Tgrt Haber
22 Nisan 2016 13:34

Bozkır, 'Ümidimiz vizenin Haziran sonunda kalkmasıdır'

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, vizenin kalkmasıyla ilgili Türkiye'nin üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini belirterek, 'Bizim ümidimiz vizenin Haziran sonunda kalkmasıdır' dedi.

Bozkır, 'Ümidimiz vizenin Haziran sonunda kalkmasıdır'
volkan bozkır

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, TÜSİAD Başkan Vekili Ali Koç ile TÜSİAD’da bir araya geldi. Basına kapalı geçen görüşmede Bozkır ile Koç, Türkiye’nin AB süreci ve vize anlaşmasıyla ilgili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bozkır, bir gazetecinin, “AB’nin anlaşmayı gerektiğinde askıya alabileceği bir madde ısrarı konuşuluyor. Böyle bir ısrar maddesi olursa tavrınız ne olur?” sorusuna şöyle yanıt verdi:
“AB’nin kendi içinde nasıl bir karar alacağı, AB’nin değerlendireceği bir husustur. Bizi ilgilendiren bölüm AB zirvesinde alınmış bir karar var. Bu 7 Mart, 29 Kasım zirve bildirilerinde 18 Mart zirve kararıyla hukuki süreç kazanmıştır. Orada yazılanlar Türkiye ve AB arasındaki mutabakatın ana unsurlarını teşkil eder. Dolayısıyla AB’nin kendi içinde alacağı karar, kendi için alınmış karar olarak addedilir. Bu paketin birçok unsuru var. 29 Kasım zirvesiyle beraber Türkiye kendisini AB ailesi içinde daha yakın hissetme şartını koşmuştur ve bunun sonucunda da zirve toplantıları çeşitli ekonomik enerji platformları ve siyasi platformlar ortaya çıkmıştır. Fasıl açılmaya başlanmıştır ve vizenin kalkma tarihi de 2017’nin sonundan bu yılın sonuna şimdi de Haziran’a çekilmiştir."
Türkiye'nin kendi üstüne düşenlerin tamamını harfiyen yerine getirdiğini anlatan Bozkır, şunları söyledi: "Bu paketin AB’yi ilgilendiren bölümlerinin yerine getirilmesi de AB’nin üzerine düşen sorumluluktur. Şuana kadar hiçbir taraf ne AB ne de Türkiye bu işleyen mekanizmalarda herhangi bir eksik davranış içinde olmamıştır. Bundan da çok memnunuz. Yarın sayın Başbakanımız, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Konsey Başkanı Donald Tusk ve Komisyon Başkan Yardımcısıyla birlikte Gaziantep’te önemli bir proje açılışını gerçekleştirecektir. 4 Mayıs’ta da komisyon vizenin kaldırılması kararıyla ilgili bir karar yayınlayacak. Bizim ümidimiz Türkiye üzerine düşen vecibeleri ay sonu itibariyle yerine getirmiş olacaktır ve vizenin Haziran sonunda kalkmasıdır. Dolayısıyla şu anda başka bir senaryo da yoktur. Bu senaryo üzerinden emin adımlarla yürüyoruz.”
“BÖYLE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL”
Bozkır, bir diğer gazetecinin, “Bazı AB ülkelerinin vize muafiyetinde geri çekilme durumu söz konusu. Sizce böyle bir şey mümkün olur mu?” sorusuna da şöyle karşılık verdi: “Böyle bir şey söz konusu değil. Çünkü bu kadar 28 ülkenin bulunduğu bir ortamda ayrıca parlamento başkanının, komisyon başkanının ve konsey başkanının bulunduğu bir ortamda konuşup kararlaştırıldı ve 28 ülkenin oy birliğiyle katıldığı bir zirvede, AB müktesebatı haline geldi. Dolayısıyla bu siyasi alınan bir karardan çekilme söz konusu olmaması gerekir. Şuanda böyle bir belirti zaten yok.” Bozkır, "72 kriter tamamlanabilecek mi?” sorusuna ise “72 kriterin tamamı Mayıs başından önce tamamlanacak” diye konuştu. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...