Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Eylül 2014 14:29

CHP'de kurultay krizi

CHP 'birlik ve kardeşlik' temasıyla kurultay yapıyor olsa da hedef 2015. CHP yönetimi başarı, parti içi muhalefet ise başarısızlık üzerine strateji kurmuş.

CHP'de kurultay krizi
chp, kurultay krizi, parti içi muhalefet,

CHP'nin 5-6 Eylül'de 'birlik ve kardeşlik' ana temasıyla düzenlenecek olan olağanüstü kurultayına ilişkin hazırlıklar son aşamaya geldi. Kurultay için hakim renk olarak, 'kırmızı-beyaz' seçildi. Kurultay salonunda genel başkan adayları yan yana oturacak. Aynı sırada, Deniz Baykal, Murat Karayalçın, Hikmet Çetin ve Altan Öymen için de yer ayrıldı. Bu görüntüyle 'birlik beraberlik mesajı' verilecek.
İNCE'NİN 400 OY HESABI
Kurultaydan herkesin beklentisi farklı olsa da iki grubun da temel hedefi 2015 seçimleri. CHP lideri Kılıçdaroğlu, 2015 seçimlerinde başarıyı yakalayacak, uyum içinde çalışacağı, çatlak sesin çıkmadığı bir ekip ve PM kurmak istiyor.
Parti kulislerinde Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin başını çektiği 'parti içi muhalefet'in ise genel başkanlık seçiminden çok parti meclisi seçimlerini düşündüğü konuşuluyor. Genel başkan adayı İnce'nin 350-400 bandında oy alması CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yenilgisi olarak yorumlanıyor. İnce'nin alacağı oy oranının CHP liderine önemli bir ihtar olacağı ve 2015 seçimlerinde olası bir başarısızlıkta parti içi muhalefetin elinin güçleneceği konuşuluyor.
KORSAN ANAHTAR LİSTEYE ÖNLEM
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kurultay seçiminde çarşaf listeden yana olduğunu açıklasa da ekibini koruyabilmek için blok listeyle yaptırmayı planlıyordu. Örgütlerden gelen baskı üzerine ibre çarşaf listeye döndü. Ancak burada CHP liderinin iki anahtar liste (Genel başkanın seçilmesini istediği isimlerin yazılı olduğu liste) hazırlığı içinde olduğu öne sürülüyor. 2012 yılının temmuz ayında yapılan kurultayda da 90 ve 60 kişilik iki ayrı anahtar liste hazırlayıp delegelere sunan CHP liderinin bu sefer 75 ve 60 kişilik iki ayrı anahtar liste hazırlayacağı konuşuluyor. Geçen kurultayda CHP liderinin olduğu öne sürülen 14 farklı korsan anahtar liste ortaya çıkmış delegelerin kafası karışmıştı. Bu kurultayda bu tür korsan anahtar listelere karşı önlem alınacağı öne sürülüyor. Bir iddiaya göre korsan listeye karşı CHP yönetimi kopyalanamayan hologramlı anahtar liste bastıracak.
Listesinin delinmemesi yönünde beklentisi olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Ben delegelerin sağduyulu davranacaklarına inanıyorum. 2015 seçimlerine gidiyoruz. Bütünlüklü bir parti meclisi çıkması çok önemli. Daha sağlıklı bir yönetim yapısı ortaya çıkaracaktır” ifadesini kullanarak delegelere mesaj verdiği dillendiriliyor.
Parti kulislerinde Kılıçdaroğlu'nun yeni dönemde, Faik Öztrak, Erdoğan Toprak, Sezgin Tanrıkulu, Aytun Çıray, Haluk Koç, Emel Yıldırım, Gürsel Tekin, Bülent Tezcan ve Tekin Bingöl'ün yanı sıra, MYK'da görev yapan diğer isimlerle yola devam etmek istediği belirtiliyor. 
KILIÇDAROĞLU'NUN YANLIŞLARINI SIRALADI
Hürriyet'ten Ahmet Hakan'a konuşan CHP Genel Başkan adayı Muharem İnce, 2015'te yüzde 30 oy almayı, 2019'da da iktidar olmayı hedeflediğini söyledi.
'Bizim genel başkan AKP'nin karışmasını bekliyor' diyen İnce, Kemal Kılıçdaroğlu'nun neden iktidar olamadığını 9 başlıkta sıraladı.
İnce'ye göre Kılıçdaroğlu nerelerde yanlış yapıyor:
1- Ortak akla inanmıyor. Herkesi dinliyor ama dinlemenin ötesinde bir şey yapmıyor.
2- Bilimsellikten uzak. Algı yönetimi nedir bilmiyor. Kamuoyu araştırmaları yaptırmıyor.
3- Sağcılara bayılıyor. Solculara uzak duruyor.
4- İddiasız. Hep şerefli ikinciliğe razı. Birinci olacağım diyemiyor. Meydan okuyamıyor.
5- Eskiden daha açıktı. Artık değişti. Devrimcilikten uzaklaştı.
6- Halka uzak, halkı tanımıyor. Halkın düşüncesini kestiremiyor.
7- Bırakmayı aklının ucundan bile geçirmiyor. Koltuk sevdalısı siyasetçi haline geldi.
8- Farklı yerde farklı konuşuyor. Doğuda başka batıda başka söylemlerde bulunuyor.
9- Cesur değil cesur çıkışları yok. Risk almaktan uzak

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...