Tgrt Haber
18 Haziran 2017 21:27

Bakan Soylu: 15 binin üzerinde istihdam sağlanacak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sadece terörle mücadele ile bu meseleyi bitirmiyoruz. En önemli adımlardan biri de Başbakanımızın Diyarbakır'da açıkladığı 23 ilin cazibe merkezi olması projesidir. Bu terörle yaptığımız mücadeleden daha önemli bir projedir." dedi.

Bakan Soylu: 15 binin üzerinde istihdam sağlanacak
bakan soylu, süelyman soylu, istihdam,

AK Parti Genel Merkez Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığınca  başlatılan "Gönül Köprüsü" projesi kapsamında AK Parti Genel Başkan Yardımcıları  Hayati Yazıcı ve Fatih Şahin ile Van'a gelen Soylu, Van Ticaret ve Sanayi Odası  ve
Ankara Sanayi Odasınca düzenlenen "Sivil Toplum Van Buluşması" toplantısına  katıldı.
 
Soylu, burada yaptığı açıklamada, proje kapsamında kentlerin  kardeşliğini pekiştirecek toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile  getirerek, kentlerin potansiyellerini harekete geçirmeye çaba gösterdiklerini  söyledi.
 
Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu kentlerinde, uzun yıllardır  yarına dair umutların, birileri tarafından terörle örtülmeye çalışıldığını  vurgulayan Soylu, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Şırnak, Kars, Tunceli, Bitlis  gibi illerin büyük medeniyet merkezleri olduğuna işaret etti.
 
"Van'a bu yıl 60 bin İranlı turist geldi"
 
Bölgedeki şehirlerin kendileri adına medeniyet değerleri olan,  kuvvetlerini, güçlerini her daim muhafaza eden, ticaretin, kültürlerin, bilimin  merkezleri olduklarını belirten Soylu, şöyle dedi:
 
"Biz burada yeni bir şey keşfetmiyoruz, şehirlerin üzerindeki oyunu,  topraklarımızın üzerini verimli olmasın diye örtmek isteyenlerin üzerindeki  toprağı kaldırıyoruz. Van ve buradaki komşu iller kalkınacak. Buralar tek ayaklı  kalkınma merkezleri değildir. Geçtiğimiz yıl Nevruz'da Van'a 40 bin İran'dan  turist geldi. Bu yıl 60 bin. Şu anda otellerin doluluk oranı yüzde 60. Ramazandan  önce yüzde 100'dü. Bu Diyarbakır'da da böyle. Geçtiğimiz yıl bir milyon turist bu  sene 1,5 milyona ulaşacak."
 
Soylu, tarihi yapılarıyla bilinen Diyarbakır'ın Sur ilçesinin terör  örgütü tarafından yakıldığını, yıkıldığını, tarihin heder edildiğini anımsattı.
 
Türkiye'nin coğrafyasıyla, denizleriyle, boğazıyla, Ortadoğu, Avrupa  ve Balkanlar arasındaki konumuyla büyük bir zenginliğe sahip olduğunu belirten  Soylu, ülkenin birlik, beraberlik ve kardeşliğinin kendisi için hepsinden önce  geldiğini vurguladı.
 
"Güzel Cumhuriyetimizi kurduğumuz günden bu yana ülkemizin birliğine,  beraberliğine, kardeşliğine saldırdılar." diyen Soylu, toplumun hiçbir bölümünün  bu ülkede birlik ve beraberlik içinde bu ülkeyi yönetme konusunda rahat  bırakılmadığını dile getirdi.
 
"Ülkede birlik, beraberlik ve kardeşlik olmasın istediler"
 
1960 darbesinin Türkiye'de çok partili bir hayatı bitirmek için  yapıldığına inananlardan biri olmadığını bildiren Soylu, şu açıklamalarda  bulundu:
 
 "Cumhuriyet ülkenin her birimini birleştirdi, herkesi bir araya  getirdi. 1950 yürüyüşü de böyle oldu. Bu güzel ülke birliktelikle adım atarken  1960 darbesinde ülkenin bütün birikmişliğini, birlik ve beraberliğini tasfiye  etmeye çalıştılar ve başardılar. Ne zaman yükseldik başımıza musibet getirdiler.  Çünkü birlik, beraberlik ve kardeşlik olmasın istediler. Cumhurbaşkanımızın  liderliğinde kurulan AK Parti bu adımı attı. Getirmedikleri, engellemedikleri iş  kalmadı. Yakın tarihimizde yaşadık. En son 15 Temmuz'u birlikte yaşadık. 6-7 Ekim  olaylarını, 17-25 Aralık darbesini, Gezi olaylarını yaşadık. İstedikleri net, bu  ülke ayakları üzerinde durmasın. Kendi iddiasını iradesini ortaya koymasın.  Demokratik ortamda herkesin kendisini rahatça ifade ettiği ülke olmasın. Birliği  ve beraberliği ile uğraşılsın, sağcı-solcu, Türk-Kürt densin, ayakta duracak  takati kalmasın ve onu istediğimiz gibi yönetebilme kabiliyetine sahip olalım  anlayışı içinde oldular."
 
Ülkede birliği sağlamak isteyenlerin tasfiye edilmesi ve toplumda  itibarsızlaştırılması için ellerinden geleni ortaya koyduklarını ama bunu  başaramadıklarını söyleyen Soylu, bunu yaparken insanların tarih, medeniyet,  inanç birliğini gözardı ettiklerini aktardı.
 
