Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Haziran 2014 08:59

Arınç, 'Merkez Bankası başkanı görevinin başındadır'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç Merkez Bankası'nın bağımsızlığının esas olduğunu vurgulayarak, "Bu ilkeden bugüne kadar şaşmadık, bundan sonra da şaşmaya niyetimiz yok" dedi.

Arınç, 'Merkez Bankası başkanı görevinin başındadır'
bülent arınç, bakanlar kurulu,

Başbakan yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 4 eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu ile ilgili, "Zannediyorum ki bu hafta içerisinde, AK Parti Grubu da Soruşturma Komisyonu'na vereceği üyeleri mutlaka bildirmiş olacaktır. Bildirmezse o zaman kasıtlı bir gecikmeden bahsedilebilir. Bunun sorumlusu AK Parti Grubu olur" dedi.

Arınç,  Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, 4 eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonuna, AK Parti'nin isim bildirmediğine yönelik, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in serzenişte bulunduğunu belirterek, "Bununla ilgili gelişme bekliyor musunuz önümüzdeki günlerde" yönünde soru yöneltmesi üzerine, Arınç, şunları söyledi:

"Sayın Cemil Çiçek'in serzenişi sadece bununla sınırlı değil. Aynı zamanda üye bildiren partilerin de üyeliklerine itiraz olduğundan bahsediyor. Bu, olsa keşke. Bazı siyasi partiler veya onların temsilcileri, iç tüzüğü okuma zahmetine bir katlansalar. Grup başkanvekilleri, Meclis Başkanvekillerini vesaire grup yönetimini kastediyorum. Bir meclis soruşturması komisyonu kurulmasına karar verildi. Tamam. Bütün partilerin oylarıyla oldu. Bildiğim kadarıyla 400'den fazla oy kullanıldı. Biz de 'evet' oyu verdik, gizli oylamada. Buraya üye olacak insanların, yani milletvekilleri üç liste fazlasıyla veriliyor ki içinden seçme imkanı olsun. Böyle bir imkan niye veriliyor? Çünkü Meclis Soruşturma Komisyonu adli bir görev ifa edecek. Savcının yapacağı görevleri yapacak. Dolayısıyla bu ismi geçen bakanlar hakkında bu olaylarla ilgili olarak dışarıda, basında, Meclis kürsüsünde veya herhangi bir konuşması sırasında olumlu ve olumsuz görüş bildirmemesi gerekir. Niçin? Çünkü ihsası reyde bulunmuş oldu. 'Bu bakanlar çok iyidir. Böyle bir şey katiyen yapmamıştır' diyen birisi, olumlu görüş bildirmiş ama 'hepsi aslında hırsızdır. Bunları yargılamaya bile gerek yok. Gerekeni yapın' diyen insan da olumsuz görüşünü bildirmiştir. Bu ihsası reydir. Yani komisyona girerken daha kanaatini önceden ifade etmiş. Dolayısıyla bunların üye seçilmesi mümkün değil."

"AK Parti Grubu bir tarama yapıyor"

"Geçmişte de bu uygulamalar oldu. İç tüğüzün maddelerini okusalar bunları görecekler ama zahmet etmiyorlar" ifadesini kullanan Arınç, şöyle devam etti:

"Bir ikincisi tabii bu komisyon üyeliklerinin seçiminde de ondan sonra kendi arasındaki komisyon başkanlığı ve diğer üyeliklerin seçimi de mutlaka bu ölçülere uygun olarak yapılmalıdır. Evet, diğer partiler bildirmişler. Bildirdiklerinin üçte ikisi bu kapsamda kaldığı için bunların değiştirilmesi, yerine yeni üyelerin isminin bildirilmesi gerekecek. Belki sadece bunu düşünerek AK Parti Grubu bir tarama yapıyor. O tarama yapmayı yapmak çok da zor değil. Arama motoruna girdiğiniz zaman hangi milletvekilinin, bu bakanlardan kiminle ilgili olarak nasıl bir konuşma yaptığını, nasıl bir görüş bildirdiğini ortaya çıkaracak. O yüzden kendi üyelerini böyle titizlikle seçiyor da olabilir. 'Yoksa hepsi bildirdi, hepsinin üyelerini çok iyi, iç tüzüge uygun ama AK Parti hala bildirmedi' demiyor, Sayın Çiçek.

