Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Temmuz 2014 09:44

Adaylara SMS ile bağışta bulunulamayacak

YSK, cumhurbaşkanı adaylarına denetiminde zorluk yaşanabileceğinden internet sitesi aracılığıyla veya SMS yöntemiyle bağış ve yardımda bulunulamayacağına, karar verdi.

Adaylara SMS ile bağışta bulunulamayacak
ysk, cumhurbaşkanı adayları, sms bağış, yardım

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanı adaylarına denetiminde zorluk yaşanabileceğinden internet sitesi aracılığıyla veya SMS yöntemiyle bağış ve yardımda bulunulamayacağına, karar verdi. Resmi Gazete'de yer alan YSK kararında, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tarafından YSK'ya gönderilen dilekçede; bağış veya mali yardım toplanması amacıyla GSM operatörleri aracılığıyla kişilerin numaralarına mesaj göndermek ve mesaja bin TL'nin altında herhangi bir miktar yazarak cevaplandırılması şeklinde bağış veya yardım toplanmasının, tespit edilen kurallar dairesinde olup olmadığı, partilerin adaylarına ilişkin, kişilerin cep telefonlarına mesaj göndermek biçiminde bağışta bulunup bulunamayacağı, soruldu.
Dilekçede, internet siteleri ve internet bankacılığı aracılığıyla bağış toplanıp toplanamayacağı; şayet toplanırsa yurt dışında ikamet eden hem Türkiye hem de yabancı ülke vatandaşlığında veya çifte vatandaşlık statüsünde bulunan kişilerin bağışta bulunup bulunamayacağı, internet bankacılığı ve GSM operatörleri aracılığıyla toplanan bağışların belgelendirilmesi yöntemlerinin nasıl olacağı, konularında bir karar verilmesi istendi.
SMS yöntemiyle bağış yok
İlgili kanuna göre, adayların, yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan, tüzel kişilerden ve Türk uyrukluğunda olmayan gerçek kişilerden bağış ve yardım alamayacakları kaydedilen kararda, şu ifadelere yer verildi:
"Adaylar sadece nakdi yardım alabilecek olup, ayni yardım kabul edemezler. Bir kişinin her bir adaya yapabileceği nakdi yardım miktarı, her bir tur için en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarını (9 bin 82 lira 51 kuruş) geçemez. Alınan bağış ve yardımlar veraset ve intikal vergisinden müstesnadır. Adaylar ödünç niteliğinde para kabul edemez. Adaylar bin liraya kadar olan nakdi yardımları makbuz karşılığında ve aynı gün seçim hesabına yatırmak üzere alabilirler. Bin liranın üzerindeki nakdi yardımlar ise adayların 'Seçim hesabı' olarak açtırdıkları ve YSK'ya bildirdikleri bir banka hesabına bağış yapan tarafından yatırılır. Alınan bağış ve yardımlar sadece seçim harcamalarında kullanılır ve başka bir amaç için tahsis edilemez."
Kararda, cumhurbaşkanı adaylarına yabancı ülke vatandaşlarının bağış ve yardımda bulunmalarının mümkün olmadığına, adayların "Seçim hesabı" olarak açtırdıkları ve YSK'ya bildirdikleri banka hesabına internet bankacılığı yöntemiyle bağış ve yardımda bulunulabileceğine, bir kişinin her bir adaya her bir tur için yapabileceği nakdi yardım miktarının (9 bin 82 lira 51 kuruş) banka kayıtlarına göre denetiminin yapılması gerektiğine, denetiminde zorluk yaşanabileceğinden internet sitesi aracılığıyla veya SMS yöntemiyle bağış ve yardımda bulunulamayacağına, karar verildiği kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...