan’da yaşananlardan hemen sonra yapılan bu açıklama, ABD’yi bütün sahada dara düşürecektir” diye konuştu. 

ABD'nin PKK'ya

İRAN İLE ABD ARASINDA KİRLİ İLİŞKİ SİNCAR’DA DEŞİFRE OLDU 

Devlet desteği olmadan terör örgütlerinin ortaya çıkamayacağını belirten Başbuğ, Haşdi Şabi’nin İran destekli bir yapılanma olduğunu söyledi. İran’ın ABD ve İsrail ile kirli bir işbirliği olduğuna dikkat çeken Başbuğ, “Sincar, PKK’nin Kandil yapmak istediği bir yerdir. Türkiye Sincar’a operasyon yapacağını söylediğinde İran, Sincar’a 3000 Haşdi Şabi üyesini kaydırdı. Haşdi Şabi üzerinden İran şunu söyledi: Türkiye buraya bir operasyon yaparsa PKK ve YPG ile Türkiye’ye karşı savaşırız. Bu söylem ABD ile İran’ın ortaklığının ilanıdır. Azerbaycan-Ermenistan savaşında da bu ortaklık tecelli etti. PKK, İran üzerinden Ermenistan’a destek verdi” dedi. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...