Tgrt Haber
25 Ekim 2021 16:47

Büyükelçiliklerin geri adımını Cumhurbaşkanı Erdoğan olumlu karşıladı

Osman Kavala'nın serbest bırakılmasına dair çağrıda bulunan 10 ülkenin 8'inden geri adım açıklaması geldi. Ülkelerin peş peşe açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da durumu olumlu karşıladığı bildirildi.

Büyükelçiliklerin geri adımını Cumhurbaşkanı Erdoğan olumlu karşıladı
osman kavala,recep tayyip erdoğan,büyükelçilik,abd

Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulunarak Türk yargısı ve içişlerini hedef alan ülkelerin büyükelçiliklerden tek tek geri adım geldi. Büyükelçilikler, sosyal medya hesabı Twitter ABD, Finlandiya, Hollanda, İsveç, Norveç, Yeni Zelanda, Danimarka, Kanada dahil olmak üzere 8 ülke ''18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 büyükelçiyi ''İstenmeyen adam ilan edeceğiz'' açıklamasının ardından gelen geri adımlardan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarını olumlu karşıladığını bildirdi.

OSMAN KAVALA KRİZİ

Aralarında ABD'nin büyükelçisi David M. Satterfield'in de bulunduğu 10 büyükelçi, hapiste bulunan Osman Kavala'nın serbest bırakılmasına yönelik çağrıda bulunmuştu. Büyükelçilerin bu çağrısı Türkiye'de sert tepkiyle karşılaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İstenmeyen adam ilan edilecekler" sözlerinin ardından ABD cephesi geri adım attı. Diğer 7 ülke de ABD'nin geri adımının peşinden geldi.

VİYANA SÖZLEŞMESİNİN 41. MADDESİNDE NELER VAR?

Madde 41 Konsolosluk memurlarının keşisel dokunulmazlığı

1. Konsolosluk memurlarının tutuklanmaları veya göz altına alınmaları, ancak, ağır bir suç halinde ve yetkili adli makamın kararı ile olur.

2. Bu maddenin 1. fıkrasında öngörülen hal saklı kalmak üzere kesinleşmiş adlî bir kararın uygulanması dışında, konsolosluk memurları hapsedilemez ve herhangi bir şekilde kişisel hürriyetleri kısıtlamaya tabi tutulamaz.

3. Aleyhine cezaî bir dava ikame edilen konsolosluk memuru yetkili makamların önüne çıkmak zorundadır. Bununla beraber, dava, konsolosluk memurunun resmî durumu icabı kendisine gösterilmesi gereken saygı ile ve bu maddenin 1. fıkrasında öngörülen hal hariç olmak üzere, konsolosluk işlemlerinin yerine getirmesini en az etkileyecek biçimde yürütülecektir: Bu maddenin 1. fıkrasında zikredilen hallerde, bir konsolosluk memurunun gözaltına alınması kaçınılmaz olduğu takdirde, aleyhine ikame edilecek dava en kısa zamanda açılmalıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...