Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Haziran 2022 11:44 - Güncelleme : 08 Haziran 2022 12:46

Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesinde kritik mesaj: Tahıl koridorunu uygulanabilir görüyoruz

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü. "Karadeniz'de tahıl koridorunu uygulanabilir görüyoruz" diyen Bakan Çavuşoğlu, "Gemilerin güvenli seyri için tedbirler görüşülmeli" dedi. Rus mevkidaşı Lavrov ise "Ukrayna tahıl ürünlerinin piyasadaki payı sadece yüzde 1. Batı'nın iddia ettiğinin aksine buradan gıda krizi çıkmaz" açıklamasında bulundu.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber
Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesinde kritik mesaj: Tahıl koridorunu uygulanabilir görüyoruz
mevlüt çavuşoğlu,karadenizde tahıl koridoru

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “Yaptığımız görüşmelerde ikili ve bölgesel konuları kapsamlı bir şekilde ele aldık ve verimli görüşmeler gerçekleştirdi. Bölgesel konulardaki gündemimizin başında Ukrayna geliyor. Savaşın müzakereler yoluyla sona erdirilmesi lazım. Müzakereler için üzerimize düşebi yapmaya hazırız” dedi.

KARADENİZ'DE TAHIL KORİDORU AÇILIR MI?

Karadeniz'de tahıl koridoru planı ile ilgili konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye olarak bu planı uygulanabilir görüyoruz" diye konuştu.

"Ukrayna tahılının uluslararası piyasaya ihraç edilebilmesi için çeşitli fikirler ortaya çıktı ve en son BM'nin bir planı var. Bu konuda gemilerin denetlenmesi dahil, BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizma ve işbirliğini içeren bir plandan bahsediyoruz. Biz Türkiye olarak bu planı makul buluyoruz. Tabi Rusya ve Ukrayna'nın da bunu kabul etmesi gerekiyor. Bunun detaylarını görüşmek üzere İstanbul'da bir toplantıya ev sahipliği yapabileceğimizi BM yetkililerine söyledik.

Burada Ukrayna tahıl ürünlerinin ayçiçek ve ayçiçek yağının uluslararası piyasalara ulaştırılması yolunda Rusya'nın ihracatının önündeki engellerin kaldırılması talebini de son derece meşru buluyoruz."

LAVROV: GIDA KRİZİ ÇIKMAZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, "Ukrayna tahıl ürünlerinin piyasadaki payı sadece yüzde 1. Batı'nın iddiasının aksine buradan gıda krizi çıkmaz" dedi. Gemi trafiği için herhangi bir engel oluşturmadıklarını belirten Lavrov, "Karadeniz'de mayınsızlaştırma faaliyetlerine başlamaya hazırız." diye konuştu.

Sergey Lavrov, "Ukrayna tarafı mayınsızlaştırma faaliyetlerine hazırsa biz de hazırız" şeklinde konuşurken, gemi trafiği için bir engel oluşturmadıklarını dile getirdi. 

Ukrayna limanlarına çıkan gemilerin güvenliğini sağlamaya hazırız. 

SURİYE'DE ÇÖZÜM İÇİN ASTANA SÜRECİ

Çavuşoğlu, Suriye'nin toprak bütünlüğünün önemini vurguladıklarını belirtti. 

Rejimin siyasi çözüm istemediğini söyleyen Çavuşoğlu, "Terör örgütlerinin bölgeden temizlenmesi gerekiyor" diye konuştu. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, "Türkiye'nin sınır güvenliği hassasiyetini önemsiyoruz. Uluslararası toplum Suriye'deki şartları ağırlaştırıyor" ifadelerini kullandı. 

Lavrov,  "Bir sonraki toplantı Temmuz'da Nursultan'da yapılacak" dedi.

RUSYA UKRAYNA SAVAŞI

Rus Bakan Lavrov, "Askeri harekatlarımızın hedeflerini kamuoyu çok iyi biliyor ve bu hedeflere ulaşacağız" diye konuştu. 

Bakan Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta ateşkesin sağlanması konusunda "Biz müzakereye dönme konusunda birkaç hafta öncesine göre daha olumlu bir atmosferin olduğunu görüyoruz. Liderler zirvesine ev sahipliği yapmak isteriz" dedi.

RUSYA VE UKRAYNA'YI MEMNUN ETMEK İÇİN HAREKET ETMİYORUZ

Türkiye'nin savaşın başından beri dengeli ve objektif bir politika izlediğini belirten Çavuşoğlu, "Biz Rusya veya Ukrayna’yı memnun etmek için hareket etmiyoruz. Sonuçta biz dengeli bir politika üstleniyoruz. Doğruya doğru, yanlışa yanlış diyoruz. Hangi ülke ne diyecek diye hareket edecek değiliz" dedi.

Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesinde kritik mesaj: Tahıl koridorunu uygulanabilir görüyoruz

Ziyaret çerçevesinde ikili ilişkiler ve bölgesel konuların yanı sıra tahıl tankerlerinin Karadeniz'de güvenli yolculuğu, Karadeniz ve limanlara güvenli giriş-çıkışı ile Rusya ve Ukrayna'nın bu konuda yaşadığı endişeler ele aldı.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...