Tgrt Haber
29 Ağustos 2021 00:32

Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşı Blinken'la telefonda Afganistan'ı görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ve Afganistan'daki son gelişmeler ele alındı.

Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşı Blinken'la telefonda Afganistan'ı görüştü
Dışişleri Bakanı,ABD,Türkiye,Mevlüt Çavuşoğlu,Antony Blinken,Afganistan,Kabil Havalimanı,Taliban

Dışişleri Bakanlığından yapılan bilgilendirmeye göre, Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Blinken bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Afganistan'daki son gelişmeler ele alındı. Öte yandan Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile de bir telefon görüşmesi yaparak, Afganistan'daki son durumu ele aldı. 

'SALDIRI OLABİLİR' DEDİ SAAT VERDİ

Bakan Çavuşoğlu ve Blinken görüşmesinin öncesinde ABD Başkanı Joe Biden yazılı bir açıklamada bulunmuştu. Biden, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki durumu "son derece tehlikeli" olarak niteleyerek, yüksek olasılıkla 24 ila 36 saat içerisinde Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'na yönelik bir saldırının daha düzenlenebileceğini belirtti.

Terör saldırısı tehdidine rağmen Kabil'de sivilleri tahliye etmeyi sürdüklerini ifade eden Biden, “Dün 6 bin 800 kişiyi daha tahliye ettik. Bugün de ordumuz Afganistan'dan ayrıldıktan sonra ülkeden ayrılmak isteyenlere yardımcı olmak için neler yapabileceğimizi tartıştık” diye konuştu.

TALİBAN’IN HAKİMİYET SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.  Anlaşma, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken, Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu. Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...