Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Şubat 2014 19:11

CHP ve MHP‘ye anket şoku

Varyans Araştırma'nın anketine göre seçmenin yüzde 53,1'inin 17 Aralık'ta başlayan operasyonların amacının siyasi olduğuna inanıyor.

CHP ve MHP‘ye anket şoku
CHP ve MHP‘ye anket şoku

Araştırmaya göre AK Parti'lilerin dışında CHP ve MHP seçmeninin önemli bir bölümü de operasyonların cemaat ve dış güçler tarafından yapıldığını düşünüyor.
Varyans Araştırma Danışmanlık tarafından Yeni Şafak için gerçekleştirilen Şubat ayı Siyasi Gündem Araştırması ilginç sonuçlar ortaya koydu. Türkiye genelinde 23 ilde 1673 vatandaşın katılımıyla gerçekleşen araştırmaya göre 30 Mart yerel seçimlerinde hangi partiye oy verecekleri sorulan seçmenin cevabı yüzde 47,5 ile AK Parti, yüzde 28,5 ile CHP, yüzde 14,2 oranı ile MHP oldu. Operasyonlarla ilgili olarak vatandaşların yüzde 53,1'i olayların siyasi amaçlı olduğunu düşünüyor. Araştırmaya göre CHP ve MHP seçmeninin önemli bir bölümü de operasyonların cemaat tarafından yapıldığına inanıyor.
YARIN SEÇİM OLSA?
'Yarın bir milletvekili seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?' sorusuna da kararsız olan yüzde 12'lik seçmen partilere dağıtıldıktan sonra yüzde 48,3'ü AK Parti, yüzde 28,1'i CHP, yüzde 14,2'si MHP ve yüzde 7,2'si BDP dedi. 17 Aralık'tan bu yana gerçekleştirilen operasyonlarla ilgili olarak vatandaşların yüzde 53,1'i olayların siyasi amaçlı olduğunu düşünüyor. Yüzde 19,5'i yolsuzluğu önleme amaçlı olduğunu belirtirken, vatandaşların yüzde 24,6'sı kararsız olduğunu dile getirdi.
SÜREÇ NASIL YÖNETİLDİ?
Ankettte yöneltilen 'Hükümetin 17 Aralık'tan bu yana yaşanan süreçte genel olarak tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna da seçmenin yüzde 44,9'u olumlu derken yüzde 34,2'si olumsuz dedi. Yüzde 20,9 ise fikrim yok dedi.
ARKASINDA CEMAAT VAR
'Operasyonların arkadaşında cemaatin olduğu görüşüne katılıyor musunuz?' sorusuna vatandaşların yüzde 47,9'u katılıyorum cevabını verirken 27,9 katılmıyorum dedi. Yüzde 24,2 ise fikrinin olmadığını söyledi. AK Partili seçmenin yüzde 66,6'sı, CHP'li seçmenlerin 22,5'i, MHP seçmeninin ise yüzde 35,2'si operasyonların arkasında cemaatin olduğuna inandığını söyledi.
'DIŞ GÜÇLER' DE VAR
'Operasyonların arkasında dış güçlerin de olduğu görüşlerine katılıyor musunuz?' sorusuna vatandaşların yüzde 52,6'sı katılıyorum derken yüzde 23,1'i katılmıyorum dedi. Yüzde 24,3 ise fikrim yok dedi. AKP'li seçmenin yüzde 70,4 katılıyorum dedi. CHP'li seçmenlerin yüzde 28,1 i ve MHP'li seçmenlerinde yüzde 45,9'u katılıyorum dedi.
'Operasyonların yargı ve emniyet güçlerinin yürüttüğü bir yolsuzluk ve rüşvet operasyonu olduğu görüşüne katılıyor musunuz?' sorusuna seçmenin yüzde 30,7'si katılıyorum derken yüzde 46,1'i katılmıyorum dedi. AK Partili seçmenin yüzde 58'i katılmıyorum derken, CHP'li seçmenlerin yüzde 17,2'si katılmıyorum dedi. MHP'li seçmenlerin ise 28,9'u katılmıyorum dedi.
Hem cemaat hem de dış güçler var
'17 Aralık operasyonlarının arkasında cemaat ve dış güçlerin işbirliği olduğuna görüşüne katılıyor musunuz?' sorusuna vatandaşların yüzde 45,6'sı 'evet' karşılığını verdi. AK Parti'lilerin yüzde 65,4'ü, MHP'lilerin yüzde 28,3'ü ve CHP'lilerin yüzde 20,9'u bu olumlu cevap verdi. Operasyonların arkadaşında cemaatin olduğu görüşüne katılıyor musunuz?' sorusuna vatandaşların yüzde 47,9'u katılıyorum cevabını verdi.
30 Mart'ta halkın tercihi AK Parti
Ankette, '30 Mart yerel seçimlerinde oyunuzu hangi partiye vermeyi düşünüyorsunuz?' sorusuna seçmenlerin yüzde 47,5'i AK Parti, yüzde 28,5'i CHP, yüzde 14,2'si MHP ve yüzde 8,4'ü ise BDP cevabını verdi. Ayrıca 'Yarın bir milletvekili seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?' sorusuna da yüzde 12'lik seçmen partilere dağıtıldıktan sonra seçmenlerin yüzde 48,3'ü AK Parti, yüzde 28,1'i CHP, yüzde 14,2'si MHP ve yüzde 7,2'si BDP cevabını verdi.
Oynanan oyunu herkes görüyor
'Sizce Türkiye'de devletin çeşitli organlarına sızmış bir paralel devlet var mı?' sorusuna seçmenin yüzde 50,2'si evet cevabını verirken yüzde 22,5'i ise hayır dedi. AK Partili vatandaşların yüzde 68'i bu soruya evet derken evet diyenlerin CHP'li seçmenler içindeki oranı yüzde 29,4 oldu. MHP'li seçmenlerin yüzde 31,4'ü evet dedi 17 Aralık'tan bu yana gerçekleştirilen operasyonlarla ilgili olarak vatandaşların yüzde 53,1'i olayların siyasi amaçlı olduğunu düşünüyor. AK Partili seçmenlerin yüzde 80,3'ü operasyonların siyasi amaçlı olduğunu belirtirken, CHP'li seçmenin ise sadece yüzde 65,6'sı operasyonların yolsuzluğu önleme amaçlı olduğuna inandığını beyan etti. MHP tabanının yüzde 38,4'ü operasyonların yolsuzluğu önleme amaçlı olduğunu düşünüyor, geri kalan büyük bölümü ise 'operasyonlar siyasi amaçlı' diyor. . '17 Aralık'ta başlayan operasyonların ardından yargı ve emniyette yapılan görev ve yer değişikliklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna ise vatandaşların yüzde 44'ü paralel yapıyı tasfiyeye yönelik olduğunu söyledi.
Görüş birliği var
Araştırmayı yapan Varyans Araştırma Şirketi'nin müdürü Recep Sazkaya 2009 Yerel Seçimleri dikkate alındığında AK Parti'nin ve CHP'nin oylarının arttığına, diğer partilerin biraz daha küçüldüğüne dikkat çekti. '17 Aralık ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili kamuoyunun belirgin bir şekilde kafa karışıklığı yaşadığı ancak bu gelişmelerin hedeflerinin siyasi olduğuyla ilgili de ciddi bir görüş birliği olduğu görülüyor' diyen Sazkaya, 'Süregelen tartışmalarla ilgili Başbakan'a ve açıklamalarına güven duyulmaya devam edildiği de öne çıkan bir veri' dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...