Tgrt Haber
25 Aralık 2013 11:22

CHP'de 20 ilin adaylarını anketler belirleyecek

CHP, aralarında Adana, Konya, Sakarya ve Şanlıurfa gibi büyükşehirlerin de bulunduğu 20 ildeki adaylarını anket çalışması ve eğilim yoklamasıyla tespit edecek.

CHP'de 20 ilin adaylarını anketler belirleyecek
CHP, 20 ilin adaylarını, anketler belirleyecek, chp adayları, anket çalışması,

Yerel seçimlerde 61 ilde yarışacak adaylarını belirleyen CHP, aralarında Adana, Konya, Sakarya ve Şanlıurfa gibi büyükşehirlerin de bulunduğu 20 ildeki adaylarını anket çalışması ve eğilim yoklamasıyla tespit edecek. CHP, 3 Kasım ve 22 Aralık'ta gerçekleştirdiği Parti Meclisinde (PM) İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerin de aralarında bulunduğu 61 şehirdeki adaylarını belirleyerek, kamuoyuyla paylaştı. Partinin kesinleşen belediye başkan aday sayısı 746 olurken, aralarında Adana, Konya, Sakarya ve Şanlıurfa gibi büyükşehirlerin de bulunduğu 20 ilde ise adayların ise  5 Ocak'ta yapılacak PM'nin ardından açıklanması bekleniyor. Genel Başkan Yardımcılarından oluşan 5 kişilik komisyon tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu önce Merkez Yönetim Kuruluna (MYK) ardından da PM'ye sunulan adaylar, PM üyelerinin oylarıyla belirleniyor.
Hafta sonu gerçekleştirilen PM'de CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, Ankara adayı Mansur Yavaş, İzmir adayı ise Aziz Kocaoğlu olmuştu. Aynı toplantıda AK Parti'den CHP'ye geçen Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise CHP'nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterildi. Uşak'ta bir süre önce MHP'den istifa eden ve partiye üyeliği yapılan Ali Erdoğan ise tartışma konusu oldu. CHP'nin bu kentte Erdoğan'ı aday göstereceği söylentileri üzerine Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ve partililer duruma tepki gösterdi. Uşak il örgütünün parti yönetimi ile görüşmesi sonrasında, kentte yeniden anket çalışması yapılması kararı alındı. Tartışma konusu olan bir diğer il ise Adana. İçişleri Bakanlığınca Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak veya şu anki başkan vekili Zihni Aldırmaz'ın, aday gösterileceği söylentileri, partililer arasında tartışmalara neden oluyor. CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş'ün "Durak veya Aldırmaz'ın aday gösterilmesi durumunda partiden istifa ederim" dediği kentte, yeniden bir anket çalışması yaptırılması kararı alındı. Çanakkale'de mevcut başkan Ülgür Gökhan ile yola devam etme kararı alan CHP, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne'de ise adaylarını henüz açıklamadı. Bu kentlerde de son kez anket yaptırılacağı belirtildi. CHP, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan adayını da anketle belirleyecek.
CHP'nin adayını belirlemediği bir diğer kent ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli. Çemişgezek, Mazgirt ve Nazımiye ilçelerinde adayını belirleyen CHP'nin il adayı ise yine önümüzdeki PM'de açıklanacak. Hafta sonu gerçekleştirilen PM'de, uzun zamandır tartışma konusu olan İstanbul Büyükşehir adayını açıklayan partide, ilçeler ise bırakıldı. CHP İstanbul'da 17 ilçede önseçim gerçekleştirmişti, ancak yapılan anketler doğrultusunda ilçe adaylarının yeniden değerlendirileceği belirtiliyor. Eski Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösteren CHP, Çankaya ve Yenimahalle adaylarını ise henüz açıklamadı. Türkiye'nin en büyük ilçelerinden ve CHP için önemli seçim bölgelerinden biri olan Çankaya ilçesinde belediye başkanlığı için aralarında mevcut başkan ile milletvekillerinin de yer aldığı 28 aday adayı başvuruda bulunmuştu. Yenimahalle'de ise mevcut başkan Fethi Yaşar'ın yanında 4 aday adayı daha bulunuyor.
CHP'nin adaylarını açıklamadığı kentler şöyle: Adana, Bingöl, Çorum, Denizli, Edirne, Hakkari, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kütahya, Mardin, Sakarya, Tekirdağ, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Zonguldak ve Şırnak.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...