Tgrt Haber
04 Temmuz 2022 10:36 - Güncelleme : 04 Temmuz 2022 12:03

Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Esas veto kartı şimdi var

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir kanalda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. İsveç ve Finlandiya'ya uyarıları tekrarlayan Çavuşoğlu, mutabakatın bir başlangıç olduğunu belirterek "Esas veto kartı şimdi var. Belgeye uymak zorundalar yoksa NATO'ya almayacağız" dedi.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber, NTV
Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Esas veto kartı şimdi var
Mevlüt Çavuşoğlu,Türkiye,İsveç,Finlandiya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İspanya'nın başkenti Madrid'te İsveç ve Finlandiya ile imzalanan mutabakat hakkında konuşan Çavuşoğlu, bunun bir başlangıç olduğu esas olanan bağlayıcılık olduğunu vurguladı. İki ülkenin verdiği sözleri tutmadıkları takdirde Türkiye'nin gerekeni yapacağını söyleyen Çavuşoğlu, "Esas veto kartı şimdi var. Belgeye uymak zorundalar yoksa NATO'ya almayacağız" dedi.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarında satır başları:

İSVEÇ-FİNLANDİYA İLE MUTABAKAT

İki ülke NATO'ya üye olmaya karar verdikten sonra NATO Dışişleri Bakanları Berlin Gayriresmi Toplantısı'nda gündeme geldi. Biz, neden üyeliklerine karşı çıktığımızı güzelce anlattık. 

Biz sözlü olarak bunları dile getirirken yazılı olarak da endişelerimizi ilettik. Onlardan cevap geldi, biz bu cevaptan tatmin olmadık. NATO Sekreterliği devreye girdi. Bir taslak hazırlandı. Biz bunu da yeterli görmedik ve kendi hazırladığımız taslağı NATO'ya gönderdik.

NATO zirvesinden iki gün önce bu iki ülke birçok talebimizi kabul etti fakat bizim için önemli olan birkaç maddede görüş ayrılığı devam etti. Bunlardan bir tanesi PKK/PYD/YPG ve FETÖ'nün metinde olması, ikincisi Türkiye'ye dönük savunma sanayii ambargoların kaldırılması. 

NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanımız kırmızı çizgimizi belirtti. En nihayetinde bu ülkeler de taleplerimizi kabul ettiler. Metne terör ve ambargo konuları girince imzaladık. 

YPG/PYD terör örgütünün kendisine verdiği isim. Herkes de böyle biliyor. PKK, NATO'nun da Avrupa Birliği'nin de terör listesinde. YPG/PYD olarak terör listesinde henüz yok. Biz terör örgütü olarak kabul ediyoruz. FETÖ için de aynı şey geçerli. Biz FETÖ'yü de terör örgütü olarak ilan ettik. İlk defa YPG/PYD bir NATO belgesinde yer aldı. Üçlü bir mutabakat olsa da zirve bildirisinde de mutabakat zaptı memnuniyetle karşılandığı için referans belgesi haline geldi.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA NE TAAHHÜT EDİYOR?

PKK'nın eleman devşirmesini engelleyecekler. Burada asıl bağlayıcı olan şu: Biz bu taahhütlerin yazılı olmasını ve imzalanmasını istedik. Bu süreç bir başlangıçtır. Katılım protokolünün imzalanması için bir davettir. Esas bundan sonraki süreç önemlidir. Meclis'ten onaylanmadan bu iki ülke NATO'ya üye olamayacak. Bu taahhütlerini yerine getirirlerse mutabakat katılım protokolü Meclis'e gönderilir. Taahhütlerini yerine getirirlerse Meclis bunu onaylar. Esas veto kartı şimdi var. Belgeye uymak zorundalar yoksa NATO'ya almayacağız.

MUHALEFETİN MUTABAKAT ELEŞTİRİSİ

'Türkiye kazanamadı' demeleri yanlış. Bu partiler üstü bir konu. Halkımız bu konuda aynı hassasiyeti gösteriyor. Muhalefet partileri de göstermeli. Aslında bu bir turnusoldür. HDP ile ittifak yapan siyasi partiler gerçek yüzlerini ortaya koyacaktır. 

TÜRKİYE'NİN ABD'DEN F-16 TALEBİ

ABD ile ilişkilerimizde görece olarak daha olumlu bir hava var. Sorunların çözülmesi, ilişkilerin geliştirilmesi muhtemel. F-16 konusundaki görüşmelerimiz çok olumluydu. ABD Başkanı Joe Biden da F-16'ların Türkiye'ye verilmesinden yana olduğunu, acak onayın Kongre'den geçmesi gerektiğini söyledi. Demokrat Parti'de bu duruma karşı çıkan birkaç senatör var. Ancak, şu anda olumsuz bir tablo görmüyoruz.

SURİYE'YE ASKERİ HAREKAT HAZIRLIĞI

ABD'nin YPG'ye olan yardımları konusundaki hayal krıklığımızı defalarca dile getirdik. Ulusal güvenlik meselesi olduğunda, kimin ne dediği önemli değil. Türkiye uluslararası hukuk çerçevesinde gereğini yapmaktadır. Rusya ve ABD'nin Türkiye'ye bir şey söyleme hakkı yok. Biz, Rusya'nın attığı her adımdan mumnun değiliz. Bu konuda oldukça şeffaf davranıyoruz."

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞININ NEDEN OLDUĞU GIDA KRİZİ

Birleşmiş Milletler'İn bu konuda objektif ve güzel bir planı var. Hem Rusya'nın ihracat ihtiyaçlarını karşılıyor em Ukrayan'nın. Planın işlemesi halinde Ukrayna tahılını uluslararası olarak ihraç edebilicek. Mayınları o bölgeden temizlemeden güvenli hatlar oluşturulamaz. 

Şu anda dünyada gıda fiyatları çok yükseldi. Hem Ukrayna'nın hem de Rusya'nın faydasına olacak şekilde bu sorunun çözülmesini istiyoruz.

MADRİD'DEKİ TRANSATLANTİK YEMEĞİ

Bu yemek ev sahibib gayriremi olarak düzenlediği bir yemektir.Yunan liderler de bu yemekte yer almışlardır. Birbirlerine selam vermek insan olarak iletşimin temel gerekliliğidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda en güzel yanıtı vermiştir.

İSRAİL İLE NORMALLEŞME ADIMLARI

İsrail'deki hükümet değişikliklerinin ilişkilerimizde olumsuz etkisi olmaz. Ekim ayında ülkede seçimler başlayacak. Ardından büyükelçi atamalarına başlayacağız.

Mısır ile istediğimiz hızda değiliz. İki tarafında da aynı anda aynı hızda olması gerekiyor."

Son dakika haberinin ayrıntıları hazırlanıyor..

Kaynak: TGRT Haber, NTV
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
GULSAH DOGAN 4 Temmuz 2022 11:26

SN BAKANIMIZIN EMEGİNE YUREGİNE SAGLIK SAYGILAR

Sonraki Haber Yükleniyor...