Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Ocak 2014 14:03

'Batıkent-Sincan ile Kızılay-Çayyolu hatları açılışa hazır'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Batıkent-Sincan ile Kızılay-Çayyolu metro hatlarındaki inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve açılışa hazır olduklarını söyledi.

'Batıkent-Sincan ile Kızılay-Çayyolu hatları açılışa hazır'
ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı, lütfi elvan, Batıkent-Sincan ile Kızılay-Çayyolu hatları açılışa hazır,

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Marriot Otel'de düzenlenen 6. Büyükelçiler Konferansı'nda bakanlığının çalışmaları ve projeler hakkında büyükelçilere bilgi verdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak son 11 yılda 161 milyar liralık yatırım yaptıklarını anlatan Elvan, bu yatırımların 100 milyar lirasının karayolu, 30 milyar lirasının demiryolu 20 milyar lirasının da haberleşme sektöründe yapılan yatırımlar olduğunu söyledi. Elvan, bu süreçte denizyolu sektörüne 2,6, havayolu sektöründe ise 8,8 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Ro Ro seferleri hakkında bilgi veren Elvan, "Ro Ro seferleri, özellikle karayolu taşımacılığı Türkiye açısından büyük önem arz ediyor. Yılda aşağı yukarı 1 miyon 250 binin üzerinde araç dünyanın değişik ülkelerine karayolu ile taşımacılık gerçekleştiriyor. Ancak Ro Ro seferlerine baktığımızda artış olmasına rağmen istenilen düzeyde değil. Özellikle bu noktada siz büyükelçilerin tavsiyelerine ihtiyacımız var. Biz Ro Ro seferlerini nasıl ve ne şekilde geliştirebiliriz. Avrupa ülkelerinde yoğun bir kota uygulaması ve tır şöferlerine uygulanan baskılar sıkıntılara neden oluyor. Avrupa'nın son yıllarda ekonomik açıdan da zor duruma düşmesinden dolayı taşımacılık sekötrüne doğru bazı ülkelerde kayış söz konusu. Bu da önümüzdeki yıllarda bizim, Avrupa'daki karayolu taşımacılığında bazı dar boğazlara gireceğimizin işareti olabilir. Bu nedenle Ro Ro seferlerini hangi ülkelere yapabiliriz, nasıl geliştirebiliriz. Bu konuda birlikte düşünmemiz ve karar vermemiz gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu. Ro Ro seferlerini 2012 yılında 119 bin tır kullanırken geçen yıl bu rakamın 400 bini aştığına dikkati çeken Elvan, "Bu da bir anlamda Avrupa' da yaşanan sıkıntıların göstergesi diye düşünüyoruz. Ama bunu birlikte müzakere edelim" dedi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün önemli projelerden birisi olduğuna dikkati çeken Elvan, 320 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kulesine sahip köprü olacağını, 59 metre genişliğiyle dünyanın en geniş asma köprüsü olacağını, 8 hattın karayolu için, 2 hattın da demiryolu için tahsis edileceğini, bin 408 metre ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü konumunda olacağını söyledi. Batıkent-Sincan ile Kızılay-Çayyolu metro hatlarının inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve açılışa hazır olduklarını anlatan Elvan, Tandoğan-Keçiören metro hattının ise yıl sonunda tamamlanacağını bildirdi. İstanbul'a yapılacak Yeni Havalimanı projesinin kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Elvan, havayolu trafiğinin ağırlık merkezinin Türkiye ve civarı olacağını ifade etti. Yeni havalimanının 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını anımsatan Elvan, yapımı 10 milyar avro tutacak yeni havalimanının kira gelirinin 22,1 milyar avro olacağını dile getirdi. 4A uydusunun şubat ayında uzaya fırlatılacağını anımsatan Elvan, 4B uydusunun ise haziranda uzaya fırlatılmasının planlandığını söyledi. Elvan, Türksat 5A uydusunun üretiminde yerli katkı oranının yüzde 25, Türksat 6A uydusunda ise yüzde 50'nin üzerinde olacağını anlattı. İstanbul'daki limanların kapasitesinin üzerinde hizmet vermeye çalıştığına dikkati çeken Elvan, Filyos Limanı'nın yapımıyla buradaki yükün bir kısmının Filyos Limanı'na kaydırılacağını kaydetti. Filyos Limanı'ndan Orta Anadolu'ya, Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi'nin belirli bir kesimine hizmet verileceğini ifade eden Elvan, projenin Batı Karadeniz Bölgesinin gelişmesi açısından çok önem verdiklerini bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...