Tgrt Haber
04 Kasım 2021 10:41

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye YPG ve S-400 tepkisi

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin terör örgütü YPG ve S-400 tutumuna tepki göstererek "ABD'nin tavrı müttefiklik ruhuna uymuyor" dedi. Çavuşoğlu, terör örgütleriyle mücadele ve yaptırımlar konusunda oluşturulacak ortak çalışma grubu teklifinin ABD Başkanı Biden’dan geldiğini vurguladı.

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye YPG ve S-400 tepkisi
Mevlüt çavuşoğlu,ABD,türkiye,PKK,YPG,s400

Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, Roma’daki G20 zirvesinde kararlaştırılan PYD / YPG, FETÖ ve S-400 konularının ele alınacağı ortak çalışma grubu teklifinin ABD’den geldiğini duyurdu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumunu yapan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile geçen pazar yaptığı görüşmenin yapıcı bir atmosferde geçtiğini belirtti.

ABD'YE PKK VE S-400 TEPKİSİ

ABD’nin PKK/PYD/YPG’yle iş birliği, FETÖ’nün ABD’deki varlığı ve S400 bağlantılı yaptırımlara ilişkin tutumunun müttefiklik ruhuyla bağdaşmadığını dile getiren Çavuşoğlu “Sayın Cumhurbaşkanı’mız bunları açıklıkla bu görüşmede vurguladı. Bu konuları ele alacak bir çalışma grubu kuracağız. Daha önce de ABD’ye böyle bir teklifte bulunduğumuzu söylemiştik, şimdi de bu teklif ABD tarafından, Biden tarafından geldi” dedi. Çavuşoğlu, çalışma grubunun oluşturulması ve ele alınacak konularla ilgili kurum ve bakanlıkların çalışmaları yürüttüğünü de belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin farklı güç merkezleriyle aynı masada, eşit şartlarda, çok boyutlu ilişkiler kurduğunu dile getirerek diğer yandan düşkün ve muhtaçlara el uzattığını, güçlü ve adil bir diplomasi izlediğini ve “daha adil bir dünya” için çalıştığını kaydetti. Türkiye’nin istikametini kendinin belirlediğini belirten Çavuşoğlu “Yurtta barışın dünyada barıştan geçtiğinin farkındayız. Diyalog ve iş birliği önceliğimiz. Ancak, gerektiğinde sert güç unsurlarını da diplomasiye alan açmak amacıyla kullanmaya devam ediyoruz. Türkiye, sert ve yumuşak güç unsurlarını bir arada kullanan küresel bir akıllı güçtür” diye konuştu.

SAHADA CEVAP VERDİK

Dışişleri Bakanı, Afganistan konusunun 2021’de gündemin ön sıralarına çıktığını belirterek şöyle devam etti: Oradan 1.502 kişinin güvenle tahliye edilmesini sağladık. 28 dost ve müttefik ülkeye, 14 uluslararası örgüte ve 17 uluslararası basın kuruluşuna destek verdik. Yunan-Rum ikilisinin aleyhimizdeki adımlarına sahada tereddütsüz cevap verdik, veriyoruz. Öte yandan diyalog çağrımız her zaman geçerli. İdlib’teki varlığımızla sivilleri koruyoruz. İlave göç riskini engelliyoruz. Siyasi çözüm temel hedefimiz. Bunun için temaslarımızı sürdürüyoruz.

S-400 İDDİASININ ASLI ASTARI YOK

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, S-400’lerin İncirlik’e taşındığı iddialarını yalanladı. Kalın, “Aslı astarı yok. Bu tarz yalan haberlerle gündem değiştirilmek isteniyor” dedi. Sözcü Kalın, F-35’ler ile ilgili “Şu anda teknik olarak çalışılması gereken konular var. Birinci tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır. F-35 sorunu çözülemiyorsa F-16’lar üzerinden telafi edilebilir. Umarım kongre üyeleri de Türkiye’nin önemini görürler” değerlendirmesinde bulundu.

Suriye’de muhtemel bir harekât için de Kalın “Cumhurbaşkanı’mız bir gece ansızın gelebiliriz diyor. Bunun hesapları yapılır. Biz zaten Suriye’de sahadayız. Tezkere yenilendi. İhtiyaç çerçevesinde bunun hesabı TSK tarafından yapılır” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...