Tgrt Haber
24 Ağustos 2021 13:55

BBC Türkçe tepkilerin odağı oldu! BBC’nin yalan haberi ne? BBC hangi haber için özür diledi?

İngiliz medya kuruluşu BBC'nin Türkçe sitesi, Pakistan ve Türkiye’yi odak noktasına alarak bölgelerde göçmen merkezleri kurulacağı yönünde asılsız haber yaptı. Yapılan yalan haberlere tepkiler yağarken BBC Türkçe’den kısa sürede özür mesajı geldi.

BBC Türkçe tepkilerin odağı oldu! BBC’nin yalan haberi ne? BBC hangi haber için özür diledi?
fahrettin altun,bbc türkçe,yalan haber,mevlüt çavuşoğlu

İngiltere Savunma Bakanı, bir makalesinde dile getirdiği göç merkezleri ile ilgili yazısı gündeme oturdu. İngiltere Savunma Bakanı’nın Afgan sığınmacılarla ilgili yazdığı makale, BBC Türkçe tarafından çarpıtılarak "Pakistan ve Türkiye'de göçmen merkezleri kurulacak" şeklinde verildi. Yapılan yalan haberin ardından büyük tepki toplayan İngiliz medyası, kısa sürede özür ve düzeltme metni yayımladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yapılan yalan haberlere tepki göstererek dezenformasyon olduğunu vurguladılar.

BBC ÖZÜR DİLEDİ, MUHALEFET DİRETMEYE DEVAM EDİYOR

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabıdan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “İngiltere Savunma Bakanı’nın ‘olmayan ifadeleri’ üzerinden hükümetimize saldıranları üzecek bir haberimiz var! Başta BBC Türkçe olmak üzere bu yalanı dolaşıma sokan medya kuruluşları biz yalanlarını ortaya çıkarınca ilgili paylaşımlarını sildiler. Bu iyi fakat…” diyerek tweet dizisine devam eden Altun, dün gece bir kez daha hepimizi şaşkına çeviren bir olay yaşadıklarını ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın “yalan terörü” dediği dezenformasyonun ne denli yıkıcı ve yanıltıcı olabileceğini bir kere daha gördüklerini ifade etti.

BBC Türkçe tepkilerin odağı oldu! BBC’nin yalan haberi ne? BBC hangi haber için özür diledi?

“Ne oldu gelin hep birlikte bakalım” diyerek sözlerine devam eden Fahrettin Altun, “İngiltere Savunma Bakanı Wallace, Mail On Sunday için Afganistan ile ilgili bir makale kaleme aldı. Makalede “We will establish a series of processing hubs across the region outside Afghanistan for those Afghans we have an obligation to bring to this country” ifadesi geçiyordu. Yani Wallace, makalesinde “İngiltere’ye getirmekle yükümlü olduğumuz Afganlar için Afganistan dışındaki bölgede bir dizi merkez kuracağız” diye bir cümle kuruyordu. Makalenin hiçbir yerinde “Türkiye” geçmiyor, ima dahi edilmiyordu. Ne var ki İngiliz Bakanın makalesi Türkiye karşıtlığı ile maruf bazı yabancı medya kuruluşları tarafından çarpıtıldı. Ve bu makale, “İngiltere, Pakistan ve Türkiye’de mülteci merkezleri kuracak” şeklinde sunuldu. Dediğimiz gibi, Bakan hiçbir şekilde Türkiye dememişti oysa! Kasıtlı bir şekilde yapılan bu çarpıtmaya çok geçmeden Türkiye’deki muhalefet sahip çıktı. Makalenin tek bir kelimesini dahi okumadan bu yalana dört elle sarılıp hükümetimize saldırmaya başladılar. Olayın aslına hiç bakmadan canla başla bu iftirayı yaymak için uğraştılar. Dışişleri Bakanlığımız, hızla aşağıdaki açıklamayı yaptı ve söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu. Fakat ne yazık ki muhalefet yalan ve iftirada ısrar etmekten vazgeçmedi. Bir kere de biz ifade edelim, böyle bir talep yok, talep gelse dahi bunu asla kabul etmeyiz. Yalan kötüdür, yalan tehlikelidir. Yalandan medet umanlara diyoruz ki, yalanla abad olunmaz, ancak rezil olunur. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Biz her şartta gerçeği, doğruyu, hakkı ve hakikati söyleyeceğiz.” İfadelerini kullandı.

BBC Türkçe tepkilerin odağı oldu! BBC’nin yalan haberi ne? BBC hangi haber için özür diledi?

Yalan haberi yayınlayan BBC Türkçe de olayın anlaşılmasından hemen sonra geri adım attı. Yayınladığı yalan haberi sosyal medya hesabından silen İngiliz basını, internet sitesinde ise güncelledi. BBC Türkçe, İngiliz medyasındaki ifadelerin bakanın açıklaması olmadığını, gazetelerin yorumu olduğunu vurgulayarak okuyucularına özür mesajı yayımladı.

“TÜRKİYE’DE MUHALEFET BU DURUMA DÜŞMEMELİ”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uruguay Dışişleri Bakanı Francisco Bustillo ile ortak basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye'deki iltica merkezi" iddialarına yönelik yöneltilen soruları yanıtladı. Muhalefetin bu yalan haber nedeniyle bakanlığımıza saldırdığını ve İngiliz yönetimini hedef aldığını belirten Bakan Çavuşoğlu, “Türkiye'de muhalefet bu duruma düşmemeli. Haberin doğru olup olmadığını muhalefet teyit edebilirdi. BBC hatasını anladı tweetini sildi. Fakat o BBC'nin tweetini alıntılayan genel başkanların tweeti duruyor." ifadelerini kullandı.

BBC Türkçe tepkilerin odağı oldu! BBC’nin yalan haberi ne? BBC hangi haber için özür diledi?

Ayrıca Bakan Çavuşoğlu, bugüne kadar Afganistan'dan 1404 kişiyi tahliye ettiklerini ve bunlardan 1061'inin Türk vatandaşı diğerlerinin farklı ülkelerin vatandaşları olduğunu belirtti. Bakan Çavuşoğlu, "Şu anda 200 civarında dönmek isteyen vatandaşımız var" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...