Tgrt Haber
11 Ocak 2014 08:14

Bozdağ'dan 'Anayasa değişikliği' çağrısı

Bozdağ, muhalefete 'İktidarın, ana muhalefetin, diğer muhalefet partilerimizin biraraya gelip yeni bir HSYK yapısı ve Anayasa değişikliği ile ilgili çalışmayı yapmaya varız' çağrısında bulundu.

Bozdağ'dan 'Anayasa değişikliği' çağrısı
adalet bakanı, bekir bozdağ, anayasa değişikliği, çağrısı,

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, muhalefete, "Türkiye'nin bu sorunları yaşamaması, bir daha benzer tartışmaların içine girmemesi için iktidarın, ana muhalefetin, diğer muhalefet partilerimizin biraraya gelip yeni bir HSYK yapısı ve Anayasa değişikliği ile ilgili çalışmayı yapmaya varız. Komisyonda bu teklifteki pek çok husus sizin katkınızla değişecektir" çağrısında bulundu. Milletvekilleri, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklif üzerinde, devam eden usul tartışması konusunda görüşlerini dile getirdi. AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, Komisyon Başkanı Ahmet İyima'yı, usule uymaya davet etti. Usul hakkında sadece komisyon üyesi milletvekillerinin konuşabileceğini belirten Özel, komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin, Başkanlık Divanı üyesinin ceketine kadar karışmasının usule uygun olmadığını kaydetti.
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, daha önce Meclis'te, Milli Eğitim Komisyonu'nda nasıl çalışıldığını gördüklerini belirterek, "Bu konuda ise geçmişte olduğu gibi bir sürece asla izin vermeyeceğiz" dedi. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, "Fethullah Gülen değerli ve bilge insandır. Bu ülkenin milli ve manevi varlığına bağlı isimler yetiştirmektedir" dediğini belirttiği tutanağı okuyarak, "Şimdi ise çete diyorsunuz. Çeteyse, ne zaman çete olmuştur, dün mü bugün mü? Dün milletten aldığınız talimatı yerine getiriyordunuz, bugün kimden talimat aldınız? Fethullah hocaya kıyayım derken, yargıyı kıyıyorsunuz. Öyle atıp gitmek yok. Seninle ilgili daha neler var, seni sonuna kadar kovalayacağız" diye konuştu. Bu sırada muhalefet milletvekilleri ile iktidar milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. CHP'li Öztürk, tartışma sırasında, "Sizi perişan edeceğim, bu komisyonda hırçınlıktan ötüyorsunuz. Fezlekeleri getirsin, niye saklıyor? Bilal nerede Bilal? Başbakan Yüce Divan'a gidecek, siz de kurtaramayacaksınız" diye bağırdı. Bu sırada muhalefet milletvekillerinin de "Bilal gelecek buraya" diye bağırdığı duyuldu. Ali Rıza Öztürk'e yanıt veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen ile ilgili sözlerine atıf yaparak, "Tutanakta yazılan ifadeler bana aittir, onları ben söyledim, o zaman söylediğim sözlerimin de arkasındayım" dedi.
Bozdağ, şöyle konuştu: "Türkiye bir hukuk devleti, hepimiz istiyoruz ki Türkiye, demokratik hukuk devletinin gerekleri neyse öyle olsun. Yargı bütün iş ve işlemlerinde hukukun üstünlüğüne riayet ederek görev yapsın. Herkes yargının işini iyi yapmasından, adaletin tesis edilmesinden mutlu olur. Ancak Türkiye'de biz bir şeyi başaramadık. O da şu: Yargı ile ilgili bir tartışma olurken, soruşturulan veya kovuşturulana göre siyasilerin tavırları, eleştirileri, redleri değişiyor. Bizim burada ortak bir noktaya hep beraber gitmemiz lazım. Geçmişte HSYK'nın yapısını değiştiren Anayasa değişikliği görüşülürken de ilgili düzenlemeler Genel Kurul'da görüşülürken de hep şunun altını özellikle çizdik: 'HSYK'nın bir ideolojinin ön bahçesi, arka bahçesi, yan bahçesi olmaması; hiç bir siyasi anlayışın önünde, arkasında, yanında olmaması ve milletin yargısı olması için biz bu değişiklikleri yapıyoruz' dedik. O gün yaşanan tartışmalara baktığımız zaman, siyasetin içerisinde bir yapı var ve her gün bir bildiri var. HSYK bildiri yayınlıyor, başka yargı birimleri bildiri yayınlıyor. Daha şiddetlesini yayınlamada rekabet var. Türkiye'de siyaseti siyasetçilerin yapması lazım. O zaman dedik ki 'bunların seçimleri kendi içinde olsun' dedik. 'Kaynakları çeşitli olsun, farklı farklı insanlar gelsin, uzlaşsınlar, bir ideolojinin veya mensubiyetin emrine yapılar girmesin.' Türkiye bundan bedel ödedi.  
Onun için de Anayasa değişikliği yapılırken de herkesin tek kişiye oy vermesi ilkesini koyduk. Her renk ve yapı buraya gelsin. Ama bugün geldiğimiz noktada, başka bir anlayışın, ideolojinin hakim olması ve ona göre olayları dizayn etmesi için biz bunu yapmadık. Çok net söylüyorum: HSYK konusu sadece Hükümetin ve AK Parti'nin konusu değildir. Buradan bir çağrı yapıyorum: Türkiye'nin bu sorunları yaşamaması, bir daha benzer tartışmaların içine girmemesi için iktidarın, ana muhalefetin, diğer muhalefet partilerimizin biraraya gelip yeni bir HSYK yapısı ve Anayasa değişikliği nasıl olur?... Biz bununla ilgili çalışmayı yapmaya da varız. Biz bu noktada birlikte uzlaşarak, yepyeni bir yapı ortaya koymaya da hazırız, her türlü işbirliğine hazırız. Ama dün başka bugün başka bir ilke etrafında durursak, ana ilkeyi görmezden gelirsek bu şikayetler bitmez. Bu düzenlemeler de bu şikayetleri bitirmez, yarın başka şikayetler olur. Onun için gelin, HSYK'ya, hukuk devleti konusunda siyasal pozisyonlarımız, duruşlarımız çerçevesinde değil, el birliği ile Türkiye ve milletimiz için beraber bakalım. Biz buna da açığız. Daha iyisini beraber yapalım. Komisyonda bu teklifteki pek çok husus sizin katkınızla değişecektir. Ama biz daha doğrusunu, Anayasa'yı birlikte uzlaşarak yapabiliriz." Muhalefetin HSYK üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduğuna yönelik iddialarına ilişkin de Bozdağ, bakan olarak HSYK üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmadığını, soruşturmanın gizliliğini ihlal eden kişilerle ilgili suç duyurusunda bulunduğunu, HSYK'yı bununla ilgili göreve çağırdığını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...