"Cazibe merkezleri projesi terörle mücadeleden daha önemli"
 
İçişleri Bakanlığı olarak, yıllardır ülkenin hedeflerinden alıkoymaya  çalışan terörü tasfiye etmek için çaba gösterdiklerini ifade eden Soylu,  geçtiğimiz yıl ilk 6 ayda terör örgütüne 478 kişinin katıldığını, bu rakamın bu  yıl ilk 6 ayda 47'ye düştüğünü açıkladı.
 
Aldıkları bütün önlemler, milletin desteği ve belirledikleri  hedeflerle bugünlere geldiklerini kaydeden Soylu, şöyle devam etti:
 
"Sadece terörle mücadele ile bu meseleyi bitirmiyoruz. En önemli  adımlardan biri de Başbakanımızın Diyarbakır'da açıkladığı 23 ilin cazibe merkezi  olması projesidir. Bu terörle yaptığımız mücadeleden daha önemli bir projedir.  Buralar huzur, kültür şehirleridir. Doğu ve Güneydoğu Türkiye'nin yeni sıçrama  merkezleridir ve bu bizim iddiamızdır. Bunu gerçekleştireceğiz. 23 cazibe  merkezinin getirdiği açıktır, 361 binin üzerinde istihdam. Terör örgütünün  istismarını, terör örgütü üzerinden Türkiye'de güç devşirmek isteyenlerin  istismarını bunu gerçekleştirerek bertaraf edebiliriz. Bizim en önemli gücümüz  insan kaynağımızdır, inci gibi çocuklarımızı işlemeliyiz." ifadelerini kullandı.
 
Rutin çalışarak, 7-8 saat uyuyarak Türkiye'yi en büyük 10'uncu ekonomi  haline getiremeyeceklerine dikkati çeken Soylu, rutinin dışına çıkılması,  yaşanılan sıkıntıların gelecek nesillere aktarmasının önlenmesi için çaba  gösterilmesi gerektiğini söyledi.
 
"Çocuklarımızı koruyamıyorsak bu işi neden yapıyoruz"
 
Soylu, Bakanlık olarak en çok önem verdikleri meselelerden birinin de  belediyeler olduğunu vurgulayarak, bu anlamda güzel çalışmalara imza atıldığını,  kaymakam ve valilerin görevlendirildikleri bölgelerden hiç ayrılmayacakmış gibi  asfalt döktüğünü, park yaptığını, kanalizasyon döşediğini dile getirdi.
 
Bu iklimin bozulmasına izin vermeyeceklerini belirten Soylu, şu  değerlendirmelerde bulundu:
 
"Geçtiğimiz günlerde teslim olan 20 tane kızımızın her biri 12-13  yaşında zorla dağa götürülmüş. Biz neden bu görevi yapıyoruz? 780 bin  kilometrekare içinde bir annenin dizi dibinde büyümesi gereken kızı  koruyamıyorsak neden bu işi yapıyoruz? Bir baba akşam eve gittiğinde yorgunluğunu  kızına sarılarak almayı düşüneceği yerde acaba kızım nerede diye düşünürse biz  neden bu işi yapıyoruz? Derik'teki, Nusaybin'deki küçük çocukları gördük. O  çocukları hedefleriyle buluşturmaktır iddiamız. Kandil'de 13-14 yaşındaki  çocukları karşılarına alarak fiziklerine göre sen etek giyeceksin, sen pantolon  giyeceksin diye onları taciz ettikten sonra bir daha evlerine dönmemelerini  isteyen bir akılla, bedeli ne olursa olsun, insanlık adına, bu ülkede çocukların  hayallerinin gerçek olması adına mücadele etmezsek Allah bu dünyada da öteki  dünyada da bunun hesabını sorar."
 
"15 binin üzerinde istihdam sağlanacak"
 
Türkiye'nin önünde çok önemli bir sürecin olduğunu, 2019'daki yeni  sisteme geçmek için önemli bir merhale katedeceklerini anımsatan Soylu, yeni  sistemle birlikte 5 yılda yaptıklarını 2 yılda yapabilen bir anlayışın ortaya  konulacağını aktardı.
 
Cazibe merkezleri projesinin de bölgede çok önemli yatırım iklimi  oluşturacağını bildiren Soylu, konuşmasını şöyle tamamladı:
 
"Şu anda ciddi bir yatırım talebi var Kalkınma Bakanlığına. 15 binin  üzerinde istihdam sağlanacak. Burada kalmaz bu. Sadece bu alanda oluşan  sinerjiyle bu yüzde 50 artar. Teröre güç kaybettireceğiz, yerel hizmetlerimizle  halkımızı buluşturacağız, özel sektör yatırımlarını en iyi şekilde buralara  taşıyacağız. En iyi şekilde bizim buraların tarihine uygun şekilde ilmi  yükseltmemiz lazım, terörün değil ilmin, ticaretin, turizmin konuşulduğu,  herkesin kendine cazibe gördüğü alanı ülkemizle bütünleştirmeliyiz. Kendimizden  vazgeçmeliyiz ama birliğimizden, beraberliğimizden kardeşliğimizden asla  vazgeçmemeliyiz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...