Benim bildiğim, anladığım kadarıyla arkadaşlar, Meclis Soruşturma Komisyonunun raporu, Meclis'te görüşüldükten sonra eğer bu kişilerin Yüce Divanı gerekiyorsa yargılanacaklar. Yargılanacakları için de Meclis Soruşturma Komisyonu kurulurken, gruplarda toplantı yapılamıyor. Grup kararı alınamıyor. Her milletvekili kendi vicdanı kanaatiyle, gizli oylamayla, 'soruşturma açılsın veya açılmasın' diyebiliyor. Vicdanı kanaatlarıyla herkes, 'soruşturma açılsın' dedi, herkes yine bu ölçüler içerisinde üye olarak seçmek ve onları bağımsız sadece vicdanlarıyla ve hukuk bilgileriyle baş başa bırakmak gerekebilecek. Zannediyorum ki bu hafta içerisinde AK Parti Grubu da soruşturma komisyonuna vereceği üyeleri mutlaka bildirmiş olacaktır. Bildirmezse o zaman kasıtlı bir gecikmeden bahsedilebilir. Bunun sorumlusu AK Parti Grubu olur." 

"Merkez Bankası başkanı görevinin başında"

Arınç, bir gazetecinin "Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın bugünkü sunumuna ilişkin değerlendirmesini istemesi ve "Hükümet, Merkez Bankası'nın yapısında ya da mevzuatında bir değişiklik öngörüyor mu ya da yasal bir düzenleme söz konusu olabilir mi?" yönündeki sorusuna karşılık ise "Merkez Bankası Başkanı, görevinin başındadır. Olumlu bir sunum yaptı. Bütün Bakanlar Kurulu üyeleri de bu değerlendirmelere katılmıştır" ifadesini kullandı.

 Arınç, "Bu konuda söylenecek başka bir cümle ya da kelime mümkün değildir. Ne bir kanunda değişiklik yapma tasarısı veya teklifi, ne de bir başka anlama gelebilecek bir çabanın içerisinde değiliz. Herkes görevini iyi bir şekilde yapmaya çalışıyor" dedi. 

Bir başka gazetecinin, "Hafta içinde bir Başbakanlık çalışanından geldiği iddia edilen bir ihbar mektubu yansıdı basına. Bu ihbar mektubuna göre, Başbakanlıkta paralel yapıyla ilgili sahte delil ve sahte dinleme listeleri oluşturulduğu iddia ediliyordu. Bakanlar Kurulunda bu konu görüşüldü mü? Siz bu iddiaya nasıl yanıt verirsiniz?" yönündeki sorusuna Arınç, "Böyle iddiaların Bakanlar Kurulunda görüşülmesi mutat değil zaten. Ne bu haber, ne bu haber üzerine yapılan bir yorum hiçbir şekilde gündeme gelmedi. Asılsız haberler konusunda kendimiz gereğini yaparız belki ama bu Bakanlar Kurulunda konuşulacak bir konu değil, çok da ciddiye almayın" yanıtını verdi. 

Bülent Arınç, Afganistan'da EMTA inşaat şirketinin üç çalışanını Kabil'e yaklaşık 150 kilometre mesafede Celalabat vilayetindeki şantiyeye taşıyan servis aracına yönelik uzaktan kumandalı bombayla saldırı düzenlendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Maalesef EMTA çalışanlarından proje müdürü Fuat Taş, Ümit Ünal ve Halil Gün isimli yurttaşlarımız hayatlarını kaybettiler. Ahmet Şahinoğlu vatandaşımız da yaralandı, tedavisi üzerine ihtimam gösteriliyor. Üç yurttaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Şu ana kadar faili henüz bilinmeyen bir olayla karşı karşıyayız. Bu, bir alçakça saldırıdır. Onu lanetliyoruz. Türkiye ve Afganistan dost ve kardeş iki ülkedir. Birbirimize her alanda yardımcı olmak mecburiyetindeyiz. Bugüne kadar da bu ilişkilerimizi bozacak herhangi bir gelişme olmamıştır. Bu olaydan dolayı fevkalade üzgünüz. Gerek cenazelerin getirilmesi gerekse yaralı yurttaşımızın tedavisi konusunda elden gelen ihtimam gösterilmektedir."

Toplantıda Avrupa Birliği’ne katılım süreci konusunda Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu'nun gelinen süreci anlattığını belirten Arınç, Çavuşoğlu'nun Avrupa Birliği'ndeki komisyon başkanlığı seçimleri konusunda ve açılması muhtemel 2 başlık konusunda bilgi sunduğunu söyledi.

Arınç, kendisinin de Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısını Bakanlar Kurulu'na takdim ettiğini aktararak, "Öncelikle acil olarak yapılması gereken bazı değişiklikler var. Bu konu Bakanlar Kurulumuzda olumlu karşılandı, imzaya açıldı ve yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilecek. Burada tele alışveriş yayınlarında uyulması gereken esasların belirlenmesi, idari yaptırımlar, karasal, sayısal yayıncılığın geliştirilmesi, bunlara destek sağlanması ve farklı konular içeren sekiz maddelik bir kanun tasarısı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilecek" diye konuştu.

