Tgrt Haber
13 Mart 2022 13:11 - Güncelleme : 13 Mart 2022 15:54

Bakan Çavuşoğlu, camiye saldırı iddialarını yalanladı: Tahliye için Lavrov'dan destek istedim

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nda düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Mariupol'da Türklerin sığındığı bir camiye Rus ordusu tarafından saldırı düzenlendiği iddialarını yalanlayan Çavuşoğlu, "Oradaki camide vatandaşlarımız var, temas sağlıyoruz.. Camide herhangi bir hasar yok. Lavrov'dan tahliye için destek istedik" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, camiye saldırı iddialarını yalanladı: Tahliye için Lavrov'dan destek istedim

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu, bugün sona erdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nda düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Forumun kapanışında basın toplantısı düzenleyen Bakan Çavuşoğlu, "17 devlet ve hükümet başkanı ile 80 bakan foruma katıldı. Her coğrafyada katılımcıların vizyonlarından istifade ettik. "Forum uluslararası ilişkilerdeki tartışmalara yön verdi" dedi. 

Çavuşoğlu, Mariupol'da Türklerin sığındığı bir camiye Rus ordusu tarafından saldırı düzenlendiği iddialarını yalanladı. Çavuşoğlu, "Oradaki camide vatandaşlarımız var, temas sağlıyoruz.. Camide herhangi bir hasar yok. Lavrov'dan tahliye için destek istedik" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'nun konuşmasında satır başları:

"Geçtiğimiz cuma günü Antalya Diplomasi Forumumuzun açılışını yaptık. Son üç günde birçok güncel konuda serbest bir ortamda samimi görüş alışverişinde bulunduk, farklı bakış açılarını dinledik. Yeni fikirler üzerinde çalıştık. Antalya Diplomasi Forumu artık uluslararası düzeyde tanınan ve bilinen bir etkinlik haline geldi. Bu yılki forumu geniş bir katılımla gerçekleştirdik, 3 binden fazla kişiyi Antalya’da ağırladık. 17 devlet ve hükümet başkanı, 80 bakan, 39 uluslararası teşkilat temsilcisi forumumuza iştirak etti. 75 ülkeden katılımcıyı bir araya getirdik. Dünyadaki devletlerin üçte birinden fazlası, yaklaşık yüzde 40’ı burada en üst düzeylerde temsil edildi. Antalya Diplomasi Forumu'na artan bu ilgi, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürüttüğümüz girişimci ve insani dış politikamızın bir yansımasıdır. Forum vesilesiyle Cumhurbaşkanımız 11, ben ise 67 ikili görüşme gerçekleştirdik. Konuklarımız da birbirleriyle çok sayıda temasta bulundu. Böylece dört gün boyunca diplomasinin nabzı Antalya’da atmış oldu"

"DİPLOMASİYE ODAKLANDIK"

"Cumhurbaşkanımızın açılış konuşmalarında işaret ettiği 'dünyadaki adaletsizlikleri ortadan kaldırmak için diplomasiyi nasıl daha iyi kullanabiliriz' sorusuna odaklandık. Diplomasinin içinden geçtiği dönüşümü çok boyutlu bir şekilde ele almayı hedefledik. Bu anlayışla forumumuzun temasını 'Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak' olarak belirledik. Üç gün boyunca 3 liderler oturumu, 27 panel, 4 söyleşi, 3 yuvarlak masa toplantısı, 3 yan etkinlik düzenledik. Panellerde söz alamayan gençlere söz verdik, konuşmacı oldular düşüncelerini paylaştılar. O noktada 64 gencimiz konuştu. Her coğrafyadan değerli katılımcıların vizyonlarından da istifade ettik. Siyasetçilerden uluslararası teşkilat temsilcilerine, düşünce insanlarından iş dünyasına kadar herkesi dinledik. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Antalya Diplomasi Forumu'nda gençlerimizin sesine kulak verdik. Ülkemizin her köşesindeki 97 üniversiteden 400 öğrencimiz Antalya Diplomasi Forumu’na katıldı. Yarısından çoğu kız öğrencilerimizdi. 'ADF Gençlik' temasıyla iki ayrı etkinlik düzenledik. Gençlerimiz forum çatısı altında üst düzey yetkililer ve düşünce insanlarıyla serbest bir ortamda iletişime geçebildi. Günümüzün liderleriyle geleceğin liderleri aynı çatı altında buluştu. Bu yılki Diplomasi Tüneli’nde 'diplomasinin tarihi kökeni', 'modern diplomasi' ve 'diplomasiyi yeniden kurgulamak' başlıkları altında yaklaşık 400 görsele yer verdik. İki dijital sergi düzenledik" 

Çavuşoğlu, Ukrayna'da Mariupol'de camiye sığınan Türklere ilişkin yöneltilen soruyu şu şekilde cevapladı:

"Çatışma bölgelerinde kalan vatandaşlarımız var. Burada insani bir koridor açılmasını özellikle gündemde tuttuk. Burada artık bir sokak çatışmasına döndüğü için vatandaşları çıkarmak çok riskli oluyor. İnsani koridorun açılması gerekiyor. Maalesef koridorun ne tarafa açılacağına ilişkin anlaşabilmiş değiller. Şehrin altyapısı tamamen gitmiş. Cep telefonları çalışmıyor. Oradaki camide vatandaşlarımız var, temas sağlıyoruz.. Camide herhangi bir hasar yok. Lavrov'dan tahliye için destek istedik. Bu tahliyeyi de yaptıktan sonra vatandaşlarımızın yüzde 90'ından fazlasını tahliye etmiş olacağız." 

"YAPTIRIMLAR SORUNU ÇÖZMEZ"

Türkiye'nin yaptırımlarla ilgili tutumu hakkında soruyu cevaplayan Çavuşoğlu, "Örneğin hava sahasının kapatılması. Montrö anlaşmasına göre kapatamayız. Hukuki bir yükümlülük. Yaptırımların sorunu çözmeyeceğine inanıyoruz" dedi.

"BAZI KONULARDA TARAFLAR ANLAŞMAYA YAKIN"

"Barış umudu görüyor musunuz" sorusuna cevap Çavuşoğlu şunları kaydetti: "Kendi aralarında ciddi müzakere devam ediyor. Tarafsız bir ülke olarak her iki tarafın güvendiği bir ülkeyiz. NATO üyeliği olsun, tarafsızlık politikası olsun, statü konuları var. Bazı konularda anlaşmanın yakın olduğunu görüyoruz. Bazı konular silah altında değil, silahların sustuğu ortamda müzakere edilmesi lazım. Barışla sonuçlanmasını arzu ediyoruz. Bazı konularda gelişme olduğu için Putin olumlu gelişme var demiştir. " 

PUTİN'İN OLUMLU GELİŞMELER VAR AÇIKLAMASI

Rusya - Ukrayna arasındaki gelişmelere de değinen Bakan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: "İki tarafın bir araya gelmesini istiyoruz. Putin de bunu cumhurbaşkanımız a söylemişti. İki tarafta ciddi müzakere devam ediyor. Başka kanallardan da bizim de desteklediğimiz girişimler var. Biz tarafsız ve doğrunun tarafında bir ülke olarak farklılıklarımız olsa da her iki tarafın güvendiği bir ülkeyiz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...