Tgrt Haber
30 Aralık 2015 18:54

Çelik, 'Ortak irade gerekliliğinde anlaşma zemini çıktı'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesine dair, 'TBMM İçtüzüğünün değişmesi için ortak irade ortaya çıkması gerektiği konusunda bir anlaşma zemini çıktı' dedi.

Çelik, 'Ortak irade gerekliliğinde anlaşma zemini çıktı'
hüseyin çelik,

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyete karşılamada gösterdikleri nezaket ve ortaya çıkan verimli tablodan dolayı teşekkürlerini sundu. Çelik, görüşmenin 2 saat 15 dakika sürdüğünü ve hemen hemen hiç ara vermeden son derece değerli bir görüşme olduğunu söyledi. 

Asıl konunun yeni anayasa meselesi olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

"Mevcut anayasanın değişmesi gerektiği, her iki tarafın da adlandırmasıyla darbe hukukuna kaynaklık eden bu anayasanın ruhundan başlayarak, ruhunun özellikle ve arkasından metninin beraberce değiştirilmesi konusunda tam bir mutabakat var. Tabi bizim yeni anayasa konusundaki görüşümüz son derece net bir görüştür. Biz Türkiye'nin mevcut bu devlet yazılımını ifade eden anayasayla çok daha fazla 2023 hedeflerine, bir yol yürüneceğine inanmıyoruz. 1876'dan beri Türkiye bir anayasa meselesini tartışıyor." 

Çelik, 2011 yılında da siyasi partileri ziyaret ettiklerini ve ardından anayasa için uzlaşma komisyonu kurulduğunu hatırlatarak, net bir biçimde Türkiye'nin yeni bir anayasaya kavuşması gerektiğini ifade ettiklerini söyledi. Ömer Çelik, "Yeni anayasa Türkiye'nin kimlik belgesidir. Türkiye'nin 2023'e ilerlemedeki yol haritasıdır. Bu bakımdan Başbakanımız, Türkiye'nin her alanındaki sorunların aşılması için en üst hukuki metin olan anayasada sadece değişikliklerle yetinilemeyeceğini, Türkiye'nin artık anayasa konusunda revizyon dönemini geride bırakması ve tam bir reform anayasası zeminine geçilmesi gerektiğini açık bir şekilde ifade etmiştir" diye konuştu. Çelik, CHP Sözcüsü Haluk Koç'un da açıklamalarını yaptığını belirterek, "darbe hukukunun kaynağını oluşturan anayasanın değiştirilmesi konusunda CHP'nin de hemfikir olduğunu" söyledi. 

 

"Türkiye, AK Parti hükümetleri döneminde ciddi bir vizyon göstermiştir"

Çelik, şunları vurguladı: 

"Bundan sonrasında bir uzlaşma komisyonunun ortaya çıkması halinde ki iki Genel Başkan bu çalışmanın yapılması gerektiğini söyledi. Sayın Genel Başkanımızın Milliyetçi Hareket Partisi'ni ziyaretinden sonra tablo daha da genişleyecektir. Bu çerçevede ele alınan konulardan bir tanesi Avrupa Birliği meselesi oldu. AB meselesi, AK Parti iktidarları döneminde bu devlet politikası haline gelmiştir. Türkiye, AK Parti hükümetleri döneminde ciddi bir vizyon göstermiştir. Kılıçdaroğlu da AB'ye tam uyum konusunda gerekirse fasılların açılmasını beklemeden, Türkiye'nin mükellefiyetlerini yerine getirmesi konusunda gereken desteği vereceklerini ifade etmişlerdir."

Görüşmede içtüzük meselesinin de gündeme geldiğini vurgulayan Çelik, Meclis'in sadece bir yasama fabrikası gibi çalışmaması, yasama faaliyetinin yanı sıra halkın iradesinin temsil edildiği en büyük organ olarak Türkiye'nin siyasal meselelerinin çözümüne en büyük zemini teşkil eden işlevin de yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. 

Çelik, "TBMM İçtüzüğünün değişmesi için ortak irade ortaya çıkması gerektiği konusunda da bir anlaşma zemini çıktı" dedi.

'Hiçbir partiyi kategorik olarak dışlamıyoruz'

HDP ile randevunun iptali konusunda Ömer Çelik, "Randevu istenmesinin nedeni o partiye oy vermiş vatandaşlarımıza duyduğumuz saygıdır, iptalin sebebi ise o parti yöneticilerinin, Başbakanımıza ve konuşulacak konunun ciddiyetine yakışmayacak biçimde konunun içini boşaltacak yaklaşımla söylem tutturmalarıdır. Yoksa hiçbir partiyi kategorik olarak dışlamıyoruz" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...