İç ve dış güvenlik ile bölgesel konuların da Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldiğini anlatan Arınç, dün yapılan belediye başkanlığı seçimlerine yönelik de bazı değerlendirmeler yapıldığını aktardı. 

Soma'daki maden faciasıyla ilgili bakanların yaptığı çalışmaların müşterek bir tasarı olarak TBMM'ye sevk edildiğini hatırlatan Arınç,  konunun en kısa zamanda TBMM'de ilgili komisyonlarda görüşülmesinin beklendiğini söyledi

Müdahale etmek niyetinde değiliz

Arınç, bir gazetecinin "Sayın Başçı'nın sunumu doğrultusunda faizlerin daha da düşürülmesine yönelik herhangi bir karar alındı mı ya da bu konu gündeme geldi mi?" sorusu üzerine, Başçı'nın kapsamlı bir sunum yaptığını ve tüm göstergeler dikkate alınarak değerlendirmede bulunulduğunu vurguladı. Başbakan Erdoğan'ın faizlerin indirilmesine yönelik taleplerinin yeni olmadığını, bunları grup toplantısında ve ekonomik kuruluşlar ile ilişkileri sırasında dile getirdiğini belirten Arınç, "Faiz konusu Merkez Bankasının görevlerinden sadece bir tanesi. Biliyorsunuz AK Parti'nin kuruluşunda da hükümet beyannamesinde de ekonomik kurulumuzun ilk yaptığı çalışmalarda aldığı karara göre de Merkez Bankamızın bağımsızlığı esastır. Bu ilkeden bugüne kadar şaşmadık, bundan sonra da şaşmaya niyetimiz yok" dedi.

Dünyada bağımsız ve özerk olanların yanında doğrudan siyasi otoritenin yönetiminde veya talimatlarını yerine getiren kurum olarak yapılanan merkez bankaları da olduğunu ifade eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak güçlü bir ekonominin ve güçlü bir ekonomi yönetiminin başarısını Merkez Bankası'nın bağımsızlığında gördük, bu ilkeye de bugüne kadar sadık kaldık. Bildiğiniz gibi Merkez Bankasının çalışmaları içinde, 4. maddesine baktığımızda fiyat istikrarı amacıyla çelişmemek kaydıyla hükümetin büyüme ve istihdam politikalarını desteklemesi Merkez Bankasının görevleri içerisindedir. Şüphesiz ülkemizin sürekli büyümesi, bazen yüzde 9'lara varacak düzeyde ama en geride saydığımız dönemlerde bile 4'leri, 5,5'leri bulduğunu biliyoruz. 2008 global ekonomik kriz içerisinde AB üyesi ülkelerin veya Avro Bölgesi'ndeki ülkelerin bu konuda halen eksilerde seyrettiğini biliyoruz. Şüphesiz, Türkiye'de büyümenin hız kesmesi, istihdamın azalması gibi kırılma noktasına gitmeyeceğiz. Türkiye, büyüme trendini mutlaka devam ettirecektir ve en çok başarı sağladığımız konulardan birisi istihdam kapasitesinin artması, işsizliğin de azalmasıdır. Eğer maliyet enflasyonundan bahsediyorsak son yıllardaki enflasyondaki yükseliş, kurdaki ve faizdeki artıştan kaynaklanan bir enflasyon yükselişidir. Dolayısıyla kurdaki ve faizdeki artışları bir şekilde önlemek gerekir ancak bilelim ki faizlerin düşürülmesi veya yükseltilmesi, diğer unsurlarla birlikte dikkate alınması gereken bir konudur. Merkez Bankasının bu konudaki çalışmalarına müdahale etmek niyetinde değiliz ancak şüphesiz faizlerin düşürülmesi halinde yatırımların daha da artacağını, gerek dış yatırımlar gerekse içerideki müteşebbislerimizin bu konuda çok daha iştahlı ve arzulu olacağını düşünüyoruz. Ama tümüyle tabloya baktığımızda Merkez Bankasının çalışmalarında bir yeknesaklık veya bir akort görmek mümkündür. Fevkalade isabetli değerlendirmeler yapıldı, Başkan'a teşekkür ettik, onlar da sunumlarını esasen kamuoyuna açıklamış oldular."

Arınç, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın çözüm süreciyle ilgili yeni aşamaya gelindiği yönünde bir açıklama yaptığı hatırlatılarak, "Bu yeni aşamadan ne anlamalıyız? Yeni bir yasal çalışmanın çerçevesi nasıl olacak?" sorusunu, "Ben, Hükümet Sözcüsüyüm, Sayın Başbakan Yardımcımızın sözcüsü değilim. Nerede, ne konuştuğunu doğrusu takip etmedim. Bilseydim ve merak etseydim, bugün belki yan yana olduğumuz için sorardım ama mutlaka bilerek bir şey konuşmuştur. Bu konuşmasında açıklanması gereken hususlar varsa lütfen kendisini bulduğunuzda sorunuz. Bilebildiğim kadarıyla bu konuda yasal bir çalışma hazırlığı yok. Olduğu takdirde de bunu gerekirse ben, gerekirse kendileri açıklayabilir" diye yanıtladı.

