Tgrt Haber
24 Eylül 2014 12:04

Başbakan Yardımcısı Akdoğan'dan gündeme ilişkin açıklamalar

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 'Terörle daha kapsamlı, ortak bir mücadele, bir dayanışma zemini üretilmesi için baskı yapan ülke Türkiye'dir' dedi.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan'dan gündeme ilişkin açıklamalar
Başbakan Yardımcısı, Yalçın Akdoğan,

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Terörle mücadelede dayanışma arayışı içinde olan, ortak mücadele arayışı içinde olan, hangi terör örgütü olursa olsun, Türkiye'dir. Terörle daha kapsamlı, ortak bir mücadele, bir dayanışma zemini üretilmesi için baskı yapan ülke biziz. Bu noktada da daha kapsamlı bir işbirliği geliştirilmesi gerektiği anlaşılıyor, yeni ortaya çıkmış bölgedeki terör örgütlerine karşı da. Ama bunun yöntemi, usulü nedir? İşbirliği mutlaka olacaktır. Bu konuda herkes hem fikir" dedi.
Akdoğan, askeri işbirliğinin farklı yöntemleri olduğunu belirterek, "Kurşun sıkacak mısınız sıkmayacak mısınız başka bir şeydir, askeri olarak işin içinde olmak başka bir şeydir. Farklı yöntemlerle askeri operasyonun içinde yer alabilirsiniz. Teorik olarak söylüyorum. Bu ne olmalıdır, ne kadar olmalıdır, bunlar birtakım değerlendirmeler neticesinde verilebilecek kararlardır. Türkiye, şuraya kadar işin içinde olur veya olmaz şeklinde bir şey söylemem doğru olmaz" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Türkiye’nin IŞİD'e karşı tutumu çok öncesinden belliydi. Yani daha önceki yıllarda terör örgütü olarak Bakanlar Kurulunca kabul edilmiş. IŞİD'in terör örgütü olduğunu deklare etmiş bir hükümet var. Türkiye’nin bu örgüte dönük tavrı, pozisyonu burada bir bulanıklık yok. Son dönemde, 'işte işbirliği, destek var', bunlar çok ucuz medya manipülasyonlarıdır" dedi.
Akdoğan, "Bir tarafta siz 140 bin Kürdü kabul etmişsiniz, kapınızı, gönlünüzü açmışsınız. Bir taraftan da içeride birileri habire gerilim üretiyor. Bunlar (çözüm süreci) süreç açısından doğru şeyler değil, sürecin ruhuna uymuyor. Eski Türkiye manzarasıdır, bir eski bir milletvekilinin taş atması. Bu nasıl bir nankörlüktür? Karşıdaki insanı bağrına basan Mehmetçiği siz öbür tarafta taşlayacaksınız, bu çok büyük bir nankörlüktür. Siyasetçi taş atar mı? Siyasetçi fikrini ortaya koyar. Fikri bazen kaya gibi sert olur ama taş atmaz, kurşun sıkmaz" diye konuştu.
İki tezkere olabilir
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Tek tezkere mi olsun, iki tezkere mi olsun, yeni bir muhteva mı olsun bu değerlendirilen bir konu. Sayın Başbakanımız muhtemelen bunun yine iki tezkere şeklinde olabileceğini söyledi. Ama belki biraz daha muhtevası yeniden ele alınabilir. Yani tek bir örgütü tanımlanak yerine farklı örgütleri de işin içine katabilecek bir şekilde muhteva kazandırılabilir. Bu çalışma şu anda daha tamamlanmadı" dedi.
Akdoğan, "Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu düşünceler Türkiye Cumhuriyeti devletinin düşüncesini, görüşünü yansıtır. Oradaki vurgu da teröre karşı ortak mücadele hasasiyetini yansıtmaktadır, bu işbirliğinin önemini yansıtmaktadır, Türkiye'nin buna açık olduğunu yansıtmaktadır" diye konuştu.
Yabancı savaşçılar
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Türkiye'nin "yabancı savaşçılar" olarak adlandırılan konuyla ilgili elinden geleni yaptığını belirterek, "4 ayda 479 şahıs şüpheli görülmüş bunlardan 445 ile mülakat yapılmış bunların 107'si ülkeye sokulmamış. Bütün bu kontrollerde 6 bin kişi bloke edilmiş, bin kişi sınır dışı edilmiş" dedi.
Çözüm süreci
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, çözüm sürecine ilişkin, "Bölgede bu süreçte yol kesme, adam kaçırma, makine yakma, haraç alma vesaire birtakım şiddet ve asayiş olayları var. Bunları biz süreç var diye görmezden gelelim yaklaşımı içinde hiç olmadık. Ama bunlar kırılganlık üreten konular" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...