Tgrt Haber
08 Ekim 2014 14:23

Çelik, 'Derhal eylemlere son verilmesi gerekir'

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, terör örgütü IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere ilişkin, "Vatandaşlarımıza hiçbir zarar gelmeden derhal bu eylemlere son verilmesi gerekir" dedi.

Çelik, 'Derhal eylemlere son verilmesi gerekir'
Kültür ve Turizm Bakanı, ömer, Çelik,

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Antalya Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, son günlerde terör örgütü IŞİD'i protesto bahanesiyle yapılan eylemlerin Kobani'ye bir faydası olmadığını vurguladı. Çelik, Türkiye'nin sokaklarını karıştırmanın, Türkiye'nin içinde istikrarsızlık oluşturmanın, kamu binalarına, başkonsolosluklara, müzelere, kütüphanelere saldırmanınKobani ve çözüm sürecine fayda sağlamayacağına işaret etti. Türkiye'nin Kobani'ye destek vermediği yönünde bazı siyasilerin açıklamaları olduğunu hatırlatan Çelik, Kobani'nin yegane ve en büyük destekçisinin Türkiye olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin Kobani'ye bir insani mesele olarak baktığını dile getiren Çelik, sözlerine şöyle sürdürdü:
"Öteden beri Kobani'ye örgütsel mevzi kazanımı olarak bakanlar, orayı bir tür örgüt kazanımı haline getirenler çok temel yanlışlar yaptılar. Bunlardan bir tanesi Esed rejimiyle kol kola fiili yönetim oluşturmaya çalıştılar. İkincisi bunun yanında daha büyük bir yanlış yaptılar. Orada bu fiili yönetim oluşturmanın arkasından, Suriye'nin meşru muhalefetine diğer Kürt gruplara karşı olumsuz tavır aldılar. O zaman Türkiye uyardı, dedi ki, 'Eğer siz böyle yaparsanız başkaları da bu yoldan gider ve bu yolun neticesinde fiili yönetim oluştururlar, başkaları da oralarda özerk alanları oluştururlar ve başka terör örgütlerinin de bu yolu izlemesine yol açmış olursunuz.' İşte ortaya çıkan tablo bu."
PYD ile IŞİD arasındaki savaşta masum insanların katledildiğini anlatan Çelik, sokak eylemi yapanların Kobani'ye destek veren Türkiye'nin dikkatini iç meselelere kaydırarak yanlış yaptıklarını vurguladı. Çelik, bu durumun Kobani'de katliam yapanlara alan açmış olacağını söyledi.
Çözüm süreci
Bakan Çelik, "Kobani düşerse, çözüm süreci de düşer" gibi açıklamaların Kobani'ye ya da çözüm sürecine herhangi bir fayda sağlamayacağını bildirdi. Sokak eylemlerinin ve bu tür açıklamaların çözüm sürecini sabote etmeye yönelik olduğuna işaret eden Çelik, bu tür eylemlerin çözüm sürecine karşı olanlara destek sağlayacağını savundu. Çelik, şöyle devam etti:
"Ortada akıl dışı bir tutum var. Bu sokak eylemlerini yapanlar, şiddet eylemlerine başvuranlar, yaptıklarıyla hem Kobani'nin yegane destekçisi olan Türkiye'nin dikkatinin Kobani'den iç meselelere kaymasını sağlayarak Kobani düşmanlarına destek vermiş oluyorlar. İkinci mesele de şu, kendi içinde yürüyen ve bölgede tek başarı hikayesi olan, vatandaşlarımız tarafından da olumlu bulunan Çözüm üreci ile Kobani ya da başka yerleri ilişkilendirerek aslında çözüm sürecini öteden beri sabote etmeye çalışanlara koz vermiş oluyorlar."
Bakan Çelik, herkesi sağduyulu olmaya davet etti. Bu tür eylemlerin Kobani'ye ve çözüm sürecine zarar vereceğini dile getiren Çelik, şunları söyledi:
"Sokak eylemlerini yapanlar, sokakları karıştıranlar, kamu binalarına saldıranlar, toplumsal barışı bozmaya çalışanlar bu yaptıklarıyla aslında Kobani'ye zarar vermiş oluyorlar. Herkesin sağduyu içerisinde, vatandaşlarımıza hiçbir zarar gelmeden derhal bu eylemlere son verilmesi gerekir, aksi halde asıl iddia ettikleri tezlere, yaniKobani'ye zarar vermiş olacaklar. Türkiye'nin oraya verdiği destekten dikkatini iç meseleye kaydırmasına yol açmış, ikincisi de çözüm sürecine olumsuz bakanlara koz vermiş olacaklar.
Bakan Ömer Çelik, Türkiye'nin Kobani halkının yanında olmaya ve çözüm süreci ile ilgili çalışmalarına yürütmeye devam edeceğini belirtti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...