Tgrt Haber
29 Nisan 2022 17:32 - Güncelleme : 29 Nisan 2022 21:20

Bakan Bozdağ'dan Almanya'ya 'Osman Kavala' tepkisi

Gezi Parkı davasında Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi üzerine Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Almanya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Almanya'nın skandal hareketine tepki göstererek "Haddini aşan Almanya’yı kınıyorum ve uluslararası hukuka uymaya davet ediyorum. Türkiye’nin içişlerine açık bir müdahale girişimidir" ifadelerini kullandı. Öte yandan Alman Büyükelçi Dışişleri Bakanlığına çağrılarak kınama mesajı yayımlandı.

Bakan Bozdağ'dan Almanya'ya 'Osman Kavala' tepkisi

Gezi Parkı davasında verilen kararının yankıları sürüyor. İş insanı Osman Kavala’ya verilen ağırlaşmış müebbet hapis cezası sonrası birçok ülke Türkiye’ye yönelik skandal ifadeler kullanıldı. Almanya da iş insanı Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

ALMANYA’DAN SKANDAL ‘OSMAN KAVALA’ AÇIKLAMASI

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock de, pazartesi günü mahkemenin verdiği kararın, "Türkiye'nin, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği'ne aday ülke olarak kabul ettiği hukuk devleti standartları ve uluslararası yükümlülüklerle kökten tezat oluşturduğunu" dile getirerek, Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını beklediklerini vurguladı. Almanya Kültür Bakanı Claudia Roth da, söz konusu kararı "saçma" ve "her açıdan dayanaksız" diye nitelendirerek bunun siyasi bir karar olduğunun açıkça görüldüğünü belirtti.

“ALMANYA HADDİNİ AŞTI”

Almanya’nın skandal açıklama ve tepkilerine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ sert tepki gösteri. Bakan Bozdağ, Almanya’nın dahil hiçbir ülkenin Türkiye’nin içişlerine müdahale girişiminin hakkı da haddi de olmadığını belirtti.

Bakan Bozdağ’ın açıklamasının tümü şu şekilde:

“Kraichtal ve Backnang yangınını, Solingen Faciası, Ludwigshafen Yangını, Hanau'da ırkçı terör saldırısı ve NSU Davası gibi nice katliamın faillerinin yargılandığı davalarda Almanya’nın hukuku nasıl ayaklar altına aldığına tüm dünya şahittir. Almanya Türkiye’ye değil kendine baksın. Türkiye tam bağımsız bir devlettir. Türk milleti adına karar veren Türk yargısı da tam bağımsızdır. Türk hakimleri; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdan kanaatlerine göre hüküm verirler. Haddini aşan Almanya’yı kınıyorum ve uluslararası hukuka uymaya davet ediyorum.”

https://twitter.com/bybekirbozdag/status/1520047190655311876

ALMAN BÜYÜKELÇİ DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın, Kavala davasıyla ilgili olarak Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen'i çağırması üzerine, Ankara’daki Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz, Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı tarafından Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Büyükelçi Schulz’a Berlin Büyükelçisi Şen'in Türkiye'deki bir davayla ilgili olarak diplomatik teamüllere aykırı bir şekilde Dışişleri Bakanlığına çağrılmasının ve söz konusu davanın ön plana çıkartılarak siyasileştirilmesinin kınandığı ifade edildi.

TÜRK YARGISININ BAĞIMSIZLIĞI HATIRLATILDI

Ayrıca Büyükelçi Schulz’a bağımsız Türk yargısının vermiş olduğu mahkumiyet kararının hiçbir kurum, makam ve ülke tarafından sorgulanamayacağının, Türkiye’nin, Anayasasının ve uluslararası yükümlülüklerinin bilincinde olan bir hukuk devleti olduğunun, Türk yargısına ve siyasetine yönelik müdahale girişimlerinin reddedildiğinin aktarıldığı da öğrenildi. Büyükelçiye ayrıca Viyana Sözleşmesi’nin içişlerine müdahale etmeme ilkesinin de hatırlatıldığı ifade edildi.

GEZİ PARKI DAVASINDA KARAR

Gezi Davası'nda mahkemenin iş insanı Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay ve Yiğit Ali Ekmekçi'ye 18’er yıl hapis cezası verilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...