Tgrt Haber
11 Nisan 2014 13:12

Bakan Çelik'ten 1 Mayıs kutlamasıyla ilgili açıklama

Çelik, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili 'Amaç, hayatlarını Taksim'de kaybedenleri anmaksa sorun yok. Gidip çelenk bırakılabilir' dedi.

Bakan Çelik'ten 1 Mayıs kutlamasıyla ilgili açıklama
faruk çelik, 1 mayıs kutlaması, taksim, çelenk,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bazı  sendika ve sivil toplum kuruluşlarının 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Taksim'de kutlayacakları yönündeki açıklamalarına ilişkin, "Eğer amaç, 1977'de hayatlarını Taksim Meydanı'nda kaybedenleri anmaksa, 1 Mayıs'ta mesaj vermek ve 1 Mayıs'ı emek adına kutlamaksa bunlarla ilgili bir sorun yok. Gidip Taksim'de 1977'de yaşanan olaylardan dolayı çelenk bırakılıp, orada anma yapılabilir" dedi. Bakanlık Reşat Moralı toplantı salonunda, Belçika Krallığı Başbakan Yardımcısı, Sosyal İşler ve Kamu Sağlığı Bakanı Laurette Onkelinx ile bir araya gelen Çelik, gazetecilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı ile ilgili sorularını yanıtladı.
1 Mayıs'ın "emek ve dayanışma günü" olarak hükümet tarafından tatil ilan edildiğini hatırlatan Çelik, önceki yıllarda 1 Mayıs'ın emekçiler için yasaklı bir gün olduğuna işaret etti. Çelik, "Bu yasağı ortadan kaldırdık ve emek, dayanışma günü olarak ilan ettik, bunun yanında da şunu söyledik; (1 Mayıs için Taksim önem arz ediyor, 1977 yılındaki yaşanan olaylardan dolayı). Eğer amaç, 1977'de hayatlarını Taksim Meydanı'nda kaybedenleri anmaksa, 1 Mayıs'ta mesaj vermek ve 1 Mayıs'ı emek adına kutlamaksa  bunlarla ilgili sorun yok, gidip Taksim'de 1977'de yaşanan olaylardan dolayı çelenk bırakılıp, anma yapılabilir" dedi.  
1 Mayıs'ın emeğin dayanışma günü olarak ilan edildiğini yineleyen Çelik, "Asıl olan 1 Mayıs'ta emeğin karşı karşıya bulunduğu sorunları dile getirmek olmalıdır. Yer konusunda veya başka ideolojik çatışmalarla 1 Mayıs'ı eski anlayışlarla gündeme getirmek son derece yanlış" diye konuştu.
"Geliniz çelenginizi bırakınız, 1977 olaylarını anınız, ama müsaade edin de nerede toplumsal büyük gösterilerin yapılacağı konusunda belirlenen yerlerde bunları gerçekleştirelim" diyen Bakan Çelik, şunları kaydetti:
"Ama dünyaya öyle lanse ediliyor ki sanki Türkiye'de toplantı, gösteri yürüyüşleri yapılamıyor. Bunlarla ilgili meydanlar yokmuş gibi. İstanbul'da onlarca meydan var. Gidiniz o meydanlarda yapınız. Buna bir engel söz konusu değil. Umarım sendikalar, sivil toplum kuruluşları 1 Mayıs'ı gerçekten emeğin hak arama günü olarak kutlarlar ve emeğin sorunlarını dile getirmeye yoğunlaşırlar. Aksi takdirde diğer olumsuz bakış açılarının, nelere mal olduğunu dünden bugüne hepimiz biliyoruz. Umarım barış içerisinde amacına uygun bir şekilde 1 Mayıs kutlanır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...