Tgrt Haber
09 Mart 2015 01:17

Başbakan Davutoğlu'ndan 'tuzluk' açıklaması!

Geçtiğimiz hafta ABD’de yoğun temaslar gerçekleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Başbakan Davutoğlu'ndan 'tuzluk' açıklaması!
Davutoğlu, tuzluk partisi

İşte Başbakan Davutoğlu’nun açıklamaları:

MESELE SURİYE'Yİ AŞTI

Suriye konusunda BM’den yeni bir karar çıktı. Bundan sonra Suriye’de yeni bir gelişme olur mu?

Suriye meselesi artık Suriye’nin meselesi olmaktan çoktan çıktı. Bölgesel bir hal aldı. Uluslararası toplum, ‘bölge ülkeleri bu işle ilgilensin’ noktasındaydı. Ama şimdi özellikle Paris saldırısı ve son atmosfer şu mesajı verdi “Suriye konusu çözülmezse Avrupa’da da dünyada da başka sorunlara yol açacak.” Şimdi Suriye konusunda “Nerde hata yaptık” noktasına geldiler. Bundan sonra bir hareketlilik olacağı doğal. Ne yapılması gerektiğine sıra gelirse o zaman Türkiye’nin söyleyeceği çok şey var.

ELEĞİMİZDEN TUZLUK GEÇEMEZ

AK Parti’ye milletvekilliği için başvuranların yüzde 50’sinin paralel yapıya yakın olduğu iddia ediliyor?

Öncelikle böyle bir veri nereden geldi ona bakmak lazım. Böyle bir şey mümkün değil. Aday adaylığı herkese açık, demokratik bir haktır. Ama aday olarak seçilmek partinin karar vereceği bir iştir. Aday adaylığından adaylığa geçişte en kurumsal çalışan parti AK Parti’dir. Temayüller yapılır. Bahsettiğiniz kişilerin temayüllerden geçmesi mümkün değil, hadi geçti diyelim, alt komisyon var, sonrasında üst komisyon var, sonrasında da biz varız. Bu süzgeçlerden sonuç almaları mümkün değil. İllerde sivil toplum kuruluşları arasında da bir temayül yapacağız. Tuzluklar bu süzgeçlere takılırlar.

Tuzluklar bu süzgeçlerden geçemeyecek kadar büyük nesnelerdir. Onlar kendilerini belli ederler, buralardan geçemezler. Elekten tuzluk geçmez merak etmeyin. Gerekli tedbirleri aldık. Ben ayrıca paralel yapının HDP, CHP ve MHP’de kendine yer aradığını düşünüyorum. Her üç parti ile de paralel yapının ilişkisi var. Bu da doğal bir durumdur. CHP yüzde 35 alırsa, HDP yüzde 10 alırsa  yüzde 45 yapıyor. Üzerine de MHP’yi koyun. Böyle bir dizayn yapılmış. Kılıçdaraoğlu’na da bunun için yüzde 35 hedefi koydular. Ve o da bu tuzağa düştü.

AK PARTİ GÜL'ÜN EVİ

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adaylığı konusunda ne söylersiniz?

Olağanüstü kongrede, siyasi ahlak üzerine atıfta bulundum. Kurallar, normlar, değerler doğru inşaa edilirse, kişiler gider ama değerler kalır. Bu değerlerden en önem verdiğim ise vefadır. Sayın Abdullah Gül partimizin kurucusudur, herhangi bir kurucu da değildir. AK Parti’nin ilk başbakanıdır. Takdir Sayın Gül’ün kendisinindir. Bence davet dışarıdan birine yapılır. Burası onun kendi evidir.

TAMAMEN BİR ALGI OPERASYONU

CHP’yi kapatma davası iddialarına ilişkin neler söylersiniz?

Böyle bir iddianın zemini yok. Tamamen bir algı operasyonudur. Türkiye’de otoriterleşme eğilimi artıyor imajı çizmek için 'CHP ve MHP kapatılacak, HDP de barajı aşamayacak' şeklinde insan aklının almayacağı bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Böyle birşey mümkün mü? Bu, karşılığı olmayan birşey. Hukuki olarak bunun temeli yok. Eğer böyle bir adım varsa CHP ve MHP’den önce bunu engelleyecek olan biziz. Ama CHP’nin şunu kendine sorması lazım, madem parti kapatmaya karşısınız, 2010 referandumunda partilerin kapatılmasını tümüyle yasaklayan düzenlemeye neden destek vermediniz? CHP, ‘başka partiler kapatılsın biz iktidara gelelim’ diyor.

PARTİLERE AÇIK ÇAĞRI

Şimdi biz de diyoruz ki, hiçbir parti kapatılmasın. Parti kapatma yeni Türkiye’de mümkün değil. Buradan çağrıda bulunuyorum; parti kapatmayı tümüyle yasaklayan o anayasa maddesini dört parti olarak haftaya Meclis'e sunalım ve bir oturumda bu işi bitirelim. Spekülasyonlar da sona ersin. İç Güvenlik yasa tasarısı görüşmeleri devam ediyor. Ama bir ara veririz bu iş için. Talimat verdim Grup Başkanvekillerimize ''dört parti biraraya gelelim hemen bu hafta bu meseleyi çözelim.'' bu açık çağrımdır.

TÜRKİYE KARŞITI LOBİLER VAR

Bakın özellikle  vurgulamak istediğim birşey var, yabancı yatırımcılar ve onların Türkiye analistleri ile konuşuyoruz. Onlara “Siz Türkiye’yi iyi takip ediyorsunuz, geçen hafta Cumartesi günü Türkiye’de ne oldu bana söyler misiniz?” dedim. Kendi aralarında tartışıyorlar. Hiç biri bilemedi. ‘Bakınız, Cumartesi günü Türkiye’de 30 yıldır devam eden çatışmayı sona erdirecek silah bırakma çağrısı yapıldı. Bundan hiçbirinizin nasıl haberi olmaz’ dedim. Ekonomik analiz yaparken her türlü açıklamayı değerlendirme ölçütü olarak kabul ediyorsunuz ama Türkiye’de 30 yıldır akan kanı bitirecek bu açıklama sizin radarınıza girmiyor.

TARİHİ ÇAĞRIDAN HABERSİZLER

Benzer silah bırakma çağrısı Kolombiya, Srilanka’da, Filipinler’de yapıldığında dünyada birinci haberdi. Niye Türkiye’deki böyle olumlu haberler radarınıza girmiyor. Ama CHP ile ilgili temelsiz iddialar hemen gündeminize gelebiliyor. Çözüm süreci ile Türkiye’nin yatırım güvenliği artmıştır. Sadece savunma konsepti dahilinde bu sorun nedeniyle yaptığımız harcama 500 milyar dolardır. Bunların hiç birinden haberleri yok. Neden, çünkü bunun da arkasında Türkiye karşıtı uluslararası lobiler var. Normalde Cumartesi günkü çağrının bizim kredi notumuza ve görünümümüze hemen etki etmesi lazımdı.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...