Tgrt Haber
06 Haziran 2014 13:09

Atalay, "Annelerin 'çocuklarımıza sahip çıkacağız' sözü bir devrim"

Atalay, Diyarbakır'da belediyenin meydanları 'dar ettiği' annelerin 'Çocuklarımıza sahip çıkacağız' sözünün bir devrim olduğunu belirtti.

Atalay, "Annelerin 'çocuklarımıza sahip çıkacağız' sözü bir devrim"
beşir atalay, diyarbakır, çözüm süreci sayıştayı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, terör örgütünce çocukları kaçırılan annelerin oturma eylemine ilişkin, "Anneler olayıyla ilgili BDP, HDP ve siyaset kesiminin uslübunu, bakışını ve değerlendirmelerini de dikkatinize sunuyorum. Hiç dikkatten kaçırılamaz bu. Yani çözüm süreci yürütenler samimiyet sınavından geçiyor. Bunlar çok önemlidir. Bu doğrusu şaşkına çevirdi, ezberler bozuldu. Kendi içlerinden anneler diyor ki 'çocuklarımıza sahip çıkacağız, çocuklar bizim'. Bu bir devrim" dedi. Başbakan Yardımcısı Atalay, Diyarbakır'da "Yeni Türkiye'nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önündeki annelerin oturma eylemine değindi. Atalay, eylemi "bir toplumsal tepki, sivil ve toplumsal bir inisiyatif, tabii bir tepki olduğu için çok değerli gördüğünü" vurgulayarak, ama bazen masum, samimi bir olay, tespitleri de getirdiğini belirtti.
Parti ve siyasi heyetin İmralı dönüşü açıklamalarını önemli bulduğunu, bunların kendi düşünceleri de olduğuna dikkati çeken Atalay, yeni yol haritasının, tarihi, somut ve sonuca götürücü olacağını, eğer yol haritası gerektiyorsa yasal düzenlemeler de yapılacağını, meclise de gidileceğini bildirdi.
Bütün boyutlarıyla kararlılıklarını ve çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Atalay, şöyle konuştu: "Ama biraz önce ifade ettiğim gibi sürece zarar verici gelişmelere çok dikkat etmek gerekiyor. Sizler hepiniz biliyorsunuz. Olumsuzluğa işaret etmek için bir cümle burada söylemek istemiyorum. Bugünlerde herkeslerden de bunu istirham ediyorum. Pozitif katkı bekliyorum. İhtiyacımız var. Ama sadece bir uyarı ve dikkat olarak ve çalıştaya katılanlara hatırlatma babında anneler olayıyla ilgili BDP, HDP ve siyaset kesiminin üslubunu, bakışını ve değerlendirmelerini de dikkatinize sunuyorum. Hiç dikkatten kaçırılamaz bu. Yani çözüm süreci yürütenler samimiyet sınavından geçiyor. Bunlar çok önemlidir. Bu doğrusu şaşkına çevirdi, ezberler bozuldu. Kendi içlerinden anneler diyor ki 'çocuklarımıza sahip çıkacağız, çocuklar bizim'. Bu bir devrim. Ben öyle görüyorum." Atalay, annelerin oturma eylemini gecikmiş bir anne feryadı olarak gördüğünü ifade ederek, "Onbinler hayatını kaybetti, bu şiddet ortamlarında ve siyaset kesimine bakıyorum. Belediye eşbaşkanı bir bayan. Meydanları dar ediyorlar bu analara, Diyarbakır'ın meydanlarını. Olamaz. Yanlış yapıyorlar" diye konuştu.
Bir eşbaşkanın, "anneler para aldığı için orada", başka birilerinin "örgüte katılmış daha ne istiyorsunuz", "bunlar zorla götürülmedi, kendileri gitti", "bunların yaşları büyük" dediğini bildiren Atalay, bunları örgütün değil, siyaset kesiminin söylediğine işaret etti.
Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bunu çok değerli ve önemli görüyorum. Bunu değerlendirmek lazım. Çözüm sürecini yürütenler bunları söyleyemez. Çözüm sürecini yürütenler çok daha dikkatli olmak durumunda. Bu benim için sürpriz, bu yapıları bilmiyordum anlamında söylemiyorum. Onu da hatırlatırım. Bir saflık da yapmıyorum. Ama bir defa daha dikkatinize sunuyorum. Bu arkadaşlarımıza da Diyarbakır'dan analara yakın bir salondan hatırlatıyorum. Biz çözüm süreci yürütüyoruz. Bu dürüstlüğü, samimiyeti, adaletli bakmayı gerektirir. Adaletli olacaksın. Doğruya doğru, yanlışa yanlış diyeceksin. Başka türlü çatışma çözümleri yapamazsınız. Zihninizdeki donmuşlukları bırakacaksınız. Düşüneceğiz, aklı, vicdanı kullanacağız. Çözüm süreci ancak böyle gider." Empati yapmayanların çözüm süreciyle uğraşmaması gerektiğini aktaran Atalay, "Anlayamazlar çünkü. Burada devletten daha devletçi, örgütten daha örgütçü olarak çözüm sürecini yürütemezsiniz. Siyaset kesimi farklı olacak. Biz bu günlere kolay gelmedik AK Parti olarak. Biz hesaplaşmalar, meydan okumalar, nice risklerle geldik. Öyle mesafe almak kolay değil. Ülkeyi normalleştirmek kolay değil" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...