Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Nisan 2022 16:44 - Güncelleme : 27 Nisan 2022 17:31

Ali Babacan'ın 6'lı masadan ayrılık hamlesi ne anlama geliyor? İşte ayrılığın perde arkası

Cumhur İttifakını devirmek için kurulan Millet İttifak'ın muhalefeti bir araya getirdiği 6’lı masa ilk fireyi verdi. Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, kendi Cumhurbaşkanı adayı ve parti logosuyla seçime katılacaklarını açıklaması gündeme bomba gibi düştü. Peki bu hamle ne anlama geliyor? Perde arkasında ne var? Başka partiler de masadan kalkar mı? TGRT Haber’de gazeteci ve yazarlar yorumladı.

Ali Babacan'ın 6'lı masadan ayrılık hamlesi ne anlama geliyor? İşte ayrılığın perde arkası

2023 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri yaklaştıkça siyaset de ısınıyor. Millet İttifakı'nın siyasete yeni bir soluk getirmek ve Cumhur İttifakı'nı devirmek için kurduğu 6’lı masa ilk fireyi verdi. Geçtiğimiz hafta Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın 20 yıllık iktidar partisinin sorumluluğuna ortak olmuş bir isim Cumhurbaşkanı adayı olmasın, sözleri DEVA Partisi ile Gelecek Partisinde kırılmaya neden olmuştu. Dün CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Önümden durmayın, ya benle gelin ya da çekilin’ sözleri bardağı taşıran son damla oldu. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan seçime kendi Cumhurbaşkanı adayı ve parti logosuyla gireceklerini açıklayarak 6’lı masada ilk çatlağı oluşturdu. Peki Babacan’ın bu hamlesi ne anlama geliyor? Masadan neden kalktı? Masadan kalkacak başka aprti var mı? TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ahmet Gürses, Türkiye Gazetesi yazarı gazeteci Cem Küçük ve TGRT Haber Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan 6'lı masadaki yeni gelişmeleri değerlendirdi.

İTTİFAK BİTTİ, 2 PARTİ DAHA KALKABİLİR

Cem Küçük, Babacan’ın açıklamasını şöyle değerlendirdi: “Ortak değillerdi ama ortakmış gibi görünüm veriyorlardı. Kılıçdaroğluna’nun dünkü grup toplantısında önümde durmayın, ya benle gelin ya çekilin, sözü bir mesajdı. Babacan’ın açıklamalarını bu kapsamda değerlendiriyorum. Erdoğan’ı devirelim, sonra yolumuza bakarız, diyordu 6’lı masa. Özellikle güç, ekonomi ve dış politika konularında büyük ayrılıklar vardı, zaten uzlaşı olması mümkün değildi. Babacan’ın aklında Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda Abdullah Gül vardı belki, bu konuda anlaşamamış olup ayrılmış olabilir. Masadan kalkanlar olacak, bunlar Gelecek ile Saadet Partisi. Hatta CHP ile İYİ Parti bile ayrışabilir.”

HİÇ BİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK, AKŞENER DE ADAY

Ahmet Gürses, DEVA Partisinin sürpriz çıkışının perde arkasını şöyle anlattı: “6’lı masadaki kırgınlıklar birikti, birikti, Kılıçdaroğlu’nun gurup toplantısı bardağı taşırdı. Gültekin Uysal’ın günler önce 20 yıllık iktidar partisinin sorumluluğuna ortak olmuş bir isim aday olmasın, mealinde bir açıklaması vardı. Bu açıklama Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu oyun dışına çıkaracak bir açıklamaydı. Kulislere yansıyan bilgi Uysal’ın bu açıklamayı kendi inisiyatifinde yapmadığı yönündeydi. Bu açıklama 6’lı masayı zorladı. Saadet Partisinin 3. ittifak açıklamaları da etkili oldu. Babacan, masadan kalmıyoruz ama bizim de iddiamız var, diyor. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. 6’lı masada bulunmaya devam edecekler ama ayrı parti olarak seçime girecekler. Kulisler, Kılıçdaroğlu’nun da bu açıklamadan sonra rahatladığı yönünde. Kontenjan tartışmaları gelecekti önüne. Akşener aday değil ama bence aday. Akşener topun önüne gelmesini bekliyor”

6’LI MASANIN BİR AYAĞI KIRILDI

Ahmet Sözcan, Babacan’ın sözlerini şöyle yorumladı: “Babacan açıklamasıyla kulislerden gelen bilgi şu yöndeydi; 6’lı masanın bir ayağı kırıldı. Bu, neden yaşandı? Gültekin Uysal’a açıklaması Babacan ve Davutoğlu tarafında kırgınlık yaptı. İttifak içerisinde seçime gitmek Deva ve Gelecek Partilerinin  tabanlarında rahatsızlık meydana getiriyordu. Tabanları CHP listesinden girmeye hazır değil. Tüm bu faktörler değerlendirilip bu sonuca varmış olabilir.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...