Bu, çok acı bir olay, bir yürek yarası

"Diyarbakır'da annelerin eylemi devam ediyor. Bununla ilgili Başbakan B ve C planlarından bahsetmişti. Önümüzdeki günlerde yeni bir adım söz konusu olacak mı?" sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, şunları kaydetti:

"Çocukları çok genç yaşlarda da olsa bir şekilde aldatılarak veya kandırılarak veya tehditle dağa çıkarılmış aileler var. Bunların içerisinde 10 yaşında çocuklar olduğu gibi 17-18 yaşında lise öğrencisi veya üniversiteye başlamış gençler de var. Bu, çok acı bir olay, bir yürek yarası. İlk defa anneler, babalar, aileler, çocuklarının aldatılarak dağa çıkarılmış olması karşısında isyan ettiler. İsyan ederken de barışçı bir eylem yaptılar. Başkalarının yaptığı gibi tahrip ederek veya başka yerlere mesajlar vermek için bunu bir siyasal gösteriye ulaştırmak amacını taşımadılar. Gözleri yaşlı anneler, Diyarbakır Belediyesinin karşısında durdular, 'Çocuklarımızı geri getirin dediler. Hatta bu arada BDP'nin Genel Başkanı Sayın Demirtaş ile de bir görüşme yaptılar. Biz, ümitle bekliyoruz ki çocuklarımız, annelerine, ailelerine dönebilsinler. Bu konuda aracılık yapması gereken insanlar da samimi olarak ve insani olarak bu çabaları göstersinler. Bütün Türkiye kulak kesildi, dikkat çekti. Biz de 76 milyon insanımızın bu annelerin, babaların feryatlarına kulak vermesini, onların eylemlerine gönülden destek vermesini arzu ettik. Türkiye bu konuya odaklanmışken maalesef Diyarbakır Belediyesi, bu aileleri olduğu yerden kaldırdı, bir başka yere gitmek mecburiyetinde bıraktı. Yeter ki Diyarbakır Belediyesinin önünde bu barışçı eylem gündem oluşturmasın, düşüncesiyle. Doğrusu Diyarbakır Belediyesini de Başkanını da kınıyorum. Bu insanlar, daha önce Gezi eylemleri veya çok daha öncesinde, yani ailelerin yaptığı, annelerin yaptığı eylemlere ne kadar büyük destek vermişlerdi, onlarla birlikte olmak için ne büyük çaba sarf etmişlerdi. Onların eylemlerine sıcak bakan insanların, anne yüreği karşısında bu kadar duyarsız kalmasını, adeta bu işin üstünün örtülmesini istemelerini ancak kınamakla ifade edebiliyorum.

Gerek BDP'li siyasetçiler, gerekse çözüm sürecine destek veren herkes, gerekse bu konuda siyasi aktör olarak kendisini güçlü bulan herkesin bu çocuklarımızın dağdan indirilerek ailelerine teslim edilmesi konusunda çaba göstermesi gerekir. Bu da en çok gözleri İmralı'da veya kulakları Kandil'de olanlara düşer. Bu konuda eğer hiçbir çabaları olmayacaksa hatta bu eylemleri bitirmek için türlü çeşitli birtakım oyunlar oynamaya başlamışlarsa Sayın Başbakanımız'ın ifadesi odur ki 'Siz bu işi yapmazsanız biz, devlet olarak, hükümet olarak B ve C planlarımızı uygulayacağız.' Bu konuda gelinen aşamada, ne düşünüyorsa Sayın Başbakanımız, bunu yarınki grup konuşmasında ifade edeceklerdir. O zaman hükümetimizin, güvenlik güçlerimizin bu konuda ne yapacağını zannediyorum yarın açık şekilde kamuoyuna açıklamış, ifade etmiş olacaktır."

Arınç, "Cumhurbaşkanlığı seçimi için AK Parti'nin adayı açıklanmadı. Başbakan, Cumhurbaşkanı olursa Başbakanlık için yapılan anketlerde Cumhurbaşkanı Gül ve ardından sizin isminiz geçiyor. Bu konu hiç aranızda konuşuldu mu. Size böyle bir teklif gelse nasıl değerlendirirsiniz?" sorusu üzerine Bakanlar Kurulu'nun gündeminde böyle bir konunun yer almadığını belirterek, "Kendi aramızda dahi bunu görüşmeye fırsat olmadığını söylemekle yetineyim" dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...