Tgrt Haber
01 Nisan 2014 16:54

Adana'da yerel seçim sonuçlarına itiraz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Adana'da seçim sonuçlarına itiraz edeceklerini bildirdi.

Adana'da yerel seçim sonuçlarına itiraz
Süleyman Soylu,Adana'da seçim sonuçlarına itiraz,

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu,Adana'da seçim sonuçlarına itiraz edeceklerini bildirdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, seçimin yürütülmesi ve seçim sonuçlarının sağlıklı değerlendirilmesi açısından Adana'nın hak etmediği, AK Parti'nin mağdur olduğu işlemlerin söz konusu olduğunu savundu.
AK Parti İl Başkanlığının, gün içinde bu konuları seçim kurullarına intikal ettireceğini belirten Soylu, şunları söyledi
"Adana'da tutanak hatalarının, sandık başlarında yapılan itirazların kale alınmamasını ve kamu düzeni açısından da birtakım eksikliklerin olduğunu arkadaşlarımız müşahede ettiler. Sandık başında gördükleri her türlü eksikliğe, usule aykırı işlemlere itiraz eden bir sandık başı yapılanması söz konusu. 50 bin civarındaki geçersiz sayılan oy var. Geçersiz sayılmasının mazeretini kanunda, genelgelerde belirtilen geçersizlik hallerinin dışında olduğunu iddia ettiğimiz birtakım değerlendirmelerimizi inşallah önümüzdeki saatler içerisinde ilçelerimizde, seçim kurullarımıza müracaatlarımızla test etmeye çalışacağız."
Oyların, birleştirme tutanaklarına aktarılması sırasında yanlışlık yapıldığını öne süren Soylu, şunları kaydetti:
"AK Parti'nin yaklaşık 98 oy aldığı 1405 nolu sandıktaki oylar birleştirme tutanağında Büyük Birlik Partisi'ne yazılmış. Bu, örneklerden bir tanesi. Birçok örneğin olduğunu arkadaşlarımızın tespit ettiği, genel merkezimize intikal eden tutanaklar ile birleştirme tutanakları arasında bilgisayar programımızın çıkardığı eksiklikleri de çok net şekilde gördüğümüz bir durum söz konusudur. Bu tip kaydırmalar, hatalar, eksiklikler, maddi hatalar konusunun, seçim sonucunu etkileyebileceğini düşünüyoruz. Özellikle 2009 seçimlerinde bir tecrübemiz söz konusudur. Maalesef Adana'da uzun zamandan beri bir mekanizma işliyor. Bu mekanizma, seçim hukuku açısından kıymetli Adanalıların vermiş olduğu oyların adaletli bir şekilde tahakkuk etmesini, sonuca ulaşmasını engelliyor. Seyhan'da 2392 numaralı sandıkta biz 108 oy almışız. Halkların Demokrasi Partisi 87 oy almış, Cumhuriyet Halk Partisi 31 oy almış, Milliyetçi Hareket Partisi de 24 oy almış. Bu sandıktaki 108 oy, maalesef Büyük Birlik Partisi'ne yazılmış. Burada sehven, kötü niyet dışı bir hatanın olduğunu hepimiz kabul etmek isteriz, böyle bir yola kimsenin tevessül edemeyeceğini düşünmek isteriz."
Hatay'da 85 sandıkta AK Parti'ye tek oy bile çıkmamasının düşündürücü olduğunu belirten Soylu, şöyle devam etti: "52 milyon seçmen, kendi iradesini pazar günü sandıkta ortaya koydu. Memleketin bazı yerlerinde bu iradeyi sakil hale düşürecek sonuçlar var. Örneğin Hatay'da AK Parti, 85 sandıkta sıfır çekmiş. Türkiye genelinde yüzde 45 oy alan bir siyasi partinin bir ilde 85 sandıkta sıfır çekmesi, tüm istatistiki değerlendirmeleri alt üst eder. Dünyanın hiçbir yerinde kimseyi buna inandıramazsınız. Ya çok özel bir durum olması lazım ya da çok farklı bir sonuç oluşturması lazım. Bunların hepsini tetkik ediyoruz."
"Türkiye 30 Mart 2014 seçimlerinden demokratik açıdan, milli irade açısından ve seçim sathında ve seçim sathından önce gelişen olaylar açısından alnının akıyla çıkmıştır" diyen Soylu, şöyle devam etti:
"Millet, söylenmemiş hiçbir şey kalmamasına rağmen, yalan, dolan, iftira ve bütün bunların üzerinden nifaklar ve bir kısmı hala devam ediyor, hadiselerle birlikte milletimiz kendi kararını sandıkta ortaya koymuştur, demokrasi böyle bir şeydir. Kazandığımız yerler var, kaybettiğimiz yerler var. Gerek kazandığımız gerekse kaybettiğimiz yerlerde hep beraber hukuki bir takım itirazların dışında sonuca rıza gösteren bir hali bugün ortaya koyuyoruz. Yani, 'Niçin İzmir'i kaybettik, kaybetmemeliydik' diye bir söz ortaya getiriyor değiliz. 'Niçin Kars'ı kaybettik, kaybetmemeliydik, onun için gereğini yapacağız' diye hal ortaya koyuyor değiliz. Nasıl Antalya'yı kazanmışsak, Balıkesir'i kazanmışsak, nasıl yüzde 45 oy almışsak elbette ki diğer siyasi partiler de kendi oylarını, performanslarını ortaya koyarak, Türkiye'de birçok yeri, 560'a yakın ilçe, 50'ye yakın il ve belde belediye seçimlerinde önemli bir orana ulaşan AK Parti ve diğer siyasi partiler var. Bunu hazmetmek lazım, buna da tahammül etmek lazım, hoşgörüyle kabul etmek gerekir. Seçim içerisinde, özellikle siyasi çerçeve içerisinden söylüyorum, söylenen sözlere bugün seçim sathında ve sandıkta halkın verdiği mesajı görmezden gelmek, çok net bir şekilde ifade etmeliyim ki bu, siyaset açısından da seçimin sonuçlarının verdiği mesajı almama açısından da kabul edilebilir bir şey değildir. Siyaset, kuru inadı kaldırmaz."
Soylu, vakıf ve derneklerin de siyaset içerisinde bulunma hakkına sahip olduğunu dile getirerek, "Ama canhıraş bir iktidar devirme operasyonu, elbette ki kendisine yakışmayacak organizasyonlardan gelince halk da buna gerekli cevabı en güzel şekilde vermiştir, bundan sonra da vermeye devam edecektir. Siyaset, doğru yoldan ayrılanları affetmez. Halk, kendi karşısında cereyan eden olayları değerlendirir, sabreder, bunu şiddetle, öfkeyle, farklı türlü yollarla değil, kendisine insanlığın sunmuş olduğu en asil yolla, yani sandık ve demokrasiyle ortaya koymaya çalışır ve bu gerçekleşmiştir" dedi.
"Bizim beklentimiz, özellikle Türkiye'de yerel seçimler açısından çok önemli bir başarı elde eden AK Parti'yi, muhalefet partilerinin ve Türkiye'deki birçok yapının tebrik etmesiydi" diyen Soylu, seçimden önce halkı yanıltmaya, oy konusunda kararını değiştirmeye yönelik kamuoyu araştırmalarını eleştirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...