Tgrt Haber
13 May 2014 18:35

Bakan Davutoğlu, 'Kırım bizim için çok önemli'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Kırım'da her bir Tatarın, soydaşımızın, kardeşimizin geleceği, istikbali bizim en önemli kaygımızdır" dedi.

Bakan Davutoğlu, 'Kırım bizim için çok önemli'
ahmet davutoğlu, kırım, ukrayna,

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım'daki Tatarların istikbalinin Türkiye'nin en önemli kaygısı olduğunu belirterek, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun asırlarca burada yaşayan Türklerin lideri olarak her an Kırıma gidebilmesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, mart ayındaki referandumun ardından Ukrayna'dan Rusya'ya bağlanma kararı alınan Kırım'a girmesi Moskova yönetimince yasaklanan Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nu Dışişleri Bakanlığı'nda kabul etti. Kırımoğlu ile sürekli temas halinde olduklarını söyleyen Davutoğlu, "Bu kritik süreçte yaşanan her gelişmeyi biz Tatar soydaşlarımızla istişare etmeyi zaruret olarak görüyoruz. Önemli olan Ukrayna'daki krize barışçıl yollarla, diplomasi yoluyla, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde çözüm bulunmasıdır" dedi. Davutoğlu, Türkiye'nin baştan beri politikasının hep ilkeli olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti: "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, uluslararası hukuka saygı ve tabii bütün bu çerçeve içinde de bizim için en önemli unsur Tatar Türklerinin Kırım'daki mevcudiyetinin teminat altına alınması, korunması ve oranın asli sahipleri olarak, eşit vatandaşları olarak Ukrayna içinde siyasi, ekonomik, kültürel haklarını muhafaza ederek yaşamalarıdır. Bu bizim için en temel meseledir. Onun için de her zeminde, BM'de, AGİT'te, AB'de, Avrupa Konseyi'nde, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda çabalarımızı sürdürdük. Kırımoğlu, bu süreç içinde dünyada Kırım davamızı anlatabilmek için çok ciddi çaba sarf etti."
Davutoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov'un da Kırım'da sükunet ve barış için çok doğru politikaları anlatabilmek adına büyük çaba gösterdiğini söyledi. Davutoğlu, "Bir kez daha dünyanın her yerine yayılmış Tatar soydaşlarımıza, Türkiye'deki Kırım kökenli vatandaşlarımıza, Kırım'da yaşayan Tatar Türklerine şu mesajı iletmek isteriz ki Kırım'da her bir Tatarın, soydaşımızın, kardeşimizin geleceği, istikbali bizim en önemli kaygımızdır. Bu konuda Türkiye olarak her zaman her türlü diplomatik, insani, siyasi çabayı vermeye devam edeceğiz. Son olarak Avrupa Konseyi toplantılarında da bu konuyu dile getirdim. Kırımoğlu asırlarca Kırım'da yaşayan Türklerin lideri olarak her an Kırım'a gidebilmelidir" diye konuştu. Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise işgal altında olduklarını söyleyerek, "Ama bizim sayımız o kadar az ki biz işgalcilerle savaş yürütmek durumunda değiliz" dedi. "Geleneksel olarak kendi haklarımızı korumak için çabalar sarf edeceğiz tabi" diyen Kırımoğlu, şunları kaydetti: "Bizim usulümüz hep demokratik usuller. Burada en zor durum şu ki işgalciler Kırım Tatarlarını mecburen Rus vatandaşı yapmak istiyorlar. Rus vatandaşı olmayacak olsan sana iş de vermeyecekler, sana yabancı vatandaş muamelesi yapacaklar. Şimdi işgalcilerin gözünde yabancı olmaya tahammül etmeyeceğiz tabii." Kırımoğlu, son yaşanan olaylarda Türkiye'nin önemine dikkati çekerek, "Bizim Türkiye'den çok ümidimiz var. Bugüne kadar atılan adımlar, hem Ukrayna tarafından hem Kırım halkı tarafından büyük memnuniyetle karşılanıyor" ifadesini kullandı. Kırımoğlu, ziyaretinin amacının da bu sorunları çözmek ya da kolaylaştırmak için neler yapılması gerektiğini müzakere etmek olduğunu söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...