Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Haziran 2022 10:54 - Güncelleme : 23 Haziran 2022 12:40

Bakan Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna tahılını Türkiye'de sattığı iddiasına noktayı koydu: Buna müsaade etmeyiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karadeniz'deki tahıl krizinin çözümüyle ilgili Türkiye'nin yapıcı bir rol üstlendiğini belirtip, sürecin yapıcı ilerlediğini söyledi. Rusya'nın Ukrayna tahıllarını Türkiye üzerinden sattığı iddialarını yalanlayan Bakan Çavuşoğlu, "Bu ürünlerin bize gelmesine de başka ülkeler tarafından satılmasına da müsaade etmeyiz" dedi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, "Türkiye olarak bizim beklentimiz açıkça ortada. Bu iki ülke müttefik olmak istiyorsa NATO içinde güvenlik endişelerini karşılamalı" ifadelerini kullandı.

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
Bakan Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna tahılını Türkiye'de sattığı iddiasına noktayı koydu: Buna müsaade etmeyiz
Mevlüt Çavuşoğlu,tahıl

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'ye gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ortak basın açıklaması düzenledi. Tahıl krizinin çözüme kavuşturulmasının yanı sıra İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin önemli mesajlar veren Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başlıkları şöyle:

"Ankara Anlaşması’ndaki teknik sorunları çözmeliyiz. Suriye’den gelen terör saldırıları da gündemimizde. Ukrayna, NATO’nun gelişmesi gibi konuları ele aldık.

TAHIL KRİZİ

Karadeniz'deki tahıl koridoru için Türkiye olarak yapıcı bir rol üstleniyoruz. İstanbul'da planlanan toplantı için Rusya'dan olumlu cevap bekliyoruz. Bu konuları Lavrov'un Türkiye ziyaretinde de gündeme geldi. Onların daveti üzerine Moskova'ya askeri bir heyetimiz gitti. O görüşmelerin yapıcı olduğunu söyleyebilirim. Bu toplantı için tüm tarafların evetdemesi gerekiyor.

Rusya ile görüşmelerle ilgili tüm taraflara, özellikle Ukrayna tarafına ve BM'ye bilgi veriyoruz. Türkiye olarak yapıcı bir rol oynuyoruz, çaba sarfediyoruz. Bu sorunun bir an önce çözülmesi lazım. Rusya'nın beklentileri de ortada. Gemilerin limanlara yanaşması, istediği servisi alabilmesi, Rusya'dan ihraç edilecek tahıl ve gübreyi taşıyacak gemiler için söylüyorum bunu.

UKRAYNA TAHILININ TÜRKİYE'DE SATILDIĞI İDDİASI

Ukrayna tahılının veya herhangi ürünün Rusya ve başka ülke tarafından alınıp illegal şekilde satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de müsaade etmeyiz. Devletimizin kararlılığı tamdır. 

Bakan Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna tahılını Türkiye'de sattığı iddiasına noktayı koydu: Buna müsaade etmeyiz

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ

NATO zirvesi bir limit değildir. Katılım protokolleri imzalansa bile her üye ülkenin iç onay süreci de var. İsveç ve Finlandiya'dan heyetler geldi, teknik düzeyde görüşmeler yapıldı. Biz beklentilerimizi yazılı olarak kendileriyle paylaştık. Daha sonra onlardan bir metin geldi ama biz onu yeterli görmedik. Bizim verdiğimiz metinler üzerinde çalışmalar yapıldı. İbrahim Bey ve Sedat Bey NATO'dan beklentilerimizi açıkça söyledi.

Şu anda o metin üzerinde anlaşılan noktalar var, görüş ayrılığı olan noktalar var. Türkiye olarak bizim beklentimiz açıkça ortada. Bu iki ülke müttefik olmak istiyorsa NATO içinde güvenlik endişelerini karşılamalıdır. Özellikle NATO Zirvesi'nde terörizme odaklanacak bir oturum düzenlenmesini önemli buluyoruz."

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...