Tgrt Haber
15 Haziran 2022 19:08 - Güncelleme : 15 Haziran 2022 22:29

Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya'ya net mesaj: Tavırlarına bakacağız

Son dakika haberi: Norveç ve İrlandalı mevkidaşları ile Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğinin veto edilmesine ilişkin iki ülkenin Türkiye'ye gönderdiği belgelerin beklentilerden çok uzak olduğunu belirterek "Nasıl bir tavır alacaklarına bakacağız" dedi.

Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya'ya net mesaj: Tavırlarına bakacağız
Mevlüt Çavuşoğlu,NATO,Türkiye,Norveç

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Coveney ve Norveç Dışişleri Bakanı Huitfeldt ile ortak basın toplantısı düzenledi. NATO üyelikleri veto edilen İsveç ve Finlandiya'nın görüşmelerde Türkiye tarafından talep edilen belgelerin beklentilerden çok uzak oldunu söylerek, "İki ülkenin nasıl tavır alacağına bakacağız" dedi.

Karadeniz'de tahıl koridoru planına ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, "Bir BM planı var. Haritayı göstererek arkadaşlara da gösterdim, biz bu planı uygulamak istiyoruz. Bunu BM çatısı altında yapmamızda fayda var. Lavrov'a da bunu söyledim" ifadelerini kullandı.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'YA NATO VETOSU

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları: 

"Endişelerimizi de, beklentilerimiz de 2 ülkeye ve NATO’ya ilettik. Eğer bir müzakere olacaksa bizim gönderdiğimiz belgeler üzerinden olmalı. Top onların tarafından. Onlardan da yazılı şekilde cevap beklediğimizi hatırlatmak isteriz. İki ülkenin nasıl tavır alacağına bakacağız. Endişelerimizin giderilmesi lazım. Birbirimizi iyi anlayıp birbirimize destek olmamız gerekiyor

OLASI SINIR ÖTESİ OPERASYON

İdlib'de 100 bin tane daha briket ev yapıyoruz. Bunları yaparken yalnız kalıyoruz. Ayrıca terör örgütleri, insanlara askerlerimize saldırıyor. ABD ve Rusya bu bölgeden teröristleri temizleyeceklerini söylediler ama sözlerini yerine getiremedik. Her türlü terör tehdidine karşı tedbirlerimizi almamız lazım.

KARADENİZ'DE TAHIL KORİDORU PLANI

Bir BM planı var. Haritayı göstererek arkadaşlara da gösterdim, biz bu planı uygulamak istiyoruz. Bunu BM çatısı altında yapmamızda fayda var. Lavrov'a da bunu söyledim.

Rusya'dan da cevap bekliyoruz, askeri alanda teknik çalışmalar devam ediyor. İşleyiş ve denetim de dahil tüm konular ele alınacak. BM ve Türkiye'nin yanı sıra Rusya ve Ukrayna da olacak. Herkesin endişesinin giderilmesi lazım.

Rusya diyor ki Ukrayna'ya gidecek gemiler silah taşımasın, Ukrayna'da Rusya limanlarımıza saldırmasın diyor. Bunların giderilmesi lazım. Mayınlardan temizlemek yerine güvenli hatlar ve güvenli bölgelerde denetimler yapılacak. 40'a yakın ülke, tahıl alımının yüzde 50'sini bu iki ülkeden yapıyor. Bazı ülkeler tamamını bu iki ülkeden alıyor. Tüm dünyanın yararına bir şekilde çabalarımızı sürdüreceğiz."

"Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvuruları konusunda, bu ülkeler ne zaman ve nasıl bu endişelerimizi karşılayacaklar? Top şu an onların tarafında. Onlardan da ayrıca mektup değil de yazılı bir şekilde cevapları beklediğimizi bir kere daha hatırlatmak isterim"

ERDOĞAN'DAN 'YAZILI TAAHHÜT' ŞARTI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada görüşmede, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu ele alındığı aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik talebi hakkında Türkiye’nin meşru endişelerini giderecek adımların atılması gerektiğini yineledi. Erdoğan, iki ülkeden de Türkiye’nin haklı beklentilerinin karşılandığı somut adımlar görmeden, terörizmle mücadele ve savunma sanayii işbirliği konusunda paradigma değişikliğine gidileceğine dair yazılı taahhütler verilmeden süreçte ilerleme sağlanamayacağını vurguladı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...